Вхід | Реєстрація

Держава викупить у забудовників 192 квартири і передасть їх пільговикам

Викуповувати квартири Державна іпотечна установа вже почала. Робиться це коштом Держбюджету у рамках програми підтримки вітчизняної будівельної галузі, котра чи не найбільше постраждала від впливу
світової економічної кризи.
І Полтавщина не стала винятком.
Справжній пік будівництва в області припав на 2007 рік — тоді в експлуатацію ввели понад 270 тисяч квадратних метрів житла. А цього року за 9 місяців в експлуатацію на Полтавщині ввели лише 85 тисяч квадратних метрів. Причому обсяги будівництва зросли лише в Лубенському районі — уп’ятеро, Решетилівському (на 70%), Полтавському (на 54%) та у Лубнах (на 52%). Натомість скоротилися у 24 районах області, у двох узагалі протягом року не було введено в експлуатацію жодного квадратного метра житла — Оржицькому та Семенівському районах. Більше половини новозбудованого житла припадає на Полтаву та Кременчук.
А от вартість його зростає, незважаючи на кризу, — зауважив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Баранов. Так, у рамках програми будівництва доступного житла у Полтаві 1 квадратний метр цього року коштував 4 100 гривень, порівняно з минулим роком ціна зросла на 750 гривень. Прогноз на наступний рік — 4 600 гривень за «квадрат». Для порівняння, вартість комерційного житла у Полтаві сягає 9 600 гривень за квадратний метр. Тому далеко не кожен черговик може дозволити собі придбати житло за такими астрономічними цінами. Натомість програми житлового будівництва, котрі фінансувалися коштом Держбюджету, у 2009 році скоротилися.
— Найменших втрат цьогоріч, порівняно з минулим періодом, зазнала програма підтримки кредитування індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім», — прокоментував Андрій Баранов. — Бюджетних коштів на неї виділили лише на 100 тисяч гривень менше, ніж торік. Введено в експлуатацію 76 будинків загальною площею 5,7 тисячі квадратних метрів. Набагато гірша ситуація з молодіжним житловим будівництвом. Цього року з Державного бюджету на цю програму область не отримала жодної копійки.
Так що кредитували купівлю житла для молодих сімей коштом обласного (700 тисяч гривень) та місцевих (900 тисяч) бюджетів. До того ж цього року призупинили видатки на купівлю житла для військовослужбовців. А на отримання соціального житла претендує більше половини мешканців області, котрі стоять на черзі, — вони не мають змоги брати участь у програмах, які передбачають часткове фінансування будівництва коштом майбутнього власника житла.

Гроші вкладатимуть у добудову будинків у 6 містах області
Вихід із ситуації — закупівля житла державним коштом у рамках Закону «Про подолання впливу світової фінансової кризи на будівельну галузь» від 25 грудня 2008 року. Задовго до його прийняття обласна влада створила реєстр об’єктів незавершеного будівництва зі ступенем готовності не менше 70%. Уряд обрав у Полтавській області 10 недобудованих об’єктів, в яких держава купить житло і таким чином вкладе кошти у добудову. У Полтаві держава придбає 57 квартир, у Кременчуці — 62 квартири, Пирятині — 30, Нових Санжарах — 37, 2 квартири у Лубнах та 4 у Кобеляках. Таким чином у області держава придбає 192 квартири. З них у тих будинках, які вже споруджені, куплено лише 16. Так, Державна іпотечна установа вже придбала дві квартири у Лубнах у будинку на вулиці Гоголя, 1/10; 4 квартири у Кобеляках у будинку на вулиці Полтавській, 32, та 10 квартир у Кременчуці (квартал № 304, будинок № 16 та мікрорайон
№ 278, будинок № 37).
Решту коштів уряд вкладатиме у добудову багатоповерхівок. Наприклад, у Полтаві нині готують до здачі в експлуатацію 57 квартир у двох 16-поверхових «свічках»-новобудовах на бульварі Богдана Хмельницького, 21. Загальна площа квартир, які придбає держава, — 14, 5 тисячі квадратних метрів. На це вона має витратити 58,4 мільйона гривень. Вартість житла становить від 3 300 гривень до 4 400 гривень. 70 відсотків вартості Державна іпотечна установа заплатить під час будівництва, решту — коли розпочнуться опоряджувальні роботи.

Як розподілятимуться квартири
Для того, аби розподілити квартири, придбані державним коштом, при обл-держадміністрації створено спеціальну робочу групу. Вона перевіряє пропозиції щодо розподілу квартир, котрі надсилає влада тих міст, котрі стали учасниками державної програми. Після перевірки підстав для включення громадян до поіменних списків робоча група направляє ці списки до координаційної ради при Кабінеті Міністрів. Так, списки отримувачів квартир у Кобеляках, Лубнах та Кременчуці в столиці вже затверджені. Їх складання, до речі, виявилося не такою вже й легкою справою. Облік людей, котрі потребують термінового поліпшення житлових умов, у багатьох містах застарів. Адже не всі чекали манни небесної від держави у вигляді безкоштовної квартири: чимало черговиків уже придбали житло. Тому списки доводиться по кілька разів перевіряти, аби виключити з них тих, хто вже має квартири, щоб житло від держави отримали ті, хто його дійсно потребує. І хоч постанова Кабінету Міністрів від 18 листопада 2009 року передає право формування цього переліку місцевим органам самоврядування, котрі передаватимуть його напряму в Кабмін, обласна влада залишає за собою право проконтролювати списки — щоб квартири не отримали ті, хто їх уже має.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 грудня 2009, 14:50 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації