Вхід | Реєстрація

До Чорбівки приїжджали нащадки князівського роду

До Чорбівки приїжджали нащадки князівського роду

Минулого вівторка на кобеляцьку землю приїжджали правнучки княгині Гагаріної, яка померла ще на початку минулого століття у селі Чорбівка.

 

Історична довідка

У статті «Як княжий рід Гагаріних поєднав Каліфорнію, Росію і… Чорбівку» надрукованій у газеті «Колос» від 2.06.12, автор Василь Мирошнеченко пише:

«Олена Гагаріна була третьою дитиною у сім’ї московського князя Гагаріна, який займав високу посаду при царському дворі. Дівчина отримала хорошу освіту, володіла декількома мовами, добре грала на фортепіано та цікавилась театром і поезією. Її могло чекати звичайне життя представниць великого світу, але вона обрала для себе зовсім іншу долю. У 1827 році вона познайомилася з Олександром Ротчевим, студентом Московського університету. Він покохав княжну та присвятив їй цілу збірку віршів. У 1828 році княжна покинула батьківський дім і повінчалася з коханим в одній із церков міста Можайська. Батьки не визнали шлюбу Олени, оскільки він заплямував чистоту генеалогічного дерева князів Гагаріних. Освічена дівчина, яку чекало безтурботне життя, назавжди порвала зі своїм минулим. Та найцікавішою сторінкою життя Олени Павлівни стала подорож до берегів Російської Америки, яка з 1811 року була територією Росії. У 1836 році на трьохмачтовому вітрильному корветі «Єлена» сім’я Ротчевих відправилась до берегів Російської Америки. Зараз це територія штату Каліфорнія, США. Після призначення Ротчева комендантом фортеці, сім’я переїхала до фортеці Форт Росс, яка знаходилась за 80 кілометрів від Сан-Франциско. Незабаром у подружжя народилася донька Ольга. Очевидці тих подій розповідали про Олену, що вона була дуже красивою, освіченою та гостинною. Добре їздила верхи на конях. Вона налагодила відносини з місцевими жителями та вивчала їхню культуру й побут. Серед колоністів її називали «принцесою Російської Америки». У кінці 1841 року, коли землі Російської Америки були продані одному із місцевих землевласників, Ротчеви повернулись до Росії. Після чого вони розірвали шлюб. З 1842 по 1863 рік Олена Гагаріна займалась громадською діяльністю та очолювала Іркутський сирітський притулок. У 1856 році її донька Ольга вийшла заміж за Ахіллеса Заборинського, який був підполковником російської армії. Після його відставки родина переїхала в свій родовий маєток у Чорбівці. У 1863 році до доньки переїхала і Олена Павлівна. Там вона і прожила решту свого життя».

Костянтин Бобрищев, котрий певний час займався дослідженням життя Гагаріної та її зв’язку із Кобеляцьким краєм, поділився з нами, що до Чорбівки княгиня приїхала, аби провідати свою доньку Ольгу, котра жила тут зі своїм чоловіком — генерал-майором Ахіллесом Заборинським.

— У нього в Чорбівці, окрім земельного наділу та родового маєтку, був ще й великий кінний завод, де вирощували справжніх арабських скакунів, — каже Костянтин Васильович. — Сюди з’їжджалися найзаможніші та найтитулованіші особи Європи. Олена Павлівна теж любила коней. Незважаючи на свій похилий вік, щодня їздила на прогулянки до лісу. Часто її супроводжувала й Ольга з синами Павлом і Петром. Спочатку Олена Павлівна мала намір з місяць погостювати у доньки, але та вмовила її перезимувати. Княгиня згодилась, а потім так вийшло, що залишилась у Чорбівці на дванадцять років. Тобто до кінця свого життя. Поховали Олену Павлівну у склепі в сільській церкві, яку збудували ще у 1800 році.

Костянтин Бобрищев не тільки дослідив життя княгині, а й написав про неї статтю, яку опублікували у засобах масової інформації. За його словами, щойно стаття з’явилася в інтернеті, вже ввечері йому надіслала листа правнучка княгині, яка на даний момент проживає в Аргентині. Незадовго після цього йому надійшли ще два листи: один з Москви, інший — з Києва. Протягом місяця він вів регулярну переписку з нащадками княжого роду.

— Протягом місяця я отримав близько восьмидесяти листів, — стверджує Бобрищев. — А взагалі, я був впевнений, що родичі Олени Гагаріної десь є. І я задоволений, що вони знайшлися. Рід Ротчевих взагалі, унікальний. Він дав світу чотирьох генералів та більше десяти професорів.

Минулого вівторка правнучки княгині приїхали до Чорбівки, аби вшанувати її пам’ять у Святодухівській церкві. Могилу своєї прабабусі, до речі, вони розшукували протягом всього свого життя. І знайшли її тільки зараз, імовірно, завдяки публікації Костянтина Бобрищева. Він, в свою чергу, висловив припущення, що на території Чорбівки колись відкриють філіал американського музею княгині Гагаріної.

Цікаво, скільки ще таких невідомих та захоплюючих історій приховує у собі наша Кобеляцька земля?


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 серпня 2012, 14:53 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації