Вхід | Реєстрація

Учора в Лубенському районі чоловіка ускусила змія

Учора в Лубенському районі чоловіка ускусила змія

З настанням теплої погоди під час відпочинку на природі люди можуть зустрітися зі зміями. Інколи під час цих зустрічей змії кусають людей.

Так, 6 червня до реанімаційного відділення Лубенської ЦМЛ з діагнозом «укус змії» доставлено 25-річного мешканця с.Хитці Лубенського району. Змія укусила чоловіка за великий палець ступні, коли той працював на городі.  Наразі стан здоров’я потерпілого – задовільний.

В цьому році це не перший випадок укусу змією людини. У травні в області сталося вже два подібних випадки.

Так, 15 травня в сел. Опішня Зіньківського району змія укусила 12-річного хлопчика, а 18 травня від укусу змії постраждала 57-річна мешканка м. Кобеляки.

Тож у ситуаціях, коли можлива зустріч із зміями, необхідно дотримуватися заходів безпеки. По-перше, необхідно знати, де вони зазвичай зустрічаються.  Змія поширена в заболочених місцях, біля зарослих озер і ставків, у лісі. Також її можна зустріти у занедбаних кар'єрах, серед кам'яних руїн.  Будучи нічними тваринами, удень змії ховаються в старих пнях, у копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев.

Пам’ятайте, що у сонячний день змії полюбляють вигріватися на стежці, на пнях тощо. Якщо ви з необережності наступили на змію, то вона може вкусити вас.

Вирушаючи до лісу чи до інших місць, де можна зустріти змію, необхідно подбати про захисний одяг: високі черевики, грубі шерстяні шкарпетки, щільні штани, заправлені з напуском у взуття.

Щоб не наступити на змію, візьміть із собою палицю: перед тим, як ступити у траву, перевірте, чи не зачаїлася там змія.  Зустрівшись з гадюкою, не робіть різких рухів. Як правило, змії  не атакують першими.

Якщо вас все ж таки укусила змія, у перші хвилини після укусу варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати.

Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви, ранки, карієсні зуби. Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухомити, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби. Зняти усі  каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути.

Постраждалому потрібно пити багато рідини (але не алкоголю!), можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки. На рану варто покласти лід або щось холодне, що зменшить больові відчуття. І головне – постраждалого якнайшвидше  необхідно доставити у лікувальну установу.

Не можна робити припікання рани, надрізи, накладати джгут.

Якщо є шприц і ліки для ін'єкцій, то найбільш радикальним методом лікування буде миттєве введення протиотрутної сироватки, а також серцево-судинних засобів. Для людей, що чутливі до алергічних подразників, необхідно прийняти антигістамінні засоби.

До відома,  в Україні живе два види отруйних змій (звичайна і степова гадюки) та 8 неотруйних. На Полтавщині поширена гадюка звичайна. Серед неотруйних часто зустрічається вуж. Він відрізняється двома яскраво-жовтими плямами в скроневій області голови й круглими зіницями.

Дізнатися, яка змія вкусила – отруйна або неотруйна – дуже легко: від укусу неотруйної змії рана одна зубчаста, а від отруйної – дві круглі ранки.


Автор: Управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 червня 2012, 11:37 | Лубни | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації