Вхід | Реєстрація

Штамп про розлучення ставити не обов’язково

Штамп про розлучення ставити не обов’язково

Зараз розірвання шлюбу відбувається лише у судовому порядку. Свідоцтво про розлучення у відділі РАЦС, як це було раніше, не видається. Проте громадяни й до цього часу не можуть звикнути до нововведень.

Наші громадяни звикли до такого порядку розірвання шлюбу, коли суд видає рішення, працівники РАЦСу видають свідоцтво про розлучення та ставлять штамп у паспорті.

Та з 2010 року ця процедура значно скоротилась. Рішення суду — це єдиний документ, який засвідчує сімейний стан. Та декому працівники відділу реєстрації актів цивільного стану все ж видають свідоцтва. І з цим виникає багато плутанини.

За коментарем ми звернулися до директора Кобеляцького РАЦСу Ірини Бутко. Вона розповіла, що свідоцтва про розірвання шлюбу органами РАЦС видаються тим людям, у кого рішення суду винесено до 2010 року.

— Буває, що люди просто не звертались за свідоцтвом. А зараз, для прикладу, потрібно оформити спадщину, — каже Ірина Андріївна, — рішення суду є, а свідоцтва про розірвання шлюбу немає. Тільки у таких випадках ми видаємо ці свідоцтва.
Також Ірина Бутко повідомила, що рішення суду це документ, який підтверджує сімейний стан. Не менш важливим є й те, що штамп про розлучення у паспорт ставити не обов’язково.

— Рішення суду — це основний документ. Така система діє у всіх європейських країнах, — каже Ірина Андріївна. — Якщо, для прикладу, один з подружжя помирає, інший — залишається вдівцем. У нього на руках є лише свідоцтво про смерть. Штамп у паспорті йому не ставиться.

Не менш важливим є те, що працівники РАЦСу не завжди можуть швидко поставити штамп про розлучення. Відразу він ставиться лише в тому випадку, коли пара одружувалась у Кобеляках.

— Якщо пара одружувалась у Києві, для прикладу, то ми повинні відіслати рішення суду в київський РАЦС, там вони поставлять відмітку в актовому записі про розлучення і тільки тоді ми можемо поставити штамп про розлучення. Все це займає більше часу, — зауважила Ірина Бутко.

Також директор РАЦСу нам повідомила про порядок зміни імені. Змінити своє прізвище та ім’я можна з 16 років і без згоди батьків. Раніше дозволялось змінювати і по-батькові. А з 2007 року це вже заборонено.

— У нас були такі випадки, коли один юнак хотів змінити своє прізвище та по-батькові. Він тривалий час проживав з вітчимом і хотів взяти його прізвище та по-батькові. Прізвище ми змінили, а от у зміні імені по-батькові відмовили. Хлопець дуже засмутився, та ми йому не змогли нічим допомогти.

Ірина Андріївна повідомила, що коли підлітку виповняється 16 років та він ще не має паспорта, то протягом місяця він має право подати заяву на зміну імені. Для цього потрібно пред’явити своє свідоцтво про народження, довідку про громадянство та фотографію. До речі, довідку про громадянство, зі слів директора РАЦСу, буває досить проблемно отримати.

— Довідку беруть у паспортному столі. Її потрібно замовляти набагато раніше. Адже це досить тривалий процес і її можуть робити цілих півроку. З усіх людей, котрим потрібно було отримати цю довідку, лише двом це вдалося, — підсумувала Ірина Бутко.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2012, 17:34 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації