Вхід | Реєстрація

Молоко слід купувати на ринку. А від грибів краще взагалі відмовитися

Молоко слід купувати на ринку. А від грибів краще взагалі відмовитися

Про те, яких продуктів потрібно остерігатися у спеку та де їх взагалі краще не купувати, ми говоримо з начальником управління ветеринарної медицини у Новосанжарському районі Зоєю Ащеуловою.

 

Молоко

— У таку спеку найбільшу небезпеку несуть не м'ясо чи ковбаси, а молочні вироби! Чому? Тому що псуються найшвидше! Для молока найкраще, коли воно одразу ж потрапляє в холодильник. Але у нас часто порушуються всі можливі правила ще на шляху від корови до споживача. По-перше, навряд чи десь ви знайдете господиню, яка б зціджувала і виливала перші цівки молока. А у них же найбільше бактерій! Потім власниця, здоївши корову, куди діває молоко? Ставить у погріб, щоб охолонуло. Але там воно швидко не охолоне, та й температура там не оптимальна. Як результат, доки молоко там стоїть, бактерії отримують практично ідеальне середовище для розмноження. Але саме молоко — це ще півбіди. У сметані та домашньому сирові бактерій може бути ще більше. Як сир готують, ви знаєте? Беруть марлечку і віджимають, так? Якщо при цьому марлю не перуть і ретельно не кип’ятять, уявіть, скільки на ній може бути бактерій? Сир, який через неї віджали — вже практично отрута. А якщо господиня, не дай, Боже, хвора на дизентерію чи сальмонельоз, то такі продукти можуть нести просто-таки смертельну небезпеку! Тому треба серйозно ставитися до того — де саме ви купуєте продукти. Якщо це відбувається на ринку, то там ризик отруїтися продуктами зменшується до мінімуму. По-перше, усі, хто працює на ринку, мають медичні книжки, проходять ветсанмедогляд. Крім цього, їх продукцію можуть взяти на аналіз і зіпсований чи неякісний товар просто не потрапить до покупця. Але якщо людина ризикує і купує молоко, сир чи сметану на повороті на Білики, то, звичайно ж, ніхто їй ніяких гарантій не дає. А я переконана, якщо людина усвідомлює небезпеку, але все одно купує хтозна яку продукцію у хтозна якому місці, то вона свідомо отією ложкою чи чашкою (якою їсть сир чи п’є молоко) копає собі могилу.

 

Яйця

— Вони повинні зберігатися при температурі +4, +6. Але, як правило, продаються вони не з холодильника, а просто з прилавка. Давайте тепер уявимо. Температура інкубації яйця — +41-42 градуси. За 21 день із харчового яйця формується птах. А зараз на дворі — +35 у тіні, на сонці — всі +40. Якщо у таку спеку яйце два-три дні полежить на сонці, то його вже навряд чи можна буде назвати харчовим.

Для любителів сирих яєць хочеться нагадати, що курка не миється перед тим, як його знести. Звідки яєчко з’являється ви знаєте. Треба врахувати, що шкаралупа не захищає від бактерій, тому що вона дихає. Відповідно, і бактерії можуть легко потрапити досередини. Ще одна небезпека полягає у тому, що бабусі у селах полюбляють тримати курей по 3-4 роки. А у курки вже після року життя ризик туберкульозу зростає на 100 %! Тобто у 3-4 роки вони гарантовано усі туберкульозні.
На ринку ви, принаймні, убезпечені від того, що вам продадуть тухлі чи зіпсовані яйця. Адже спеціаліст ветеринарної медицини проводить овоскопію — яйце поміщають у темний ящик з отвором і просвічують. Таким чином свіжі нормальні яйця дуже легко відокремити від поганих. Купуючи яйце десь посеред дороги, ви ніяк не захищені від того, що можете придбати зіпсований продукт, яким потім отруїтесь.

 

Риба

— Свіжа риба повинна бути живою. Вона повинна плавати, ворушити зябрами — тоді у вас не виникне ніяких сумнівів щодо її придатності. Буває, на ринках продають рибу, яку ми називаємо снулою. Тобто, риба не ворушить плавниками, не подає ознак життя, вона ніби заснула. У такому випадку треба відкрити її зябра і подивитися на їх колір та вигляд. Вони повинні бути вишневого кольору, не містити слизу, сміття і так далі. Але, якщо маєте хоч найменший сумнів, не купуйте її — хай спить далі! Візьміть краще живу.

Щодо риби соленої, копченої та мороженої. У Нових Санжарах її продають із холодильників. Щодо ринку у Нехворощі, то тут у мене вже сумніви. Там риба може пролежати на відкритому прилавкові півдня. І після цього стає справжньою отрутою.

 

М'ясо

— Хочу відзначити, що на ринку Нових Санжар забій та реалізацію свиней проводять цивілізовано. Підприємці, які цим займаються, мають медичні книжки, посвідчення забійника. Є спеціальні майданчики для забою. Зараз вже ніхто не ріже свиней на землі у багнюці, адже підприємці самі зацікавлені, що продукт був якісним та привабливим. Ветеринар оглядає свиню перед забоєм, чіпляє на неї бірку. Після забою оглядає м'ясо.

Крім свинини на базарі продають птицю, кролів, нутрій. Для цього є окреме місце під навісом. Коли ви, приміром, купуєте птицю, на ній повинен бути штамп. Його ставить лікар-ветеринар після огляду. Щодо небезпеки отруєння м’ясом, хочу зауважити таке. М'ясо ніхто сирим не їсть — його обов’язково або смажать, або варять. І під час термічної обробки бактерії знищуються.

 

Овочі та фрукти

— Окрім наших, аборигенних, фруктів та овочів на ринку продають і багато імпортних. Це банани, персики, нектарини та багато інших. Я б не радила зловживати такими фруктами. Краще їсти наші — яблука, абрикоси, сливи, вишні. Привозне ще встигнете купити та наїстися.

Фрукти й овочі на ринку перевіряють на вміст нітратів. Поки що перевищення вмісту не фіксували. Але все одно не раджу їсти багато купованих кавунів. Дітям взагалі їх слід давати дуже обережно, адже у них отруєння нітратами проходить важче, ніж у дорослих. Взагалі, навіть якщо йдете на ринок, намагайтесь купувати фрукти та овочі, вирощені у нашому регіоні.

 

Гриби

— Це взагалі окрема і сумна історія. Щороку 10-15 чоловік в Україні помирають від отруєння грибами. Незважаючи на це, люди вперто йдуть їх купувати та збирати. Мало того, вони ще хочуть нагодувати ними найдорожчих — власних дітей. Для таких батьків хочеться ще раз нагадати: у дітей у ранньому віці просто немає тих ферментів, які могли б перетравити такий важкий продукт. І років до 7-и дітей не рекомендують годувати грибами. Крім цього, пам’ятайте, що гриби, зібрані біля доріг, біля полів можуть бути потенційно отруйними. Адже вони ростуть дуже швидко і в період росту активно всотують усе погане, що виділяється довкола. Усе це може потрапити у ваш організм.

Взагалі, коли заходить мова про гриби, я згадую старе українське прислів’я: «Сім років мак не родив — і голоду не було!». Те ж саме і з грибами. Якщо ви їх не поїсте, багато не втратите. А здоров’я своє збережете.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації