Вхід | Реєстрація

«Це не продрозверстка!»

«Це не продрозверстка!»

9-го липня у Новосанжарській райдержадміністрації відбулася селекторна нарада, під час якої, зокрема, говорили про виконання регіональної програми заготівлі зерна. Землевласникам довели план, у якому вказали кількість зерна, яке вони мають реалізувати виробникам хліба по ціна 1600 гривень за тонну.

Вів селекторну нараду заступник губернатора Володимир Замикула. На початку селекторної він поцікавився станом справ у районах із призначенням дотації на молодняк ВРХ. У деяких регіонах Полтавщини справа із цим йде зовсім не тими темпами, які влаштовували б представників влади.

— Ми будемо піднімати це питання! — пообіцяв Володимир Замикула. — І цікавитись — на якій підставі ви хочете позбавити людей права отримати ці кошти від держави. І чому фактично бойкотуєте виконання Постанови Кабміну?! Перед виборами усі — і сільські голови у тому числі — багато говорили про покращення життя на селі. А тепер не можете зробити елементарного — подати пакет з кількох документів, щоб людина могла отримати дотацію!

Від питання дотації перейшли до не менш актуального — літніх жнив. Начальник управління агропромислового розвитку Новосанжарської РДА Василь Михайлик повідомив присутнім, що станом на 8 липня у районі зібрали вже 49 відсотків озимих на площі 3800 гектарів. Оскільки дощів протягом найближчих днів не очікується, то до кінця тижня перші жнива у районі повинні бути завершені. Також Василь Олексійович нагадав присутнім на нараді аграріям про те, що району доведений план на регіональне замовлення зерна — 2090 тонн пшениці та 520 тонн жита. Кожному господарству доведена кількість врожаю, який вони повинні продати по ціні 1600 гривень виробниками хліба.

Звернувся до аграріїв і представник Комсомольського хлібозаводу. Він пояснив, що для того, аби утримувати стабільну ціну на хліб та хлібобулочні вироби, завод повинен закупити зерна по ціні 1600 гривень на 2-3 місяці наперед. Якщо ж закупівельна ціна буде вищою і складатиме 1800-1900 гривень, то це одразу ж призведе до підвищення ціни на хліб у магазинах.

— Я гадаю, товаровиробники району підійдуть із розумінням до цієї ситуації. І з виконанням регіонального замовлення впораються, — висловив припущення голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. — Що ви скажете? Микола Борисович? (звертаючись до директора агрофірми «Зоря» Миколи Воронька — авт.) Яка позиція «Добробуту»?

— Я гадаю, що «Партія Регіонів» впереді,  — дипломатично відповів Микола Борисович.

— Так, а ваша позиція яка?

— У мене план 300 тонн. Як я їх віддам, якщо у мене всього 1200 зібрано?!

— Ви ж знаєте, що губернатор підписав меморандум порозуміння із виробниками хліба. Тобто, люди в області як їли хліб по тій ціні, що була, так і їстимуть. Якщо Микола Борисович не зможе виконувати регіональне замовлення, то є ж директор «Добробуту» над ним. І переговори з ним можна провести на рівні губернатора, — нагадав Сергій Шовкопляс. — Ви повинні усвідомлювати, що невиконання регіонального замовлення — це саботаж проти держави! Це не продрозверстка, але ви повинні розуміти ситуацію. Сьогодні виробник хліба не домовиться із вами і закупить зерно не по 1600, а по 2000 гривень. А завтра людям доведеться купувати на 20 % дорожчий хліб!

 

Продрозкладка (рос. продразвёрстка) — система примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів в 1918-21 роках, введена рішеннями Раднаркому у Радянській Росії і поширена на території Української Народної Республіки військовою силою. Ця система зобов'язувала селян здавати державі за твердими цінами надлишки (понад встановлені норми на особисті і господарські потреби) хліба та інших продуктів


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 липня 2012, 12:15 | Нові Cанжари | Фінанси
1. дед / 15 липня 2012, 12:49
Да, новое, это забытое старое.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації