Вхід | Реєстрація

Пільги для бюджетників

Про пільги на житлово-комунальні послуги педагогічним, медичним, фармацевтичним працівникам та працівникам сфери культури, а також пенсіонерам з їх числа.

Пунктом «і» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я передбачено безкоштовне користування житлом з освітленням і опаленням тим, хто проживає і працює у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах.

Відповідно до абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками у цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безкоштовне користування житлом з опаленням та освітленням у межах встановлених норм.

Згідно частини п’ятої статті 29 Закону України «Про культуру» працівникам державних і комунальних закладів культури, педагогічним працівникам закладів освіти сфери культури, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали у державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури в таких населених пунктах і проживають у них, держава забезпечує відповідно до законодавства безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах установлених норм.

Надання гарантій зазначеним категоріям осіб забезпечується за рахунок коштів державного бюджету.
Умови забезпечення безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням осіб, які мають таке право відповідно до абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», пункту «ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини п’ятої статті 29 Закону України «Про культуру» визначає Порядок, який затверджений спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і туризму України від 13.09.2006 № 341/651/619/769, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10 листопада 2006 р. за № 1193/13067.
Спільним наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури України від 11.01.2012 № 9/11/12/10, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.01.2012 за № 145/20458, внесені зміни до зазначеного Порядку (додається), які набули чинності з 13.02.2012 року.
Відтепер дію зазначеного Порядку поширено на працівників культури, які працюють у державних і комунальних закладах культури, педагогічних працівників закладів освіти сфери культури, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерів, які раніше працювали в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури у таких населених пунктах і проживають у них (глава 2, абзац третій).

Згідно Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.03 р. № 117, управління праці та соціального захисту населення ведуть персоніфікований облік осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.

Для включення до Реєстру інформації про пільговика, він подає, зокрема, документ, що підтверджує право на пільги.

Порядком визначено, що право пенсіонерів на гарантії підтверджується довідкою, виданою відділом освіти, відділом охорони здоров’я, з 12.02.2012 згідно внесених змін, відділом культури (культури і туризму) райдержадміністрації або адміністрацією установи (закладу), у якому вони працювали, сільською або селищною радою (у разі ліквідації закладу тощо) за постійним місцем проживання пенсіонера на підставі записів у трудовій книжці.

Бюджетні установи (заклади) ведуть персоніфікований облік працівників, які мають право на відповідні гарантії та щомісячно надають інформацію про них управлінням праці та соціального захисту населення, відповідно до постійного місця проживання працівників зазначених установ (закладів) за формою згідно з додатком до п. 3.2 Порядку.

Органи праці та соціального захисту населення відшкодовують підприємствам та організаціям-постачальникам послуг витрати, за надані гарантії відповідним категоріям працівників установ (закладів) державної і комунальної форми власності та пенсіонерам.

Особам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, гарантії надаються в межах норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати».

Норми для забезпечення твердим паливом для опалення житла зазначених осіб, затверджуються обласною державною адміністрацією.


Автор: Надія Ляшенко, начальник відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 серпня 2012, 13:03 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації