Вхід | Реєстрація

Їх прислали. І вони працюють

Їх прислали. І вони працюють

Цифрове ефірне телебачення у форматі Т2 дісталося Нових Санжар. Перші щасливчики отримали цифрові тюнери безкоштовно. Щоправда, використовувати їх збираються далеко не всі.

Нагадаємо, 21-го березня Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення», розроблену Держкомтелерадіо України. Згідно з цією постановою, телетюнери для цифрового телебачення соціально малозахищені громадяни отримають безкоштовно. Держбюджетом на 2012 рік на ці цілі передбачено 350 млн. 120 тис. грн, за які цього року планується забезпечити телетюнерами 685-695 тисяч сімей.

У Новосанжарському районі на безкоштовне отримання тюнерів можуть розраховувати понад 1800 чоловік. Тиждень тому перші мешканці району отримали посилки зі своїми цифровими тюнерами. Ми вирішили поцікавитись, чи легко підключити цей цифровий тюнер, як він працює та які канали показує.

В управлінні праці та соціального захисту населення нам продемонстрували список перших власників цифрових тюнерів. І до деяких з них ми вирішили завітати.

— Тюнер  отримав учора. Поштар приніс, — підтвердив мешканець Першотравневої Микола Русин, — правда, він так у коробці і лежить, ще його не розпечатував.

Далі чоловік розповів, що телевізійні канали дивиться через стару «польську» антену. Її йому вистачає, щоб приймати у нормальній якості «Інтер», «1+1» та «Лтаву».

— А для чого їх більше? Їх хватить і тих, що є! — підсумував Микола Михайлович.

Житель вулиці Жовтневої Микола Вовнянко також свій цифровий тюнер уже отримав. Але підключати його не поспішає. Із цілком практичних міркувань. До його телевізора підключені дві супутникових антени, які приймають величезну кількість каналів. Говорить, що не вистачає лише спортивних, але щоб переглядати їх у пакеті «НТВ+», достатньо придбати спеціальну карточку. Стара польська антена у чоловіка також є, але нею давно не користуються. Що ж до цифрового тюнера, то Микола Петрович вагається — що з ним робити. Говорить, що, можливо, продасть тому, хто потребує більш якісного сигналу у телевізорі.

— Але хто купить за 500 гривень таку коробочку до старої антени? — риторично запитує він.

Проте не всі власники нових тюнерів лишають їх лежати нерозпечатаними у коробках. Третій новосанжарець, до якого ми завітали — Олег Лелюх із Садового — продемонстрував нам підключений тюнер у роботі.

Чоловік розповів, що цифровий тюнер марки «Strong 8500» отримав 18-го липня. І практично одразу ж підключив. Зробити це було нескладно. Тюнер до телевізора підключається за допомогою трьох «тюльпанів», як і тюнери від супутникових тарілок. У інший роз’єм вставляється кабель від тієї ж звичайної «польської» антени. За допомогою пульту вмикається «Автопошук каналів». І після його завершення можна дивитись телебачення вже у цифровому форматі.

— Антену я повернув у сторону вишки, яка стоїть на горі при виїзді з Нових Санжар на Полтаву. Зараз вона ловить 16 каналів. Третина з них поки що працюють у тестовому режимі, — пояснив нам Олег Лелюх.

Чоловік розповів нам, що раніше за допомогою «полячки» у нормальній якості можна було дивитися три канали. Інші «сніжили». Щоб добре налаштувати якийсь канал, потрібно було обертати антену. Під час Євро чоловікові довелося підняти її на максимальну висоту, щоб можна було зловити якісний сигнал і подивитися футбольні матчі.

— Тепер можу антену опустити. Цифровий сигнал вона ловитиме і внизу, — пояснив Олег Дмитрович.

Він витягає із тумбочки коробку з-під тюнера і демонструє нам. У коробці — досить детальна інструкція українською мовою та гарантійний талон, у якому написано, що при правильному користуванні тюнер пропрацює не менше 7 років. Просто на коробці вказана і ціна — 487 гривень. У Інтернеті за подібний  цифровий ефірний DVB-T2 ресивер «Strong 8500» прохають 555 гривень та дають гарантію  12 місяців.

Після цього Олег Лелюх демонструє нам цифровий тюнер у дії. Перемикає на телевізорі кілька загальнонаціональних каналів: «Інтер», «ІСТV», «УТ-1».

— Якість досить гарна. Правда, я чув, що це зараз стандартний цифровий сигнал, а вони можуть увімкнути ще кращу якість. Та, в принципі, і цієї вистачає.

Картинка на телевізорі справді видається досить якісною. Звичайно, це не мерехтіння та перешкоди, які трапляються при перегляді напряму через «польську» антену.

Отже, сталося. Цифрове телебачення разом із безкоштовними тюнерами незабаром прийде і до сотень інших мешканців Новосанжарського району. Що радує? На прикладі Олега Лелюха ми переконалися, що: 1) підключити тюнер зовсім не складно; 2) він працює і дає стійкий та якісний сигнал. Що не радує? Навіть безкоштовні тюнери виявляться непотрібні тим мешканцям району, які за останні роки встигли придбати до своїх телевізорів супутникове обладнання. А таких у районі досить багато. Зрештою, слід порадіти за тих, кому цифрові тюнери були дійсно необхідні. Лише завдяки їм ці мешканці нашого району зможуть нарешті подивитись багато каналів у хорошій якості.

 

Список каналів, які будуть показувати у цифровому ефірному мовленні:

1. «Інтер»
2. ТРК «України»
3. «1+1»
4. «НТН»
5. «К-1»
6. «УТ-1»
7. ICTV.
8 «Enter-фільм»
9. «MTV-Україна»
10. «Тоніс»
11. СТБ
12. ТЕТ
13. «К-2»
14. «Новий канал»
15. «М-1»
16. «5-й канал»
17. «Мега»
18. «Ентер-музика»
19. «Star-TV»
20. «Погода-ТБ»
21. «Хокей»
22. НЛО-ТБ
23. «Реал Істейт-ТБ»
24. «Голдберрі»
25. «Ескулап ТБ»
26. «Кіноточка»
27. «Банк ТБ»
28. «Вінтаж»
29. ТРК «Донбас»
30. ДОГ ТРК


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 липня 2012, 08:50 | Нові Cанжари | Суспільство
1. водій / 28 липня 2012, 11:39
Велике спасибі автору за цю статтю. Пару тижнів тому познайомився і я з цим тюнером та його роботою, уже не по чутках а власне сам - хороші люди попрохали допомогти їм освоїти його функції та кнопки.

І таки я переконаувся що ця каша не без приколів.

По перше - знову ж ціна - чистий розрахунок на дурбецаля. Докладіть до вартості ось цього "наземного тюнера" ще 200...250 грн., і у вас супутникове телебачення уже встановлене "під ключ".

По друге, до встановленого супутникового телебачення мона лише за 100 грн. придбати картку платних каналів "Екстра ТВ" Посилання на xtratv.com.ua де немає ніяких контрактів (на відміну від віасат, для тих кого цей контракт лякає), де усі канали розбиті на пакети, кожен із котрих коштує близько 30 грн., і ви щомісяця можете купувати собі ці пакети на вибір, або не купувати зовсім ніяких. І це ще при тому що ви завжди можете взяти картку з собою до друга, чи на море на відпочинок, і дивитися там свої улюблені канали. Адже картка до конкретного ресіверу не "привязана", а картопрймач є на всих навіть самих дешевих тюнерах. Круто?!

Третє, навіть без купівлі карток і платних каналів, безкоштовного контенту по супутниковій антені завжди буде більше. Справа у тім що виділений діапазон радіочастот у котрому працює "цифрове ТВ", технологічно не дозволить наситити ефір такою кілкістю каналів як супутникова трансляція. Тут у наземного телебачення положення по за грою хоть лусни. Хіба що винайдуть якусь ноу-хаовську штучку для ущільнення, та тільки для її введення доведеться міняти все обладнання, тому це лише теоретично.

Четверте, знайдіть хоч один наземний канал, котрого немає "у космосі"? Аге... нема такого... Бо усі наземні канали, це той самий космос, запущений (ретрансльований) кимось по землі. І от що виходить, я упіймав "із космосу" канал "клубничка", запуств його "по землі", і щоб дивитись його наземною антеною, треба купити у мене мою коробочку, за некислі бабки. Що ви мені скажете у відповідь на таке запропонування? Тихенько... я і сам здогадуюсь.

Єдиний варіант конкуренції може бути у тому, що наземне цифрове ТВ надасть перегляд комерційних каналів за копійочну ціну. Але знову питання, скільки їх там помістеться... відповідь не перспективна. Скадно буде переплюнути "екстру" чи "віасат", якщо взагалі можливо. Це при умові що "наземні ресівери" будуть по розумній ціні, у порівнянні із супутниковими. Дуже радісно на душі спостерігати картину, як наш народ хоч разок, хоч у чомусь не виявився лохом, вчасно про все це дкумекує, і не ведеться, судячи із статті автора - ще разй йому спасибі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації