Вхід | Реєстрація

«У армії за свої ідеї отримував 20 рублів»

«У армії за свої ідеї отримував 20 рублів»

Мешканець Попового Федір Тоценко має вдома токарний верстат і мріє добудувати саморобний трактор.

Федір Тоценко мешкає сам. Пересувається за допомогою милиць — через давню хворобу йому важко ставати на ноги. У одній з кімнат його будинку стоїть справжній токарний верстат. Поруч — купа різних інструментів.

— Станок купив у Бутенках ще при Совдепі. Раніше до мене люди йшли з усього села. Знали, що я люблю майструвати, — згадує Федір Семенович, — я і робив, кому що треба: валіки, згонки, шківи. А тепер уже не йдуть. Знають, що я не годжуся…

Доки у Федора Тоценка зі здоров’ям було все в порядку, він невтомно щось придумував і майстрував. Так, у сараї і досі стоїть складений ним власноруч саморобний трактор.

— Передок і рульове взяв з «інвалідки», мотор дістав у сільгосптехніці, оце ось — із мотоцикла, — показує Федір Семенович. Говорить, що трактор практично зібраний, його просто потрібно довести «до розуму». Тоді можна буде хоча б їздити до магазину по хліб. Зараз за продуктами чоловік їздить на саморобному триколісному велосипеді. Спереду в нього два спарених колеса, ззаду — одне. Впасти з такого велосипеда неможливо, а їздити, навіть зважаючи на хворі ноги, — можна.

— Мені ходити важко, а педалі крутити я можу, — пояснює Федір Семенович.

Розповідає, що у соцзабезі йому обіцяли електроколяску. Але чи отримає він її — не знає. Та навіть якщо і отримає, то їздити по дорогах Попового на ній буде складно — надто вже легко перекинутися.

Від розмови про засоби пересування ми переключаємось на тему винаходів.

— Я любив майструвати і щось вигадувати. Це ніби якесь хобі. Пам’ятаю, сидимо ми із чоловіками, бесідуємо. І один скаржиться, що у нього гайок осиковий, а вручну його спиляти важко. А я йому і кажу, що зроблю таку пилку, що тільки торкнеш — і деревина лягатиме. Він не повірив. А я зробив. Пилка — метровий диск із зубцями, довга штанга, редуктор на гідравліці. Вони ті дерева звалили і вони на снігу лежали. Дворучкою пробували — вона скака, бо дерево дуже тверде. А я своєю пилкою тільки торк — і впало. Та так пиляло, один каже: «Диви, з-під пилки аж вогонь летить!»

Заглибившись у спогади, Федір Семенович згадав і роки служби в армії. Уже там у нього із винахідливістю було все гаразд. Під час служби, аби полегшити роботу собі та іншим солдатам, він пропонував армійському керівництву свої раціональні пропозиції.

— За ті, які втілювалися у життя, мені навіть платили своєрідний гонорар — чи то у 15, чи то у 20 рублів, — згадує Федір Тоценко.
Багато ідей та задумів у голові Федора Семеновича і зараз. От тільки слабке здоров’я не дозволяє усі їх втілити у життя.

— У мене задумів немало. Як у Реки. Але немає можливості їх воплотить. Думав, піду на пенсію та й буду займатись майструванням, а воно не так вийшло… Здоров’я — золото! Молодим цього не розумієш…

Не дивлячись на слабке здоров’я, Федір Семенович планує таки закінчити свій саморобний трактор. І хоча б на ньому пересуватися Поповим. Усе ж таки трактор — не коляска. І на сільських дорогах такий транспорт набагато надійніший.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 липня 2012, 19:27 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації