Вхід | Реєстрація

Гончареве свято в Сухій

Гончареве свято в Сухій

Сьомий рік поспіль на Трійцю у селі Суха проводиться обласний захід «Зелене свято Гончаревого дитинства».

За народною прикметою на Трійцю неодмінно буває дощ. Минулого року Гончареве свято проводили з дощем та парасольками. Цей рік не став виключенням. З самого ранку до Сухої почало з’їжджатися багато людей. Хто відразу ж ховається  парасольку, а хтось біжить до меморіального музею-садиби. Біля якого, зрештою, стає досить людно. На порозі грають троїсті музики та запрошують до хати, де вся підлога усіяна запашними квітами та травами. Серед гостей: письменники, науковці, молоді літератори та шанувальники творчості письменника.

Цього року на свято прибуло значно менше майстрів. Мабуть, через погодні умови більшість з них так і не наважилися приїхати. Перед початком свята народними піснями гостей звеселяв самодіяльний народний фольклорний колектив «Кобеляцькі джерела». Далі ведуча запросила присутніх до двору музею. Вже там на воротях всіх зустріла його директор Тетяна Бондаревська. Після вітальних слів дівчатка в українських костюмах подарували гостям по букету польових квітів.

А на імпровізованій сцені, прикрашеній зеленими гілками, розпочалося справжнє свято, наповнене співочими голосами.

Коли до присутніх з вітальними словами звернулися представники районної влади — дощ напустився сильніше і всі глядачі почали ховатися під парасолькими. Та попри негоду свято все-таки тривало і через деякий час дощову погоду змінило яскраве сонечко.
У цей день на захід завітала рідна племінниця Олеся Гончара — Тетяна Гаврилівна. Для неї дует «Мальви» виконали пісню «Мамина хустка». Після якої дівчата вручили хустку племінниці Гончара і попрохали передати її своїй мамі — Олександрі Терентіївні.

Також досить звичним є приїзд на свято викладацького колективу Полтавського національного педагогічного університету на чолі з лауреатом премії імені Олеся Гончара та ректором університету Миколою Степаненком. Щорічно захід відвідують і гості з Дніпропетровська. Зокрема, викладацький колектив Національного гірничого університету та член Спілки письменників Леся Степовичка.
Чудові музичні дарунки підготував і духовий оркестр Кременчуцького педагогічного училища імені Макаренка.

Та все ж, багата і Кобеляччина талантами. Тому щороку в музеї Олеся Гончара проводяться конкурси. Літературний конкурс «Собори душ своїх бережіть» для людей зрілого віку, а для юних художників — «Світлі образи в оповіданнях Олеся Гончара». Та насамкінець перед присутніми виступив самодіяльний народний фольклорний колектив «Кобеляцькі джерела». І під пісню «Рідня» у виконанні всіх учасників концерту свято завершилось.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації