Вхід | Реєстрація

Донорський рух зростає

Донорський рух зростає

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Напередодні свята в Кобеляках вдалося зібрати понад двадцять літрів крові.

13 червня, починаючи з 8.30 ранку, біля кабінету забору крові поліклінічного відділення Кобеляцької ЦРЛ досить людно.

Хтось в одному кабінеті проходить реєстрацію та оформляє карту донора, іншому перевіряють кров на групу. Решта готується до забору крові в іншому кабінеті, п’ючи солодкий чай з печивом. Далі донори перевдягаються та готуються до процедури забору крові. До речі, кількість крові, яку може здати один донор — 450 грамів. Проте, в залежності від маси тіла, віку та стану здоров’я людини, ця кількість може змінюватися.

Зі слів медиків, дещо раніше лікарями та працівниками райдержадміністрації була проведена активна агітаційна робота. Відповідно, на пункт прийому 13 червня прийшло 45 людей. Загалом, у поліклінічному відділенні намагаються проводити подібні акції хоча б один раз на три місяці.
Як повідомили нам співробітники відділення переливання крові, цього дня їм допомагали чотири працівники виїзної бригади Полтавської обласної станції переливання крові.

У День донора на пункт прийому крові прийшли ті, хто здавав її не вперше. Зокрема, Олександр Швець, котрий вважає, що кров потрібно здавати в обов’язковому порядку та регулярно.

— І для здоров’я корисно, і для людей, — стверджує чоловік.

Оксана Черненко також здає кров не вперше, бо вважає, що це добра справа.

— Я буду дуже рада, якщо моя кров комусь допоможе, або, навіть, врятує життя, — каже жінка.

Дехто, виходячи з кабінету забору крові, відчуває в собі прилив енергії. На їхню думку, це гарна процедура омолодження тіла. А декому ставало зле.

— Хвилюються дуже, — зауважує медична сестра. — Та ще й душно.

Хтось, готуючись до процедури, навіть не знав, чому під кабінетом так багато людей. Дівчина, років двадцяти, цікавиться: «А чого людей так багато сьогодні?»

— Так день донора ж сьогодні, — відповідають медики.

— А-а-а! А я й не знала! Хотіла бігом пройти, без черги.

На День донора медичним працівникам за три з половиною години вдалося зібрати понад двадцять літрів крові. З їхніх слів, найбільше донорів прийшло з Кобеляцької ЗОШ № 2, Кобеляцької школи-інтернату, територіального центру та ветеринарної лікарні.

Та загалом, донорський рух зростає. Проте лікарі кажуть, що бажаючих здати кров ніколи не буває багато, тому не відмовляються ні від чиєї допомоги.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2012, 17:26 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації