Вхід | Реєстрація

Не те свідоцтво або Автосправа без права

Не те свідоцтво або Автосправа без права

Випускники Новосанжарського НВК два роки вивчали спеціальність «Автосправа», щоб після закінчення школи мати змогу отримати посвідчення на право керування  вантажним автомобілем. Але частина з них зіткнулася із неочікуваною проблемою — у Кобеляцькому МРЕВ відмовились приймати свідоцтва, видані учням у школі.

До журналістів тижневика «ЕХО» звернулись батьки випускників 2011-го року. При зустрічі вони пояснили суть проблеми, яка виникла у їхніх дітей. Вони не можуть отримати права на керування вантажним автомобілем через те, що у школі їм нібито видали не ті свідоцтва.

— Моєму сину виповнилося 18 років і ми поїхали до Кобеляцького МРЕВ здавати на права, — розповідає одна з жінок, мама випускника 2011-го року, — повезли туди свідоцтво про те, що він дійсно два роки у школі вивчав «Автосправу». Але там на нього подивились і сказали: «Це не таке свідоцтво. Ми нічого не знаємо. Везіть нам таке як слід». Але дивне навіть не це, а те, що частина наших однокласників чомусь одержали нормальні свідоцтва і вже отримали права.

Батьки звернулись за поясненням до керівництва Новосанжарського НВК. Там їм пояснили, що частина учнів дійсно одержала свідоцтва на бланках, які залишилися ще з 2010-го року. А частині видали ті, які замовили у 2011-му. Саме їх і відмовляються приймати у МРЕВ. Директор школи Микола Решетило пояснив батькам, що ситуацію можна виправити і їх діти отримають свідоцтва необхідного зразка. Але питання це треба вирішувати через Київ і швидко це зробити не вдасться.

— Нас півліта годували обіцянками: та ось ми з’їздимо у Київ і все привеземо, — говорить батько іншого випускника. — Я то знаю, що директор їздив у той Київ п’ять чи шість разів. Але результату поки що немає. І скільки чекати — невідомо!

— У мене може син два роки у школу ходив, щоб права отримати, — продовжує інша жінка, — він зараз працює експедитором, сидить збоку, бо у нього прав немає. А були б права — сам би їздив і отримував би більше.

Батьки попрохали, щоб дирекція школи дала відповідь — чому їхні діти отримали недійсні свідоцтва і скільки їм ще чекати, щоб отримати дійсні та здати-таки на права?

Із цими питаннями ми звернулися до директора Новосанжарського НВК Миколи Решетила. І він, як міг, прояснив суть проблеми.

— Раніше ми отримували ліцензію виключно по лінії освіти. У 2010-му вона закінчилася, у минулому році ми її продовжили до 2014-го року, — розповів директор НВК, — щороку ми замовляли відповідну кількість свідоцтв, які видавали нашим випускникам, котрі вчилися на «Автосправі». І проблем ніяких не було. Щоправда, слід зауважити, що свідоцтва ці ми кожного року замовляли у Києві, у Департаменті ДАІ. А цього року нам запропонували, щоб зекономити час і кошти, привезти свідоцтва по лінії Міністерства освіти. При цьому представник обласного відділу освіти запевнила мене, що вони нічим не відрізняються від тих, які ми видавали у попередні роки. Але насправді виявилося не так. Коли наші випускники поїхали із такими свідоцтвами до МРЕВ, їх завернули. Тому, що для них проходить лише свідоцтво, отримане по лінії ДАІ. Частина наших випускників отримала саме такі свідоцтва, які у нас лишились ще з 2010-го року, а частині, якій дісталися свідоцтва «освітянські», потрібно було їх замінити.

Щоб виправити ситуацію і замовити у Києві потрібну кількість «правильних» свідоцтв, Микола Решетило звернувся до Департаменту ДАІ. Але там йому пояснили, що школі відтепер мало мати лише ліцензію по лінії освіти. Потрібно ще пройти і акредитацію по лінії ДАІ.

— На цю акредитацію потрібно було зібрати купу документів, які у нас довго не хотіли приймати, — пояснює Микола Решетило, — я разів вісім їздив до Києва, возив то один пакет документів, то інший, аж поки у мене їх таки не забрали. І лише кілька місяців тому ми отримали сертифікат, який посвідчує акредитацію нашого навчального закладу. До речі, через це нововведення багато шкіл повідмовлялися від «Автосправи», тому що надто багато документів потрібно збирати. А ми, хоч це було й непросто, відстояли право навчати дітей теоретичним і практичним навикам керування.

Після отримання сертифікату школа тепер має повне право замовити у Києві необхідну кількість свідоцтв і видати їх тим випускникам, які отримали «неправильні». Проблема полягала лише у тому, що їх потрібно було знову замовляти у Києві, проплачувати за них гроші, а потім їхати забирати.

— Зараз просто ще тривають канікули, мені нікого послати до Києва. Та й коштів на командировку зараз немає, — констатує директор школи, — але після 1-го вересня ми одразу ж займемося цим питанням, замовимо свідоцтва і, я вас запевняю, протягом вересня усі минулорічні випускники (а таких близько двадцяти чоловік) отримають документи, які приймуть у МРЕВ і вони без проблем здадуть на права.

Батьків випускників така відповідь, можливо, задовольняє не повністю, але до кінця вересня вони ще готові почекати. Потім, якщо діти таки не отримають «правильні» свідоцтва, погрожують звернутися до прокуратури.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2012, 11:37 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації