Вхід | Реєстрація

Телефон довіри прокуратури 60-67-88

Сьогодення вимагає від працівника прокуратури бути взірцем відданості справі. На цьому наполягає і Генеральний прокурор України В. П. Пшонка. Тому існує певний порядок «допуску» до професії прокурора, обумовлений перш за все, специфікою роботи, яка вимагає володіти стійкою психікою, здоров’ям, високими фаховими знаннями, моральністю, чесністю та непідкупністю.

Для цього, ще на стадії вступу до базових вищих юридичних ВУЗів, кадровим підрозділом проводиться комплекс заходів, пов’язаних із вивченням кандидатів до вступу, їх біографічних, медичних даних, навчальної успішності тощо. Тільки тим, хто пройшов попередній відбір, надається рекомендація для вступу на профільний факультет юридичного ВУЗу. Потім, на стадії навчання, контролюється поведінка студентів, їх відношення до навчання, успішність тощо. На попередньому відборі прокурорами областей та керівниками кадрових підрозділів проводяться зустрічі зі студентами, індивідуальні бесіди з випускниками, підсумовуються всі «плюси» та «мінуси» особи, і за наслідками такої роботи у її сукупності, кандидат може бути рекомендований до направлення на роботу в органи прокуратури.

Після проходження відповідних психологічних та професійних тестів, молодий спеціаліст призначається на посаду за його рейтингом, із терміном стажування до одного року, тобто із випробуванням до його атестування. Лише виконавши весь план стажування на посаді, проявивши при цьому певні фахові здібності, наполегливість у оволодінні професією, особа отримує постійне робоче місце та перший класний чин. Така процедура зараз існує у багатьох правооохоронних органах і в процесі такої фільтрації «зайві» особи відсіюються, а залишаються найбільш висококласні спеціалісти.

Особлива увага в роботі з особовим складом приділяється профілактиці скоєння правопорушень та інших ганебних вчинків, виховній роботі в колективах. Стан службової дисципліни неодноразово обговорювався на колегіях прокуратури області та оперативних нарадах при прокуророві області, з прийняттям відповідних рішень та заходів.

Періодично на щомісячних семінарських заняттях у колективах, працівникам органів прокуратури доводяться вимоги керівництва Генеральної прокуратури України, прокурора області щодо недопущення скоєння вчинків, які порочать честь і гідність працівника прокуратури, ганебних проявів поведінки під час виконання службових обов’язків, унеможливлення порушень правил дорожнього руху, хизуванням посвідченням працівника прокуратури, поведінки у побуті, позаслужбових відносин тощо. Доводяться критерії використання та зберігання зброї та з інших актуальних питань життєдіяльності, пов’язаних із внутрішньою безпекою, доводяться листи-орієнтування, позитивний досвід роботи, інші локальні нормативні акти.

Завдяки цілеспрямованій та системній профілактично-виховній роботі за останні два роки працівниками органів прокуратури Полтавської області не допущено скоєння ганебних вчинків та проявів корупції. З метою попередження ДТП міськміжрайпрокурорами та начальниками структурних підрозділів, періодично проводиться звірка з регіональними органами ДАІ у Полтавській області щодо фактів порушень правил дорожнього руху працівниками прокуратури, притягнення їх до адміністративної відповідальності. Проводяться спільні навчання за участі представників ДАІ області.

Але, на жаль, ще не всі працівники прокуратури можуть похизуватись (в доброму розумінні цього слова) бездоганністю, чесністю, іншими чеснотами справжньої людини. Тому, з метою превентивності роботи в цьому напрямку, були введені в штатний розпис прокуратур областей посади старшого помічника прокурора області з питань внутрішньої безпеки. Функційні обов’язки обумовлені наказом Генерального прокурора України № 13 від 21.11.11 року. Кожен бажаючий має змогу ознайомитись із наказом у мережі Інтернет, оскільки він не таємний.

З метою посилення заходів із внутрішньої безпеки, розроблено та затверджено Порядок пропускного режиму на територію прокуратури області, посилено контроль за додержанням правил внутрішнього трудового розпорядку, що в свою чергу сприяло недопущенню запізненням на роботу, відсутності на робочому місці без поважних причин. Вхід до приміщення прокуратури області для працівників здійснюється виключно за індивідуальними магнітними картками. За ініціативою старшого помічника прокурора області з питань внутрішньої безпеки на місця розповсюджено пам’ятку з обмеженнями для працівників прокуратури, згідно вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Вказані пам’ятки за підписами працівників долучені до їх особових справ.
Прокуратурою Полтавської області у минулому році започатковано та продовжує використовуватись робота з організації прийому громадян на місцях керівництвом прокуратури області: прокурором області та його заступниками. До складу виїзної групи у поточному році також входив і старший помічник прокурора області з питань внутрішньої безпеки.

Протягом 1 кварталу виїздами в райони області охоплено понад половину із 34 міськміжрайпрокуратур. Дана робота триватиме і надалі. Оголошення про час та дату прийому громадянам надається через місцеві засоби масової інформації, тому уважно слухайте місцеве радіо та ознайомлюйтесь із змістом районних газет. Всі бажаючі можуть заздалегідь записатись на прийом керівництва прокуратури Полтавської області у прокуратурі свого району. Зрозуміло, що не кожен мешканець сільської місцевості, у змозі приїхати у обласний центр для вирішення питань, які його турбують та віднесені до компетенції розгляду органів прокуратури. До того ж іноді у громадян виникають сумніви щодо ретельності проведеної за їх заявою чи скаргою перевірки прокуратурою району, або обгрунтованості наданої їм відповіді. Тому така форма роботи із громадськістю, насамперед, дозволяє оперативно, у найкоротші строки, вирішити деякі питання, на належному фаховому рівні роз’яснити правомірність прийнятого того чи іншого рішення, прийняти письмові звернення для подальшого їх розгляду.

У кожній прокуратурі району на інформаційних стендах окремо вказаний «Телефон довіри», за яким можливо цілодобово надавати інформацію про факти корупції, злочинів чи зловживань в органах прокуратури. Зателефонувавши за номером 60-67-88, ваш дзвінок буде прийнятий, зафіксований у спеціальному журналі, та у залежності від обставин, буде ретельно перевірений. Однак, хочу застерегти, що надання неправдивої, перекрученої, або наклепської інформації є караним порушенням закону, тому прохання виважено підходити до вказаного питання.

Крім «Телефону довіри», у прокуратурі Полтавської області функціонує цілодобовий «Телефон Гарячої лінії» 2-77-11, за яким можна повідомити про надзвичайні події та пригоди, злочини, свідками яких ви стали, передати іншу інформацію, яку спрямують за належністю точно і оперативно, або для цього спеціально створений відділ приймання, опрацювання та аналізу оперативної інформації.


Автор: Ігор Хіцан, старший помічник прокурора області з питань внутрішньої безпеки, старший радник юстиції


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 липня 2012, 10:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації