Вхід | Реєстрація

«Дивосвіт». Без фінансування, але з дипломом

«Дивосвіт». Без фінансування, але з дипломом

Новосанжарський естрадно-танцювальний колектив повернувся з міжнародного конкурсу, на якому посів третє місце. Поїздка та участь у ньому стали можливими лише завдяки фінансуванню батьків учасників колективу.
Організатори четвертого міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Зірки Прибережного-2012» запросили на нього і новосанжарський танцювальний колектив «Дивосвіт». Але щоб на п’ять днів поїхати до Лазурного, що на Херсонщині, потрібні були значні кошти. У відділі культури РДА їх не знайшлося. Тоді батьки учасників колективу вирішили повезти їх на фестиваль власним коштом. Разом із дорогою на одного учасника потрібно було 1800 гривень. Знайти їх змогли не всі батьки, тому до Лазурного поїхали не двадцять, а шістнадцять дітей разом із деякими батьками.

— Ми вирішили зробити своєрідне «два в одному», — пояснює мама однієї з учасниць «Дивосвіту», Світлана Афоніна, — і дітей оздоровити, і в конкурсі участь взяти.

Окрім танцювального колективу з Нових Санжар, на фестиваль приїхали майстри танцю із Києва, Донецька, Луганська, Бердичева, Олександрії та багатьох інших міст України. Найбільше ж вразили нашу делегацію колективи із сусідньої Російської Федерації. Не лише технікою виконання танців, але й, насамперед, яскравими розкішними костюмами. Очевидно, у Росії фінансування культурної галузі поки що знаходиться на значно вищому рівні.

Фестиваль проходив у три етапи. Усі колективи були розбиті на групи — молодшу, середню та старшу. Наш «Дивосвіт» виступав у молодшій по класу «Народна хореографія». Суворому і компетентному журі, яке складалося з восьми чоловік, новосаржарці продемонстрували два своїх танці — «Хуторянку» та «Запорожця». Після кожного виступу члени журі висловлювали свої зауваження і давали майстер-класи з хореографії. Глядачам особливо сподобалася «Хуторянка» як більш сучасний та динамічний танок. Журі оцінило обидва номери, але виокремило танець «Запорожець».

— Наші діти взагалі дуже розгубилися, коли ми приїхали на фестиваль. Вони подивилися, який рівень техніки у росіян, особливо у старшої групи. Але перед виступами наші дітки зібралися і просто чітко та без помилок показали те, що вони відпрацьовували на репетиціях, — розповідає мама двох учасників «Дивосвіту» Наталія Науменко.

Інтрига щодо розподілення призових місць трималася до останнього конкурсного дня. Серед понад двадцяти талановитих колективів важко було сподіватися на перемогу чи, принаймні, потрапляння у трійку. Тим несподіванішим та приємнішим було підсумкове 3 місце нашого колективу у номінації «Народна хореографія». Задоволеним діткам вручили диплом 3-го ступеня та дитячу гру.

— І діти були задоволені, і батьки, звичайно, теж, — ділиться Світлана Афоніна. — При чому, наші дітки раділи не лише з того, що посіли 3 місце. А ще й тому, що змогли побачити інші колективи, окремі з яких були вищого рівня. Звичайно, дивилися вони більше на виступи учасників дорослої групи, які танці виконували більш майстерно та з високою технікою. Дітки подивилися і зрозуміли, що їм треба тренуватися і підіймати свій рівень. Це для них був величезний стимул.

Жінка демонструє гуртовий знімок, на якому учасники «Дивосвіту» разом із батьками сфотографовані на сцені фестивалю «Зірки Прибережного-2012». Коли автор звертає увагу на костюми дітей, Наталія Науменко розповідає про те, як батьки вирішували проблему з ними.

— Одна мама дістала тканину, друга пошила костюми, третя їх вишила. Таким сімейним підрядом ми і одягли своїх дітей. Все за свій рахунок.

До Нових Санжар учасники колективу повернулися задоволені, з морем нових вражень. От тільки батьки жалкують, що не всі діти змогли з’їздити до Лазурного. Можливо, якби відділ культури зміг оплатити хоча б дорогу, то «Дивосвіт» поїхав би на конкурс у повному складі. Та й батькам не довелося б везти дітей виключно за власний кошт.

— Ми дуже вдячні Маргариті Нагорняк, яка дуже допомогла нам в організації поїздки, — говорить Світлана Афоніна. — А ще, звичайно ж, нашому хореографу Світлані Янко. Вона справжній натхненник усього колективу. У неї дуже сильний характер. Скільки нас не відфутболюють, а вона все одно рухає «Дивосвіт» уперед. Діти це бачать і тому згуртовуються навколо неї.

Після повернення з Херсонщини «Дивосвіт», напевно, візьме паузу у своїй фестивальній діяльності. Адже коштів для участі у конкурсах у відділу культури навряд чи побільшає, а заробітних плат батьків на усі фестивалі не вистачить.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Глядач / 18 лютого 2016, 10:33
А що ж Гена з Сірожою? В їх деклараціях від сотень до 1,5 млн- може б поділилися?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації