Вхід | Реєстрація

Навіть гривню надрукували з порушенням Конституції

Навіть гривню надрукували з порушенням Конституції

27 червня у Кобеляцькій центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл з нагоди відзначення Дня Конституції України.
Напередодні Дня Конституції об 11 годині у читальному залі районної бібліотеки зібрались історики, громадські діячі, представники влади та політичних партій. Право розпочати обговорення на тему Конституції надали вчителю історії Кобеляцького НВК № 1 Наталії Жорняк. Вона провела присутнім досить детальний екскурс в історію головного Закону нашої держави, починаючи від часів козацтва і до сьогодення. На її думку, в Україні ще досить багато невирішених проблем.

— Незалежна Україна народилася, а її виховання пов’язане, в першу чергу, із прийняттям Законів і перетворенням нашого суспільства у громадянське. Та головне, щоб ці Закони виконувалися, адже їхня реалізація — це гарантія спокою та стабільності суспільства, — говорить Наталія Миколаївна.

Наступним продовжив обговорення Анатолій Кучеренко. На його думку, Конституцію потрібно детально вивчати та знати кожному, адже вона являє собою велику цінність як в роботі, так і в повсякденному житті.

— Конституція має бути в кожному будинку і вона повинна не тільки займати своє місце на поличці, а й бути прочитаною та вивченою, — каже Анатолій Іванович. — Не так давно відбулось Зовнішнє незалежне оцінювання. Моя донька здавала іспит з історії України. Їй якраз попалось питання, яке стосувалося головного Закону нашої держави. А саме, за якою Конституцією жила Україна з 1991 року? І якби моя донька не знала правильної відповіді, то вона відповіла б так, як хотіли ті, хто складав запитання для тестування. Та вона знала, що з 1991 року України як такої і Конституції фактично не існувало. І прийняли Конституцію лише в 1996 році, 28 червня і за одну ніч. А взагалі, як можна задавати такі питання школярам, коли навіть на рівні держави не можуть на них відповісти?

На думку заступника голови районної ради Василя Мирошнеченка, Конституція — це своєрідна угода між населенням і державою.

— Ми святкуємо лише день прийняття Конституції, та вона не є на рівні нашої свідомості. І поки державні мужі будуть вмішуватися та переписувати Конституцію на свій лад, її важко буде реалізувати.

Анатолій Таранушич висловив своє бачення, якою повинна бути Конституція і Закони в нашій державі.

— Я хотів би, щоб в нашій державі була демократія, і щоб Конституція це гарантувала. Адже люди повинні жити в комфортних умовах. Щоб нікому з нас, кажучи по-народному, не мали права закрити рота. Ще одне, історію ми повинні вивчати і не забувати. Адже хто не знає минулого, той не має майбутнього, — каже голова РДА. — Мене хвилює те, що сьогодні історія України переписується. Я думаю, не зовсім правильно, що в підручниках з історії сьогодні немає взагалі нічого про Помаранчеву революцію. Адже вона відбулася і про неї повинні знати і пам’ятати.

— Ми вже пройшли через це, — доповнила Наталія Жорняк, — для прикладу, колись ми не знали про Голодомор. Сьогодні деякі факти історії також замовчуються.

Продовжив дискусію вчитель історії з Біликів Анатолій Сагайдачний. На його думку, головне не те, що написано в Конституції, а як вона виконується.

— Сьогодні говорили дуже багато хороших слів. У мене склалося таке враження, що Конституція найпрекрасніша та найдемократичніша. Все це схоже на міф, який потрібно розвіяти. Для прикладу, всі статті в ній написані добре, але ж немає самого механізму виконання, немає гарантій здійснення положень тієї чи іншої статті. Тому можна було б подати науковий коментар до багатьох статей. Для прикладу, в Конституції чітко не виписані повноваження Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. І взагалі, багато що в Конституції потребує роз’яснень та уточнень.

Завершив обговорення Володимир Чернявський. Він запевнив усіх, що сам супротивник перепису Конституції і перш за все, проти того, аби Президента обирали у Верховній Раді.

— Усі закони повинні виконуватися, — каже Володимир Семенович. — Та я знайшов розбіжності в Конституції. Для прикладу, ось одна гривня (показує купюру — авт.) У Конституції чітко написано, що тризуб має бути золотистого кольору на синьому фоні. Та на цій гривні зображений синій тризуб на жовтому фоні. Так, нібито й дрібниця. Та це вже порушення норм Конституції.

Після півторагодинної дискусії для всіх присутніх виступили кобеляцькі артисти з піснею про Україну. І на цій позитивній ноті обговорення завершилось.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2012, 11:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації