Вхід | Реєстрація

«Народжувати у Кобеляках можна!»

Минулого понеділка відбулось розширене засідання колегії Кобеляцької райдержадміністрації та апаратна нарада. На ній говорили про медичну допомогу матерям та дітям і готовність навчальних закладів району до нового навчального року.

Розпочали апаратну з питання про стан реалізації в районі державних програм у галузі пенсійного забезпечення. Його висвітлила Анжеліка Пилєва, виконуюча обов’язки начальника управління районного Пенсійного фонду. Наступним було питання розвитку в районі сучасної системи надання медичної допомоги дітям і матерям. Виконуюча обов’язки головного районного лікаря Людмила Глова повідомила, що медична допомога дітям Кобеляцького району на первинному рівні надається сімейними лікарями та дільничними лікарями-педіатрами. На сьогодні у районі працюють 11 сімейних лікарів та 4 дільничних педіатри. За словами Людмили Іванівни, дитяча захворюваність, у порівнянні з минулим роком, зменшилась у зв’язку з покращенням роботи медпрацівників. Завдяки систематичному та якісному нагляду за дітьми на першому році життя, індекс їхнього здоров’я зростає, і на І півріччя 2012 року становить 44,7 відсотків. Для порівняння, у минулому році він складав 33,2 відсотки. У доповіді також йшлося, що велика увага приділяється забезпеченню дітей щепленнями.

— На жаль, вакцини надходять нерегулярно та в недостатній кількості, — каже Людмила Глова, — тому не всі діти щеплюються своєчасно. На сьогодні район забезпечений вакцинами лише на 40 відсотків. Але поряд з цим 75 батьків відмовляються від проведення профілактичних щеплень. Також є діти, які не щеплені у зв’язку з медичними протипоказаннями. Таких дітей у районі зареєстровано 14. Це діти з тяжкими захворюваннями. Загалом, показник охоплення дітей профілактичними щепленнями становить 97,3 відсотки.

Також виконуюча обов’язки головного лікаря розповіла, що з 1 квітня 2003 року в поліклінічному відділенні ЦРЛ функціонує Центр материнства і дитинства. На його базі працює кабінет репродуктивного здоров’я, де проводяться консультації, обстеження жінок з метою призначення раціональної контрацепції, обстеження жінок з безпліддям та статевими розладами. У Центрі працює програма підготовки вагітних і членів їхньої родини до пологів. У Школі відповідального батьківства проводиться підготовка до партнерських пологів та висвітлюється роль партнера під час пологів. Так за перше півріччя нинішнього року підготовлено 97 відсотків подружніх пар.

Голова РДА Анатолій Таранушич зауважив, що у майбутніх матерів не повинно бути ніяких сумнівів та тривог з приводу медичної допомоги у Кобеляках.

— Народжувати у Кобеляках можна! — запевнив голова. — У питанні материнства і дитинства у медичних закладах району все добре.

Людмила Іванівна також зазначила, що на сьогодні у Кобеляцькій ЦРЛ варто змінити УЗД-апарат, адже тому, яким користуються сьогодні, вже дуже багато років.

— Так давайте у повній мірі скористаємося передвиборчою кампанією. Одні — гречкою планують відкупитися, а хтось, можливо, з новим УЗД-апаратом приїде, — пожартував голова РДА.

Наступним розглянули питання формування регіональних ресурсів продовольчого зерна у районі. Начальник агропромислового розвитку Тетяна Чердак повідомила, що завдання з регіонального замовлення ресурсів продовольчого зерна для Кобеляцького району складає 3030 тонн. З них озимої пшениці 2420 тонн та 610 тонн жита.

— На сьогодні вже заключено 13 договорів на 882 тонни зерна для продажу хлібопекарським підприємствам, що здійснюють  випічку соціальних сортів хліба, — підсумувала Тетяна Андріївна.

Останнім слухали питання про підготовку закладів освіти до нового 2012-2013 навчального року. Начальник відділу освіти Наталія Коваль розповіла, що на початку серпня спеціальною комісією був проведений огляд дошкільних закладів та загальноосвітніх шкіл. У ході перевірки члени комісії відзначили добру підготовку Кобеляцького НВК № 1, Кобеляцької ЗОШ № 2, Світлогірської, Шенгурівської й Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Білицької ЗОШ № 2 та № 3, Григоробригадирівської, Деменківської, Кобеляцької ЗОШ № 3, Кустолово-Кущівської, Ліщинівської ЗОШ І-ІІ ступенів, а також Жуківської, Золотарівської і Фрунзівської ЗОШ І ступенів.

Що стосується дошкільних закладів, то комісією були відзначені наступні: Кобеляцький дитсадок № 1 і № 2, Світлогірський, Бережнівський та Озерський дитячі садки. Та загалом, зі слів Наталії Мефодіївни, усі заклади освіти до нового навчального року готові стовідсотково. У її доповіді також прозвучало, що на загальноосвітні заклади було витрачено понад 400 тисяч бюджетних та спонсорських коштів. Згадала начальник відділу освіти і про проблеми з наповнюваністю учнів у класах у сільській місцевості.

— Питання набору учнів до десятих класів у сільській місцевості залишається актуальним, адже у районі кожна четверта сільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів має наповнюваність менше ста учнів. А це не дозволяє забезпечити якісне навчання, масове впровадження профільного навчання, можливість сформувати в учнів належний рівень володіння сучасними інформаційно-комунікативними технологіями та уміння вільно застосовувати здобуті знання для розв’язування практичних завдань.
Також Наталія Мефодіївна зауважила, що на даний час шкільний автобусний парк налічує 16 автобусів. З них один орендований. На сьогодні залишається потреба у поповненні існуючого парку чотирма автобусами.

Після розгляду всіх основних питань у порядку денному голова РДА поцікавився у начальника Кобеляцького райвідділу чи були зареєстровані якісь надзвичайні випадки протягом свят. Микола Подобрий повідомив, що ні.

— А у лікарні нічого не трапилось?

Людмила Глова дала таку ж відповідь.

— Ну і слава Богу, — сказав Анатолій Таранушич і тричі постукав по столу.

На завершення апаратної кожному з присутніх у залі роздали по шматочку короваю, який голова РДА привіз із сіл Солошино та Красне, де святкували декількома днями раніше відкриття меморіальної дошки Павлу Загребельному та День села.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2012, 15:22 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації