Вхід | Реєстрація

З початку року харчових отруєнь не зареєстровано

Минулого понеділка відбулась чергова апаратна нарада Кобеляцької райдержадміністрації. Найбільш обговорюваним питанням було дотримання правил торгівлі в районі.

Після основних суспільно-політичних новин до слова запросили Тетяну Чердак, котра прозвітувалась про стан збирання ранніх зернових та зернобобових культур у районі. З її слів, в сільськогосподарських підприємствах, включаючи фермерські господарства, до збирання підлягає 10570 гектарів ранніх зернових та зернобобових культур. Згідно оперативної звітності, станом на шосте липня в районі скошено та обмолочено цих культур 5183 гектари, намолочено 11924 тонни, урожайність складає 23 центнерів з гектара. Тетяна Андріївна повідомила, що для отримання якісного зерна, посіви сільськогосподарських культур оброблено гербіцидами. Одночасно з збиранням зернових проводиться підготовка ґрунту під посів урожаю 2013 року.

Голова райради Юрій Тагадюк поцікавився процесом розрахунку агропромислових підприємств з пайовиками. Тетяна Чердак відповіла, що з початком збирання ранніх зернових культур паралельно проходять виплати за оренду паїв. З середини липня їх почнуть проводити більш масово.

— А загалом, — каже Тетяна Андріївна, — в договорі вказано терміни аж до кінця року. Та агропромислові підприємства розраховуються з людьми значно раніше.

Далі приступили до питання про дотримання санітарних і ветеринарних правил торгівлі в районі. Першим до слова запросили Сергія Челідзе. Він повідомив, що основними об’єктами нагляду ветеринарної служби за обігом необроблених харчових продуктів на території району є ринки, бойні, рибопереробні цехи, рибоприймальні пункти та торгівельний опт «Два кума». На даний час на території району функціонують два офіційні ринки: у Кобеляках та Біликах. Зі слів Сергія Челідзе, контроль за якістю та безпекою продуктів, які реалізуються на цих ринках, здійснюють державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. З початку року в них проведено 7405 лабораторних досліджень. Згідно отриманих результатів, до реалізації не допущено 82 кілограми продукції тваринного та рослинного походження. Для порівняння, минулого року ця цифра становила 570.

— Що стосується питання дотримання ветеринарно-санітарних вимог та правил торгівлі на ринках, районною ветслужбою систематично здійснюються перевірки, — повідомив Сергій Станіславович. — По виявлених порушеннях у 2012 році на приватних підприємців накладено 27 штрафів на суму 1530 гривень, складені відповідні акти обстеження та приписи про тимчасову заборону торгівлі до усунення виявлених порушень.

Юрій Тагадюк поцікавився, скільки на території району діє рибоприймальних та рибопереробних пунктів та які з них мають офіційну документацію.

Сергій Челідзе відповів, що рибоприймальних пунктів у районі сім, а рибопереробних — чотири. І всі вони мають відповідну документацію.

Наступним на це питання доповідав виконуючий обов’язки головного санлікаря району Зейдуло Елбегієв. Він повідомив, що під контролем санітарно-епідеміологічної служби знаходиться 262 об’єкти торгівлі, які належать Кобеляцькому районному споживчому товариству та приватним підприємцям.

— У ході перевірок виявлено, що матеріально-технічний стан торговельної мережі Кобеляцького споживчого товариства значно покращився, — каже виконуючий обов’язки головного санлікаря. — У багатьох магазинах проведені якісні ремонти та придбана достатня кількість холодильного обладнання. А це суттєво покращило умови зберігання продуктів харчування. Та головне, що ці об’єкти торгівлі не загрожують здоров’ю населення.

На завершення, Зейдуло Елбегієв зауважив, що за перше півріччя 2012 року випадків виникнення та розповсюдження харчових отруєнь та інфекційних захворювань, пов’язаних з харчовими продуктами не зареєстровано.

Далі приступили до розгляду постановочних питань. Володимир Богун, на жаль, уже традиційно заявив, що Кобеляцький район продовжує горіти. І кожного дня працівники МНС виїжджають на виклики два-три рази.

— Минулого тижня трапилася лісова пожежа, у зв’язку з якою вигоріло близько гектару лісу. Спільними силами наших підрозділів та лісників її вдалося ліквідувати і не допустити такого лиха, яке трапилось у Великій Багачці, де втрати становили більше 25 гектарів.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2012, 13:32 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації