Вхід | Реєстрація

«Два роки тому ВІЛ-інфіковані вагітні були дивом»

На черговій апаратній нараді говорили про низький урожай, захворюванність на СНІД та вживання наркотиків.
Почалася апаратна повідомленням начальника управління агропромислового розвитку Василя Михайлика про те, що збирання ранніх зернових у районі закінчене. Щоправда, його результат навряд чи сильно порадував аграріїв. Усього в районі зібрали 19,2 тисяч тонн ранніх зернових, середня врожайність склала 24 центнери з гектара.

— А нагадайте, яка врожайність була минулого року, — попрохав голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс.

— У минулому році було 43,8 центнери з гектара, — сумно констатував Василь Михайлик. Продовжив він повідомленням про те, що у частині району, де знаходяться Нехвороща та Шедієве, чотири місяці не було дощів. Через це кукурудза не змогла досягнути необхідної стиглості і її довелося переробляти на силос.

Від питань аграрних перейшли до кримінальних. Заступник начальника райвідділу міліції Сергій Пархоменко ознайомив присутніх із цифрами кримінальної хроніки за тижень. Голова районної ради Володимир Левицький одразу ж поцікавився у виступаючого:

— А хто образив Биліну? І у якому він стані?

На це питання відповіла головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря. Вона повідомила, що відомий новосанжарський безпритульний Віктор Биліна, про якого «ЕХО» писало кілька місяців тому, знаходиться у реанімаційному відділенні ЦРЛ у критичному стані. Нагадаємо, що чоловік не виявив бажання їхати до інтернату і продовжив жебракувати на вулицях селища. Очевидно, когось його прохання надто роздратували і невідомі дуже сильно побили безпритульного.

Далі Сергій Пархоменко розповів про роботу міліції у першому півріччі. Зокрема, назвав кількість порушених справ та відмовних матеріалів. Володимир Левицький поцікавився, як вчиняють у тому випадку, коли кримінальна справа не порушена.

— Невже людина, яка вкрала на суму, меншу за 100 гривень, наприклад, на 99 гривень, взагалі уникає відповідальності? — запитав голова районної ради.

— Ні, просто у цьому випадку наступає не кримінальна, а адміністративна відповідальність, — пояснив Сергій Пархоменко.

У продовження апаратної Ольга Гиря розповіла про профілактику захворюваності на ВІЛ/СНІД. Зокрема, назвала цифри статистики, згідно  яких у районі зараз проживають 53 ВІЛ-інфікованих; хворих на СНІД — 18 чоловік. Минулого року три ВІЛ-інфіковані жінки народили дітей, у цьому році на обліку перебувають ще дві такі вагітні. Ольга Гиря нагадала, що ВІЛ-інфікована жінка може народити абсолютно здорову дитину.

— Ще два роки тому для нас такі вагітні були дивом. Зараз, на жаль, це вже входить у норму, — констатувала головний лікар ЦРЛ.

Вона розповіла, що середній вік ВІЛ-інфікованих — від 20 до 40 років. Це переважно люди, які вживають ін’єкційні наркотики або схильні до частої зміни сексуальних партнерів. У лікарні є спеціальний кабінет довіри, до якого за рік звернулися десять осіб. Трапляються серед них і такі, котрі повертаються з відряджень, у яких мали сексуальні контакти з неперевіреними партнерами. Потім їм стає лячно і вони приходять, щоб їх обстежили.

— Кількість хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих у районі насправді набагато більша, просто ми знаємо не про всіх, — констатувала Ольга Гиря, — деяких ми виявляємо по ряду захворювань, які є ВІЛ-асоціативними. Якщо у людини є ці захворювання, то у неї, імовірно, може бути і ВІЛ. Таким людям ми пропонуємо пройти обстеження. Хоча змусити людину зробити це ми не маємо права. У обов’язковому порядку тест на СНІД роблять лише вагітним та донорам.

Враховуючи те, що значну частину ВІЛ-інфікованих складають ін’єкційні наркомани, члени президії поцікавились у Сергія Пархоменка кількістю виявлених у районі наркопритонів та яку відповідальність несуть ті, хто вживає наркотики.

— За цей рік ми закрили один притон, де вживали канабіс, — пояснив представник райвідділу.  — Щодо відповідальності, то за вживання її немає. Є відповідальність за вирощення, зберігання та збут…

Не дивлячись на не дуже радісні теми, завершилась апаратна приємним повідомленням Сергія Шовкопляса про те, що район отримав два новеньких автобуси за програмою «Шкільний автобус». Можливо, у серпні до них додасться ще один.

— І жодного слова про політику. Ми разом ідемо до світлого майбутнього. І місце в ярмі знайдеться усім, — завершив апаратну цими словами голова РДА.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації