Вхід | Реєстрація

«П’ятірка», яка заводилась викруткою

«П’ятірка», яка заводилась викруткою

У одному з сіл Новосанжарського району вночі сталося викрадення автомобіля. При цьому любителю чужих автівок не довелося нічого зламувати чи підбирати ключі — ворота в гаражі були відсутні, а заводилася машина… звичайною викруткою.

Заява про викрадення автомобіля надійшла до Новосанжарського райвідділу міліції 1-го вересня. При цьому власник машини пояснив, що вона стоїть у нього в гаражі так само, як і стояла з вечора. Але з першого погляду видно, що вночі хтось на ній катався — автівка була обдерта з одного боку, а у бакові стало значно менше пального.

— Розкрити злочин вдалося по «гарячих слідах», — говорить тимчасово виконуючий обов’язки начальника райвідділу Іван Ващенко, — ми досить швидко вирахували юнака, який вночі вирішив обкатати чужу машину. І вже наступного дня затримали цього викрадача.

Ним виявився 18-річний житель цього ж села. Раніше він вже неодноразово притягався до відповідальності за вчинення крадіжок. Але якщо раніше він крав гроші та особисті речі, то тепер вирішив зазіхнути на автомобіль. За словами юнака, того вечора він гуляв селом і побачив у одному подвір’ї відчинений гараж з машиною «ВАЗ-2105». Можливо, хлопець і не поліз би всередину автівки, якби не знав її власника. Колись він працював у цього чоловіка і бачив, як хазяїн заводить «п’ятірку» звичайною викруткою, яку лишає неподалік панельної дошки. Пошукавши довкола, хлопець досить швидко її знайшов і устромив у замок запалення. Оберт — і машина завелася. Легко виїхавши із незачиненого гаража, хлопчина подався кататися.

За півночі хлопчина наїздив не багато, не мало — 43 кілометри! Можливо, встиг змотатися у Нові Санжари та назад, а може, просто довго кружляв селом. Нарешті він під’їхав до місцевого клубу, де серед відпочиваючих зустрів рідного брата. Той порадив йому швидко повернути автівку на місце, доки господар не спохватився і не заявив у міліцію. Хлопчина послухав поради. От тільки повернути машину в неушкодженому стані не вийшло. На одному з поворотів він не зовсім упорався з керуванням і тернувся боком машини об дерево. На щастя, тієї ночі ніхто не потрапив під колеса горе-водія, та й сам він після екстремальної нічної поїздки лишився неушкодженим. Загнавши «п’ятірку» до гаража, хлопець подався додому.

Знайти його наступного дня для правоохоронців було справою техніки. Адже під час нічних поїздок хлопця бачили чимало односельців. Тепер проти юнака можуть порушити кримінальну справу за статтею 289 ККУ «Незаконне заволодіння транспортним засобом з будь-якою метою». Санкція цієї статті передбачає штраф від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Цей випадок, власне, важко назвати викраденням автомобіля, адже машина залишилася у власника. А от щоб не стати жертвою мисливців на чужі автівки, правоохоронці радять виконувати прості правила:

— щоб уникнути викрадення, не використовуйте для зберігання вашого транспортного засобу в нічний час доби неосвітлені, недоступні для огляду місця (подвір’я багатоповерхових будинків);

— не залишайте на тривалий час без нагляду автомобілі у місцях великого скупчення транспорту і сторонніх громадян (парковки біля магазинів, торгових центрів, ринків, театрів та стадіонів);

— обов’язково обладнайте автомобіль охоронною автосигналізацією;

— ніколи не залишайте у салоні ключі, особисті документи та документи на автомобіль.

Нагадують міліціонери і про те, що розкриття викрадень у великій мірі залежить від самих господарів автівок. Адже чим скоріше людина звертається до органів внутрішніх справ, тим менше часу буде у злочинців, щоб вивезти транспортний засіб за межі району чи області.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 вересня 2012, 15:59 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації