Вхід | Реєстрація

Чи приймати в садок дитину без щеплень, повинна вирішувати комісія

Чи приймати в садок дитину без щеплень, повинна вирішувати комісія

На сьогоднішній день тема щеплень досить актуальна для батьків, котрі хочуть влаштувати дитину до дитячого садка чи школи.

Усередині сімей виникають гарячі дискусії на цю тему, але всі чомусь забули про те, що ідеального рецепта здоров’я не існує. Усі суперечки закінчуються фразою: «Якщо ми не зробимо щеплення, нашу дитину не приймуть до дитячого садка». Чи правда це?

Насправді ж, діток без щеплення у дошкільні заклади прийняти можуть, але тільки після огляду спеціальної комісії.

Фахівці Міністерства охорони здоров’я зазначають, що відповідно до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров’я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення та свідоцтва про народження. Картка профілактичних щеплень обов’язково входить до медичної довідки про стан здоров’я дитини. Отже, дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Питання відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією.

Проте, як нам повідомили у Кобеляцькій центральній лікарні, подібні комісії там не складають і батьків, котрі відмовляються від щеплень у Кобеляках не так і багато.

 

Суперечлива вакцинація

Дмитрику всього три роки. Він ходить до дитячого садка лише тому, що його мама придбала у поліклініці відповідну медичну довідку. Так, саме придбала, бо без папірця з медичної установи перед хлопчиком зачинилися б двері садочка. Проблема у молодої мами виникла тоді, коли ще до народження сина вона вирішила, що її дитині не потрібні щеплення. Мама Дмитрика мотивує це випадками, коли після щеплення діти ставали інвалідами або помирали.

— Та й навіщо вводити в організм дитини віруси, навіть у слабкій формі? — розмірковує молода мама, — тим більше, у перші дні та, навіть, години життя. Більшість дітей сьогодні і так народжуються слабкими та хворими.

Натомість медики мають свої аргументи на користь щеплень.

Медична сестра дитячого садка № 2 Надія Колінько стверджує, що альтернативи щепленням наразі не існує. Це найкращий метод запобігти поширенню інфекційних хвороб таких, як кір, дифтерія, правець, туберкульоз тощо.

— Будь-яке втручання завжди може мати якісь наслідки. І в інструкції до вакцинації теж є попередження про можливі наслідки. Але якщо ми оцінюємо користь та шкоду від щеплень, то ми бачимо, що користь у сотні разів більша, ніж можливі ускладнення, — стверджує медична сестра.
Нагадаємо, масово відмовлятися проводити дітям та підліткам обов’язкові щеплення від інфекційних хвороб батьки почали у 2008 році. Тоді після щеплення індійською вакциною від кору помер сімнадцятирічний школяр. За звітами створеної Міністерством охорони здоров’я комісії, смерть школяра не була пов’язана з якістю вакцини. Але за рік по тому Генеральна прокуратура визнала, що смерть школяра була наслідком саме щеплення.

Визнати то визнали, але довіра до щеплень суттєво похитнулася. За даними Міністерства охорони здоров’я, за останні кілька років відмови від щеплень зросли у кілька разів.

На сьогодні навколо вакцинації точиться велика кількість розмов і обговорень, які, на жаль, не завжди на професійному рівні. Подібні коментарі зменшують довіру населення до вакцинації, викликаючи часті відмови та відстрочення проведення щеплень. Звісно, аби вакцинація була успішною і безпечною, необхідні певні умови, а саме — якісна вакцина та її правильне зберігання, правильне її проведення, гарний стан імунної системи та відсутність гострих інфекційних процесів.

Та все ж, вирішувати робити чи не робити своїй дитині щеплення, повинні, перш за все, батьки. Бо саме вони відповідальні за життя та здоров’я свого чада.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2012, 15:53 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації