Вхід | Реєстрація

Революція чи еволюція

Днями автору цих рядків довелось спостерігати дуже цікаву дискусію на тему, назва якої винесена в заголовок. Це було не проплачене чи зрежисоване телевізійне ток-шоу із вже набридлими ведучими чи учасниками. Ні, це був справжнісінький живий ефір і дійство відбувалось на відстані простертої руки. Ні тобі цензури, ні режисури, усе згідно правди життя.

Учасників було двоє. Обидва чоловіки віком за сорок років. Обидва перед початком ток-шоу випили десь по 500 грамів горілки. Обидва підприємці, мають сім’ї, дітей, слухають схожу музику, мають схожі погляди на літературу і кіно. Це, так би мовити, об’єднуючі фактори. Їх, як бачите, достатньо багато.

Але у ході дискусії виявилось, що чоловіки, не дивлячись на багаторічне знайомство, схожість інтересів і навіть дружбу, мають кардинально відмінні політичні погляди. Один виявився класичним українським буржуа, який прагне перш за все незмінності більшості речей, у тому числі і нинішньої політичної ситуації в Україні та діючої влади. Визнаючи, що як і десять, і двадцять років тому вести чесний бізнес у нашій державі неможливо, чоловік заявив, що нинішні владоможці є найпрофесійнішими з усіх, хто керував за часи незалежності. І навіть назвав Ахметова, Азарова та ще кількох відомих представників «донецьких» дуже ефективними менеджерами. Щоправда, вранці визнав, що не пам’ятає цю частину дискусії і забрав свої слова назад.

Інший диспутант виявився затятим комуністом із екстремістськими замашками. На його думку, ідеальний сценарій подальшого розвитку України може мати два схожі варіанти. Перший — прихід до влади справжніх, а не «симоненківських» комуністів, і — націоналізація, експропріація, ГУЛАГи, шибениці. Другий, у разі неможливості здійснення першого — автомати у руки і теракти, теракти, теракти.

Чому такі різні політичні погляди у схожих людей? Як на мій суб’єктивний погляд, причина прояснилась вже під час дискусії. Прихильник стабільності, київський бізнесмен у сфері сучасних технологій, зізнався, що заробляє 20 тисяч доларів у місяць. Революціонер-кобелячанин своїм ремеслом «нашкрябує» 2,5 тисячі гривень за цей же період. Саме тому їх погляди на шляхи розвитку України так кардинально різняться.

Як тут не згадати старий політичний анекдот. Санкт-Петербург, 1917 рік. Будинок потомків декабристів. За вікном шум і постріли. Власниця будинку запитує у прислуги:

— А що вони хочуть, ті більшовики?

— Вони хочуть, щоб не було багатих.

— Дивно, а мій дідусь хотів, щоб не було бідних…


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 серпня 2012, 10:33 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації