Вхід | Реєстрація

У подушках знаходять гвіздки, каміння та сухих мишей

У подушках знаходять гвіздки, каміння та сухих мишей

Сергій Коломоєць вже десять років займається чисткою подушок з пір’я та пуху. Він запевняє, що чистити їх потрібно раз на рік. Інакше подушка стане житлом для живих та мертвих кліщів.

— Займатися чисткою подушок я почав іще тоді, коли жив у Донецьку, років десять тому, — розповідає Сергій. — Якось прочитав статтю, що у звичайній подушці після двох років користування третину від всієї ваги складають живі та мертві кліщі і продукти їх життєдіяльності. Тому їх обов’язково треба чистити, бажано раз на рік, максимум — раз на два роки. З тих пір я й почав цим займатися.

За словами Сергія, мережа, яку створили у Донецьку, працює і досі. Сам чоловік з часом перебрався до Нових Санжар. І продовжив займатися чисткою подушок уже на новому місці. Спочатку люди ставилися до такої пропозиції з недовірою. Їм було незрозуміло, навіщо взагалі чистити подушки. Сергій Коломоєць називає кілька причин.

— Відомо, що людина під час сну позбувається великої кількості відмерлої шкіри (лупи). Уся вона потрапляє на подушку.

— Під час сну людина пітніє і цей піт вбирає у себе подушка.

— Пір’я, яке вбирає вологу, потім виділяє неприємний запах прілості.

— У процесі сну в людини іноді виділяється слина, яка разом із інфекціями потрапляє у подушку.

— Цією слиною та відмерлою шкірою харчуються кліщі, які мешкають у подушці. Окрім них там водяться також пухопір’яїди та дедемокс. Вони викликають алергію та набряк очей, випадіння волосся та вій.

— Пір’я з часом перетирається і залишає після себе остяки та пил.

— Із часом подушка збивається, утворюються грудки.

Щоб очистити подушки від усього цього, потрібна спеціальна апаратура. Саме таку Сергій закупив для своєї роботи.

— Це обладнання працює за принципом дії сонячного променя. Зветься це сухою чисткою. Її можна провести або у такій машині, або якщо винести подушку на півроку на сонце. Є ще технологія обробки паром. Але з досвіду роботи хочу сказати, що така волога обробка може тільки нашкодити. Пір’я вбирає у себе пару, намокає, потім запріває і подушку можна просто викинути.

Суха очистка, за словами Сергія Коломійця, є більш ефективною та надійною. Відбувається вона наступним чином. Подушку розпорюють, висипають із неї усе пір’я та пух і поміщають у агрегат для очистки. Обробляють протягом 7 хвилин.

— Після обробки у відходи потрапляє близько 5 відсотків маси подушки. На старому обладнанні було 20, — пояснює Сергій. — У відходи потрапляє усе, що є зайвого в подушці. Траплялося каміння, скло, вугілля, маленькі гвіздки, мертві миші. На моїй пам’яті тільки одна миша була більш-менш «свіжою», інші були вже добряче засохлі. Після обробки пір’я не лише очищується, воно ще й розпушується. Іноді відсотків на 30.

Якщо раніше Сергій займався очисткою подушок стаціонарно, то тепер практикує виїзд до кожного замовника додому. Логіка зрозуміла: мало хто захоче везти десяток подушок за тридев’ять земель. Тому сьогодні обробка проводиться у синьому мікроавтобусі з написом «Выезная реставрация». Побачити його можна практично у будь-якому куточку Полтавської області. Бачили його вже й у більшості сіл Новосанжарського району. До чистки подушок селяни ставляться по-різному. У більшості своїй вони переконані, що їм така послуга не потрібна. Сергій намагається довести їм протилежне.

— Одного разу ми посперечалися із жінкою, мешканкою Соколової Балки, — розповідає він. —Жінка наполягала на тому, що у її подушках не знайдеться нічого зайвого. Мовляв, вона сама їх робила, вручну, тому цілком була переконана у своїй правоті. Після очистки я їй продемонстрував вміст відходів. Там було близько жмені кукурудзяного зерна. Звідки воно там взялося? Не знаю. Але воно там було!

Часто, коли машина для чистки подушок приїздить у село до когось одного, потім збігаються сусіди, які також замовляють очистку.

— Іноді ці люди навіть не знають, для чого проводити чистку. Але бачать, що сусіди роблять — значить, і собі треба, — посміхаючись, розповідає Сергій. — Потім я відкриваю відсіки і демонструю, що там всередині, у відходах. Коли вони бачать вміст, реакція буває різною — чоловіки дивуються, жінки зажмуряються і відвертаються. Важко повірити, що ще вчора ти на всьому цьому спав.

Сергій запевняє, що апарат, яким він користується для очистки, — єдиний у області. За допомогою технології сухої очистки апарат забирає з пір’я близько 90 відсотків пилу. Прати ж подушки, як це іноді роблять, чоловік не рекомендує. По-перше, кліщі та мікроорганізми не бояться води і це їх не знищує. По-друге, мокру подушку потім практично нереально висушити.

Коштує очистка однієї подушки від 25 до 40 гривень — залежно від розмірів. Виїхати Сергій може у будь-яке село Полтавської області. Буває він у Кобеляцькому, Новосанжарському, Полтавському та Кременчуцькому районах. При цьому, за виїзд машини грошей із клієнта не бере. Щоправда, для дальніх виїздів важливою є кількість подушок, які потрібно буде очистити. Якщо, приміром, їхати до Кобеляк, потрібно, щоб було не менше десяти подушок. Якщо по Нових Санжарах — то від чотирьох подушок. Очищене пір’я та пух потім поміщають у новий німецький напірник — тонкий, але дуже щільний. За бажанням клієнта подушку можуть зробити тоншою, товщою, або взагалі — з трьох маленьких зробити одну велику. При замовленні від 10 штук — ціна індивідуальна.

— Я вважаю, що вартість очистки подушок досить невисока, — говорить Сергій, — адже у цивілізованих країнах взагалі прийнято міняти подушку раз на рік. Вартість її з 30-відсотковим вмістом пуху складає близько 400 гривень. То дешевше, напевно, витратити 40 гривень на її очистку.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 серпня 2012, 14:48 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації