Вхід | Реєстрація

Чи варто цікавитися політикою?

Напевно, більшість із вас впевнено скаже: ні! Політика справа брудна, заплутана, незрозуміла і простій людині абсолютно не потрібна. Але чи так це насправді?

От, здавалося б, для чого простому пересічному українцю політика? Нею мають перейматися люди «великі» — депутати, міністри, губернатори та мери. А у маленьких людей своїх справ вистачає. Простому селянинові треба думати, як запастися сіном, щоб було чим годувати взимку корову, а вона дала молоко, і селянин отримав за нього які не які гроші. Простому вчителеві — як краще донести шкільну програму до учнів, щоб діти показали гарні знання, а учитель чесно отримав свою заробітну платню. А може, навіть, і премію. Простому фермерові — як виростити кращий урожай і вчасно його зібрати, щоб у кінці року отримати більше, ніж було витрачено на початку. Про політику усім цим людям думати, власне, ніколи. Вони про неї і не думають. Але тільки до певного часу.

А потім якісь «великі» люди — депутати чи міністри — приймають закон. Чи постанову. Чи наказ. Чи ще щось там. І у країні різко падає ціна на молоко. Куди нижче? Ну, завжди є куди. Падає, наприклад, до ціни 1 гривня за літр. Селянин у розпачі: треба корову продавати. Не тримати ж її собі у збиток. І починає він нарікати на недобрих «великих» дядьків і останніми словами висловлюватись про політику у країні. Про ту політику, якою він раніше не цікавився.

Або, наприклад, ті самі «великі» або трохи менші дяді вирішують закрити якусь школу. Ну, так, з метою економії коштів. Як завжди. І все — немає у вчителя ні програми, ні учнів, ні, ясне діло, заробітної платні. Педагогові лишається про себе лаятися (з використанням сталих фразеологічних словосполучень) і нарікати на владу. І на політику, яку вона веде. Політику, якою він раніше не переймався.

А ще «великі» люди можуть влаштувати якусь грандіозну державну закупівлю. Ну, виникне така нагальна потреба. Наприклад, придбає у Китаї пару мільйонів тонн кукурудзи. І зерно, яке дбайливо вирощуватиме фермер, упаде в ціні до максимально низької позначки. А кредити віддавати треба, за техніку розраховуватися треба та й прибуток якийсь отримати хотілося б. А лишається тільки плюватися кудись у сторону Києва. І останніми словами згадувати дурних, хоч і «великих», дядьків, які ведуть таку нерозумну політику.

І виходить, що політика, якою ми так уперто не хочемо цікавитись, насправді стосується кожного з нас. І якщо ми вперто нею не цікавимось, тим самим фактично плюємо на свій завтрашній день. А доки ми відмахуємось від політики, у країні проходять вибори за виборами. І ми чомусь постійно обираємо «не тих». Може, якби більшість із нас хоч трохи цікавилась політикою і робила вибір свідомо, результат був би іншим? У жовтні у нас буде ще одна спроба. Можна буде просто прийти на дільницю і поставити «тичку» за кого прийдеться. А можна хоча б спробувати прочитати програми політичних партій і зробити свій вибір усвідомлено. Тому що після виборів нарікати на погану політику буде пізно. І марно.


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2012, 08:50 | Полтавщина | Редакційна


1. New York / 8 липня 2012, 16:36
Давно хотів запитати у автора: "свідомо зробити вибір" це як?
2. KING / 8 липня 2012, 17:18
1. New York пише:
«"свідомо зробити вибір" це як? »

Минулі вибори президента. Розповідає охоронець, який стояв у так би мовити фойє кобеляцького будинку культури, де проводили самі вибори.
Там же висять стенди з усміхненими рожами і багатопунктними обіцянками-цяцянками кандидатів. До них підходять два хлопці такого віку, коли голосують вперше. Уважно роздивляються фотки (текст ні один не читають). Один іншого запитує:
— Ну що, за кого проголосуємо?
Другий помічає на одній із фото дядечку з шарфом на шиї і написом "ПротиВсіх" (славнозвісний фейковий проспонсорований кандидат).
- О! - каже, - Прикольно! Давай за цього!
- Давай!
І обидва йдуть віддавати голоси за найдостойнішого на їх думку.

Ось тобі приклад несвідомого вибору.

З автором частково згоден. Наші люди ніхляпа не вкурюють у нашу політику, хіба що на рівні "кухонної розмови" яка виявляє, що всі кандидати уроди і хапуги погані. В результаті вони і голосують за тих кого в телевізорі частіше показують (а це олігархи, ясен пень). "Проголосую за Яника, бо Юля дура. Проголосую за Юлю, щоб Яник президентмо не став. Проголосу за цього, бо цей вже накрав дофіга, йому більш нетреба. А ці за Україну кричать, оселедці носять, молодці! А цей хоч кілограм гречки мені дав, інші ваще нічо не дали. знач за цього проголосую.". Мдееее... агрументи офігенні.
А ви знаєте хоч одну людину, яка уважно прочитала всі передвиборні обіцянки кандидатів, проаналізувала їх діяльність за останні роки, виявила з них брехунів і таких, які може й не триндять? Я таких не знаю. А вони є. І їх дуже мало. От вони і роблять отой "свідомий вибір", бо їм не впадло вникнути в суть того, що вони роблять, витратити час на вивчення проблеми, проаналізувати і вже потім щось зробити. Але таких щонайбільше 2%, решта 98% українців просто пруть як барани голосуючи за кого попало і керуючись ідіотичними, вищезгаданими, причинами. Так же простіше, не надо напрягаццо.
3. кобелячанин / 9 липня 2012, 11:55
Так Паршевлюк і є КІНГ? Ого. Хоча нижче таке як ні. Просто мабуть КІНГ вважає себе королем настільки що навіть в чужі розмови влазить. Негоже королю себе так некрасиво вести.
4. New York / 13 липня 2012, 20:10
1. New York пише:
«Давно хотів запитати у автора: "свідомо зробити вибір" це як?»

Шось не ідьот гора к Магомету.
5. Майстер / 18 липня 2012, 00:49
1. New York пише:
«Давно хотів запитати у автора: "свідомо зробити вибір" це як? »

Вибач, Саню, давно хотів відписати, та все знаходив собі якісь інші справи.
Так от - по суті питання. Як зробити вибір свідомо. Ну, напевно, якось так:
1) намагаєшся визначитися із своїми симпатіями. Вони так чи інакше у всіх є. Комусь подобаються "сині", комусь "зелені";
2) визначився. Подобається тобі партія "Синіх". Ну або душа до них лежить. Або лозунги їхні подобаються. Ну щось таке. Починай слухати - що, як і коли вони обіцяють зробити. Обіцяють, як правило, усі;
3)якщо це партія провладна і вона обіцяє покращити життя сьогодні або завтра, задавай логічне питання - чому вона не покращила його вчора або позавчора? Якщо партія опозиційна, то вона, як правило, обіцяє все у країні перевернути з голови на ноги, усі заводи і пароходи роздати бідним, а усіх багатих вислати на Колиму. Поцікався - яким чином ця політична сила планує це зробити. Механізм повинен бути прописаний десь у програмі партії. Якщо його немає, усе вищесказане - порожні слова;
4)якщо ти серйозно ставишся до виборів (а інакше ніяк), то не полінуйся пошукати інформацію про кандидата або людей, які йдуть на вибори у партійних списках. Так, це марудно і довго. Але, з іншого боку, ти можеш зробити багато цікавих відкриттів. Наприклад, з подивом дізнаєшся, що нинішній опозиціонер іще п'ять хвилин тому був "провладним". І різко змінив орієнтацію акурат перед виборами. Таких багато. Просто людям ліньки цікавитися політикою і вони цього не відстежують;
5)після усього цього в принципі можна йти на вибори. І голосувати за політика (чи політичну силу), який: 1) має чітку програму із реальними поступовими кроками (а не обіцянками раю вже завтра); 2) який має не заплямовану перебіжками з одного табору в інший біографію; 3) який не є колишнім зеком із двома строками за плечима:);
6)якщо ти не знаходиш гідного кандидата - краще взагалі не голосуй.
6. New York / 18 липня 2012, 06:42
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
5. Майстер пише:
«після усього цього в принципі можна йти на вибори. І голосувати за політика (чи політичну силу), який: ...»

А такий є? Можливо, я не свідомий, але після облома з Ющенком мені здається, що всі вони — мудаки і підараси. Вибирати кандидата в Україні — це все одно що досліджувати кал на вміст корисних копалин. Тобі так не здається?
5. Майстер пише:
«6)якщо ти не знаходиш гідного кандидата - краще взагалі не голосуй.»

О! Оце воно!
7. Микола Гузченкo / 18 липня 2012, 12:39
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
5. Майстер пише:
«якщо ти не знаходиш гідного кандидата - краще взагалі не голосуй»

Колись такий варіант класифікувався Майстром як несвідома позиція. Прогрес наліцо.
Лишилося зовсім трохи - зрозуміти, що за всю історію України жодного разу в бюлетенях не було гідних кандидатів. Оце вже буде тру-свідомість. Це значно свідоміше, ніж витріщатися у список однаковісіньких підарасів і розмірковувати, хто ж з них кращий.
Колись до Майстра й це дійде. Краще пізно, ніж ніколи.
8. наташа / 9 серпня 2012, 22:04
моїй мамі одна тьотя,яка сиділа на виборчій дільниці розповіла, як робляться вибори. люди проголосували,почали підбивати підсумки,заморились і вирішили сходити додому перепочити часика на 2.Це був майже ранок.А залишилось зовсім трішки переробити бюлетенів.На той час більше голосів набрав якийсь дядя, я вже й не пам"ятаю хто він. Закрили вони бюлетені в сейфі, опечатали і пішли собі додому.Приходять годинки через 2, сейф опечатаний, все було як і уходили- але... Замість дяді попереду оказався Кучма, який і вийшов на другий срок правити Україною. Питання- навіщо ходити голосувати, хоч за хорошого дядька, хоч за поганого,коли як захотять, то так і зроблять.І плювати вони хотіли на людей. Та хай і вся Україна не прийде голосувати чи поставить кругом прочерки- а кого схотіли, того й поставили.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації