Вхід | Реєстрація

Свобода

Як часто ми думаємо про неї? Свобода і свобода. Що це взагалі у нашому житті? Якесь ефемерне невизначене поняття чи щось конкретне, життєво необхідне та обов’язкове? Якщо зазирнути у Вікіпедію, то там можна знайти таке визначення поняттю «свобода»:

свобода — можливість чинити вибір відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей на основі знання об’єктивної дійсності. Відсутність вибору, варіантів розходження події рівносильна відсутності свободи, неволі, рабству.

Ключове у цьому визначенні, напевно, слово «вибір». Якщо ти маєш вибір — ти вільна людина, якщо не маєш його — невільник, раб.

Звичайно, сучасні українські раби не схожі на тих, яких колись привозили на кораблях із далекої Африки. Сучасні раби не носять кайданів, не отримують бичем по спині і навіть не мають рабського тавра на плечі. Із рабами вони схожі лише тим, що не можуть самостійно робити вибір. За них його роблять сучасні рабовласники. Вони теж не схожі на своїх минулих попередників, але мета у них така сама — експлуатація рабів та отримання прибутку від їх роботи. На відміну від жорстоких рабовласників минувшини, вони не катують своїх рабів і не вішають. Але і не поспішають випускати з рабства.

На відміну від рабів минулого, їх нинішнім нащадкам навіть не потрібно влаштовувати повстання, щоб скинути своїх господарів і нарешті стати вільними. Тобто, отримати свободу. Для цього нинішнім рабам достатньо зібратися усім разом і просто вирішити жити далі без господарів. Своїм життям. Самостійно робити вибір і жити так, як вони давно хотіли, але не могли.

Але йдуть роки, а сучасним рабам чомусь так і не вдається зібратися разом і позбутися остогидлих господарів. Можливо, тому, що серед них самих ніколи не було єдності. І хитрі господарі цим завжди вміло користувалися. Одних вони задобрювали подарунками, других годували обіцянками, третіх лякали погрозами. І тому завжди, коли приходив нібито вирішальний день… нічого не ставалося. Раби начебто і хотіли щось змінити, але у них завжди чогось не вистачало. І вони покірно розходились по домівках, тихенько бурмочучи собі під ніс: «А не так уже й погано ми живемо».

Зрештою, може вони й праві. І ефемерна свобода давно нікому не потрібна. Значно простіше жити у нехай і важкому, але все ж таки своєму ярмі. Тягнути його все життя і сподіватися, що добрий господар помітить покірного раба і обов’язково його похвалить за вірну службу.

А може, життя без свободи не варте нічого? І жити так далі вже просто не можна? Так чи інакше, 28-го жовтня у всіх нас буде ще один шанс. Можливо, для когось останній. Шанс, щоб нарешті отримати свободу. Або навіки лишитися рабом.


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2012, 10:46 | Полтавщина | Редакційна


1. koriolan / 10 серпня 2012, 15:55
Не будьте утопистом, автор, и чаще читайте Маркса.
Гениальный экономист как-то заметил (не дословное цитирование): "Невидимые цепи, которыми прикован пролетарий к станку эксплуататора гораздо сильнее и прочнее тех, которыми раб привязан к галере".
От себя добавлю - в капиталистическом обществе человек превращается в товар, а товар свободным быть не может.

2. New York / 10 серпня 2012, 22:07
Свобода і свобода. Що це взагалі у нашому житті?
Свобода — це Тягнибок.
1. O_Sedoy пише:
«Количество денег определяет степень свободы.»
Абсолютна правда. Принаймні в тому контексті, що пише автор статті. Не розумію, чтому інші коментатори освистали цей вислів.
Ви прикиньте чисто схематично. Уявіть, що кожному кобелячанину дали по мільйону доларів... Кобеляки стануть напівпорожніми. Бо звільняться.
Хтось на Кіпр, хтось в Бора-бора, хтось в Єгипти-Турції...
Чи ні? )))
3. эх хо / 11 серпня 2012, 22:11
O_Sedoy пише:
"Количество денег определяет степень свободы."
Поддерживаю безоговорочно!!!!Есть бабосы и ты-король-царь-бог и закон тебе не писан(во всяком случае в нашей стране)что хочешь то и творишь,а нет ни фига-сиди дома,бойся всех,расти свиней и помидоры-чтоб было чем платить кредит,но у тебя тоже есть некоторая свобода;ты свободно решаешь когда дерьмо у свиней чистить,когда помидоры собирать.Вот такая она СВОБОДА-у каждого своя.Кто на Кипр,кто в свинарник.
4. Микола Гузченкo / 12 серпня 2012, 11:04
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
2. Юрій Лісовський пише:
«Мені Вас щиро жаль»

Нікого вам не жаль. Це лицемірний пафосний пиздьож.
Свобода - це коли людина робить те, що їй хочеться. Кожен хоче піднятися на Будж Дубай, помилуватися заходом сонця на Філіпінах чи хоча б з’їздити в Київ на Мадонну. І їздити не на Жигулях а на Тойоті. І щоб жити не у сраному сараї, а в нормальній хаті. І щоб діти ходили не у пластмасових сандалях з базару, а у нормальному взутті. І щоб у суботу не травити їбаних жуків на картоплі, а попити пивка з кумом чи поїсти морозива з сином.
А хтось, справді, п’яний задавить насмерть людину, відкупиться і купить свободу в буквальному сенсі.
Свобода у наш час - це гроші.
І не треба тут пускати слюні і пиздіти про пташок, калину і радість від пішоходних прогулянок за село. Ці всі радощі доступні і багатим людям. Просто багатій людині є з чого вибрати, вона вільна обирати. А у жебрака одна свобода:
6. эх хо пише:
«ты свободно решаешь когда дерьмо у свиней чистить,когда помидоры собирать»

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації