Вхід | Реєстрація

Бути сволотою

Останнім часом довелося кілька разів сперечатися зі своїми знайомими на одну і ту саму тему. Мої опоненти — люди між собою абсолютно незнайомі — доводили мені одну просту і зрозумілу (на їх погляд) річ. Полягає вона у наступному. Коли людина (пересічний українець) раптово (або закономірно) потрапляє до влади, не важливого якого рівня, вона одразу ж починає красти та набивати свої власні кишені за державний кошт.

— Якби ти туди потрапив, ти робив би так само! — різні мої знайомі чомусь не змовляючись наводять однаковий аргумент.

На мої заперечення, що я особисто, будучи при владі, красти б не став, вони відповідають залізним доводом:

— Але ж ти не при владі! І перевірити це ніяк. А говорити ти можеш що завгодно.

Отже, за теорією моїх знайомих, красти при владі має кожен. Не має значення, ким ти був до того, як потрапив на посаду. Все одно будеш красти.

В принципі, мої знайомі цілком можуть мати рацію. Або все ж таки помилятися з приводу продажності та злодійкуватості усіх, хто потрапляє у владу. Але мене цікавить інше. Вони самі додумалися до такої теорії? Чи хтось їм її нав’язав? Можливо, хтось свідомо вже заздалегідь привчає пересічного українця до думки: чиновник буде красти, чиновник буде брати хабарі, чиновник буде наживатися. І рано чи пізно людина до цієї думки призвичаюється і не сприймає її як щось обурливе чи неправильне.

— Дивись, суддя купив квартиру в місті та побудував собі двоповерховий будинок!

— Ну, мабуть набрав хабарів. Але ж кожен на його місці зробив би так само!

— Он якийсь мер собі купив будинок у Криму і яхту!

— Ну, значить, землю продавав і з бюджету крав! Але ж кожен на його місці зробив би так само!

— Он посадовець із зарплатою у 1200 гривень їздить на «Лексусі»!

— Виходить, уміє «ліві» гроші заробляти. Але ж кожен на його місці зробив би так само!

Теорія міцно засідає у голови. І закладає туди модель поведінки на випадок потрапляння у владу: попадеш — будеш красти! І дивним чином виходить, що, нарікаючи на ту сволоту, яка щодня обкрадає простий український народ, пересічний українець думає про те, як самому стати… такою ж сволотою.

Але ж насправді усе повинно бути не так. Суддя повинен судити чесно і жити у такій квартирі, яку йому дозволяє зарплатня. Мер повинен не торгувати землею, а думати передусім про інтереси громади. І чиновник турбуватися не про «лівий» заробіток, а про захист простих людей, на яких він, власне, і працює. І, звичайно ж, президент напівзубожілої країни повинен у першу чергу думати про те, як нагодувати голодних та допомогти вижити бідним, а не про побудову вертолітних майданчиків для одноосібного користування.

У тому, що зараз в Україні все не так, — наша спільна колективна провина. Це ми дозволяємо безкарно брати хабарі, торгувати землею та обкрадати простий народ. Тому що замість того, щоб боротися із сволотою, ми просто хочемо опинитися на її місці.


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 серпня 2012, 09:34 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Микола Гузченкo / 2 вересня 2012, 13:05
А я вірю, що коли б Земля перевернулася догори дрига і Паршевлюк став би владою, він би не крав. Він би чесно рвав сорочку на грудях і безрезультатно намагався б протягнути крізь лаву байдужих піджаків якісь гуманітарні інфантильно-романтичні ініціативи. Рік, два чи п’ять. А потім, зрозумівши власну безпорадність, або змирився б і таки почав красти з думкою про дітей, або увібравши голову в плечі пішов би з влади.
Але в ураїнську владу так просто не потрапиш. Нашо ж їм треба якийсь фраєр, який сам не краде й іншим заважає? Тому Автор владою не стане. Ну хіба що неефективним депутатом міської чи районної ради. Максимум - депутатом обласної ради. Чому неефективним? Тому що такі люди завжди в меншості. Усі інші хотять перемогти сволоту лише щоб опинитися на її місці.
2. New York / 2 вересня 2012, 23:02
«— Якби ти туди потрапив, ти робив би так само! — різні мої знайомі чомусь не змовляючись наводять однаковий аргумент.»

«Отже, за теорією моїх знайомих, красти при владі має кожен.»


Чому кожен? Знайомі ж про тебе говорили. ;)))
3. Майстер / 2 вересня 2012, 23:12
2. New York пише:
«Чому кожен? Знайомі ж про тебе говорили. ;))) »

У тому випадку я і був для них "кожним". Якщо кожен, значить і я також.
4. Гість / 3 вересня 2012, 14:56
Правду пише !
5. Чудо Юдо / 3 вересня 2012, 15:39
Скажіть мені, шановний авторе, а ви зараз, будучи простим українцем, не крадете ніскільки і ні в кого? Ви офіційно зареєстровані на роботі, ви справно сплачуєте всі податки, ви не берете "ліваків", з будь-якого свого прибутку платите в казну належну сумму грошей, все проводите тільки по документам і НІКОЛИ не даєте хабарів?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації