Вхід | Реєстрація

Не для прибутку

Не для прибутку

На черговій апаратній нараді говорили про засіяні узбіччя та регіональні заготівлі зерна.

На початку наради представник райвідділу МНС повідомляє про одну надзвичайну подію, яка трапилася минулого тижня. У селі Забрідки 12-го червня о 1 годині ночі сталася пожежа у приватному будинку. Щоправда, до прибуття пожежників самі мешканці встигли загасити вогонь. За попередніми даними, причиною пожежі став підпал.

Голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс одразу після цього поцікавився у директора ДП «Новосанжарський лісгосп» пожежною безпекою у лісах. Той зазначив, що пожеж у лісових масивах, на щастя, не трапилося. Проте загроза цьому була. Тому що практично скрізь по району на полях горіла стерня.

Сергій Шовкопляс нагадав присутнім керівникам про те, що за спалювання стерні передбачена відповідальність. І що уникнути її навряд чи комусь вдасться. Адже за палаючими полями просто з Києва спостерігають за допомогою супутника. Василь Красюк також додав, що лісова служба має спеціальний літак, який літає над територією області і про усі пожежі повідомляє до столиці.

Після подій надзвичайних перейшли до міліцейської хроніки, з якою ознайомив начальник штабу Новосанжарського райвідділу міліції Ігор Кіденко. До нього у голови райдержадміністрації одразу виникло запитання.

— Тут за 14 число є такий факт. «Повідомлення про нецільове використання земельної ділянки біля автошляху Нові Санжари — Нехвороща». Усі вже знають — про що мова? — поцікавився Сергій Шовкопляс. І одразу ж пояснив. — Там близько десяти метрів обочини, яка раніше була заросла бур’янами та молодою акацією. «Чиста криниця» ці узбіччі розчистила, переорала і засіяла. Зрозуміло, що не для отримання прибутку! А для того, щоб там далі не росли хащі! Володимир Замула це побачив і також засіяв на ділянці дороги перед Соколянкою. Але тепер ваші служби перевіряють і вже кримінальні справи збиралися порушувати. Дійшли до губернатора і начебто цю справу вдалося залагодити. Але «Чиста криниця» вже прийняла рішення не убирати цього зерна.

— Там уже акація поросла, ніхто його прибирати не буде. Воно дійсно ж не для прибутку посіяне, — підтримав голову РДА начальник Новосанжарського «Райавтодору» Володимир Скубій. Хоча підтвердив, що ніякого договору із підприємствами, які засіяли узбіччя, його організація не підписувала.

Не вірити обом керівникам немає підстав. Ми цього і не будемо робити. Але натомість можемо провести нескладний математичний підрахунок. Якщо узбіччя шириною 10 метрів, а відстань від Галущиної Гребля до повороту на Драбинівку — 8 кілометрів, то загальна площа засіяного складає близько 8 гектарів. При середній цьогорічній врожайності 23 ц/га з цієї площі можна зібрати 18,4 тонни зерна. При ціні у 2000 гривень за тонну на продажі зібраного можна заробити 36800 гривень. Зрозуміло, що для такого агромонстра, як «Чиста криниця», ця сума є невеликою. Але щоб зовсім не назвати це прибутком — складно.
Наприкінці апаратної тему зерна і врожаю продовжили. Начальник управління агропромислового розвитку Василь Михайлик розповів про хід збирання врожаю ранніх зернових. Станом на 16 липня у районі зібрали 96 відсотків врожаю. Усього намолотили 18224 тонни зерна. Урожайність озимої пшениці склала близько 23 центнерів з гектара; озимого ячменю — 18, ярого ячменю — 26,6.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 липня 2012, 12:43 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації