Вхід | Реєстрація

Крізь віки — в сьогодення

24 травня — пам’ятний день для тих, хто цікавиться та не забуває історію своєї країни — 270 років з дня смерті Пилипа Орлика, гетьмана Війська Запорозького, голови козацької держави у вигнанні (1710-1742), представника шляхетного роду Орликів чеського походження, автора першої у світі демократичної Конституції.

У Нових Санжарах, Кобеляках та селі Орлик Кобеляцького району в цей день відбулися заходи з ушанування пам’яті видатного борця за незалежність України за участю делегації з Полтави у складі істориків, краєзнавців, журналістів та представників громадськості.

Біля пам’ятника козакам у Нових Санжарах відбулося традиційне покладання квітів та хвилина мовчання. До речі, з Новими Санжарами пов’язане ім’я Костя Гордієнка, кошового отамана Запорізької Січі, який вніс значний вклад у прийняття Першої Української Конституції, підтримавши Орлика козацькими формуваннями.

Далі маршрут пролягав до міста Кобеляки, де відбувся «круглий стіл». У обговоренні взяли участь голова Кобеляцької РДА Анатолій Таранушич, кандидат історичних наук, доцент ПДПУ Віктор Ревегук, директор Центру східноєвропейських досліджень, кандидат юридичних наук Андрій Окара, голова ГО «Громадянське суспільство» Володимир Степанюк, очільниця обласної молодіжної організації імені Пилипа Орлика, літераторка Людмила Таран-Пономаренко, поети Олександр Печора, Сергій Коломієць, Василь Безкоровайний.

Поїздка відбувалася в день свята Вознесіння Господнього, тому службу в пам’ять Пилипа Орлика та козаків, які боролися за незалежність України, відправив отець Миколай по завершенню святкового Вознесінського богослужіння о 10:45 у Нових Санжарах, а учасники «круглого столу» в Кобеляках долучилися до неї по «гучному зв’язку» через мобільний телефон.

Поети, вчені, політологи, вчителі, учні — всі присутні, висловивши свої думки та пропозиції, прагнули достукатись до серця кожного, щоб не забувалися уроки історії, традиції та гідно пошановувалися визначні особистості, завдяки подвижництву котрих ми зараз живемо в мирній незалежній Україні.

Не могли в цей день не відвідати і село Орлик, назване на честь Пилипа Орлика. Біля пам’ятного знака поклали квіти, лубенський поет Олександр Печора продекламував кілька своїх нових віршів. На завершення ми відвідали Орлицьку школу, в якій розміщений шкільний кераєзнавчий музей з цікавими експозиціями. Зокрема, багато матеріалів, що розповідають про гетьмана Пилипа Орлика та його сина Григора. Екскурсію провели учні місцевої школи Аліна Боняк, Альбіна Ломака та Юлія Левченко.
Як добре, що відбуваються такі поїздки, що ми не даємо згаснути традиціям, пам’ятним датам, зберігаємо їх для майбутніх поколінь!


Автор: Марина Бриж, прес-центр Новосанжарської селищної ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації