Вхід | Реєстрація

«Зараз тримати корову — це як наркоманія!»

«Зараз тримати корову — це як наркоманія!»

Доки влада турбується про виплату дотацій на телят, люди на селі переймаються іншими проблемами. Наприклад, цього засушливого літа власників корів цікавить питання: де накосити або за що купити сіна?

До таких належить і наш знайомий — Олександр Сіренко з Попового. Коли ми півроку тому приїздили до нього, чоловік обіцяв, що із п’яти корів у його господарстві залишиться три. Обіцянку свою він виконав, «зайвих» корів довелося продати. Але це суттєво не полегшило життя селянинові та його родині. Адже і тим трьом коровам та кільком телятам, яких вони тримають вдома, потрібно запасти сіна на зиму. А його — сіна — у цьому році просто немає.

— У минулому році, щоб запастися сіном, потрібно було скосити 1 гектар. А у цьому році — 4! — скаржиться Олександр Сіренко. — Спасибі Михайлу Васюті, він допомагає і те сіно скосить. Але ж його треба ще перевезти! А мені, щоб перезимувати, потрібно 23 машини сіна!

Якщо врахувати затрати на заготівлю та перевезення сіна, виходить, що з продажу молока звичайна сільська родина не те, що не має прибутку, але тримає корову собі у збиток. Наш співрозмовник це підтверджує:

— На селі зараз тримати корову — це як наркоманія. Ти вже просто на це підсів і тягнеш далі по привичці. А заробити на цьому неможливо.

Для того, щоб заробити на молоці, його потрібно здавати по високій ціні. А щоб ціна була високою, у свою чергу якісним повинне бути і молоко. Олександр Сіренко це розуміє. І вже розмірковував над тим, як у літню спеку зберігати молоко якісним та свіжим.

— Потрібна холодильна установка. Я вже хотів домовитися із заводом і поставити її просто у себе в дворі. Але вони кажуть — здавати будете по 300 літрів у день! Де ж я таку кількість наберу? Так і відпало…

Дотацію на своїх телиць Олександр не оформляє. Пояснює сільською приказкою — «шкурка вичинки не стоє». Мовляв, збір та оформлення документів на телицю обійдуться мало не стільки ж, як і сума дотації.

— Краще вони б платили дотацію на здане молоко. У кінці року, наприклад. І тим самим підтримали селян, які ще держать корів.

На жаль (чи, може, на щастя), високі чиновники, які турбуються про порятунок молочного стада на селі, у Попове їздять нечасто і в Олександра Сіренка порад не питають. А самі ні до чого розумного додуматись не можуть. Можливо, по тій причині, що всі вони живуть і працюють у столиці? А у далекому Києві давно немає ні сіна, ні корів…


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 липня 2012, 11:32 | Нові Cанжари | Суспільство
1. hjhj / 22 липня 2012, 13:44
«Кроме воды и соли в молоко подмешивают сахар, крахмал, мел, мыло, известь, борную кислоту, гипс. А, например, украинскому экс -премьеру прекрасно известно о том, что в молоко добавляют стиральный порошок (!). В частности, рассказывая о переговорах с японцами по поводу закупки молоковозов, Юлия Тимошенко заявила буквально следующее: "Когда мы разговаривали с оптовыми производителями молочных продуктов, которые скупают молоко по минимальной цене... то они говорят: "Ну, вы чего... у нас селяне талантливые люди. Чем меньше мы ставим цену на молоко, тем больше стирального порошка они подливают в это молоко" Но это все "цветочки" по сравнению с тем, что в некоторых "молочных продуктах" молока нет совсем! Это выписка со статьи скопируй поисковик наименование // Чем нас травят | Пейте дети молоко! А будете ли здоровы? \\\ и узнай чем своих детей потчуешь!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації