Вхід | Реєстрація

І прапор їм у руки або Діти як носії

І прапор їм у руки або Діти як носії

Нижче піде мова про події, які відбулися у Кобеляках та в районі 1 вересня 2012 року. Автор редакційної, як і більшість земляків, наївно вважав, що 1 вересня будь-якого року — це День знань, свято для педагогів і дітей. Але виявилось, що це ще й день «торжества» цивілізованості, законності, демократії, моралі та здорового глузду. Щоправда, у досить специфічному розумінні отого самого торжества представниками правлячої політичної сили. Комусь із них прийшла у голову «геніальна» ідея сумістити День знань із передвиборчою агітацією. І вони блискуче втілили її у життя.

 

«Совок» — він і в Україні «совок»

Взагалі, спостерігаючи за розвитком українського політикуму на протязі останніх двадцяти літ, не перестаєш дивуватися повній відсутності хоча б якого натяку на прогрес, не кажучи вже про модні терміни «креативність», «ноу-хау». Все ніби застигло в якомусь дрімучому «совку».Пам’ятаю себе ще п’ятикласником класичної радянської школи. Ось перед нами, червоногалстучними піонерами, виступає дядько із райкому. Чомусь у пам’ять особливо врізались запонки на його білосніжній сорочці. Блискучі такі і, напевно, дорогі, як на ті убогі часи. Дядько розповідає про досягнення партії уряду, світле майбутнє і таке інше. Вже тоді, чомусь, йому не вірилось. Адже бачив, як за морозивом, маслом і шипшиновим соком мої батьки їздили у Царичанку, за м’ясом ставали в чергу о п’ятій ранку, інші дефіцити діставали на бутенківській базі.

Після того пройшло вже більше тридцяти років, а перед очима на всіляких мітингах, зборах та зустрічах все такі ж випещені дядьки. Щоправда у більш дорогих костюмах, ботинках та запонках. І виступають вони не перед жовтенятами, а перед «козачатами», «янучатами» і «азарятами».

Матеріально нинішні властьімущі стали жити значно краще за своїх радянських попередників. А ось своєму народу «впарюють» все більш дешеві бюджетні пропозиції. Як правило, пропонуються добровільно-примусові збори, різнокольорові прапорці та «подарунки» зроблені за бюджетні, тобто за наші з вами кошти. Ви візьміть і згадайте, як передвиборча агітація проводилась років десять-п’ятнадцять тому — калоші, холодильники, Басков на стадіоні. А зараз? Усе менше, дешевше і примітивніше, і це стосується всіх, і тих хто були при владі, і тих, хто має її зараз.

 

Згоріла хата, гори й сарай

А що власне відбулося 1 вересня?

Автор редакційної в той час, коли у всьому районі лунали перші дзвоники, перебував у селі Красне. У тамтешній школі, як і скрізь в Україні, відзначали День знань. Відзначали скромно, як личить невеличкій сільській школі з 38 учнями, двома комп’ютерами і дахом, що десятиліттями чекає ремонту. Але вже у Красному автор звернув увагу на «перший дзвоник» (вибачте за тавтологію). Гості із Кобеляк, які вітали красненських першокласників, швиденько роздали їм набори канцелярського приладдя, пробурмотівши, що це — від влади і партії влади. Пробурмотіли і швиденько ретирувались. Щось схоже того дня відбулось у всіх або майже всіх навчальних закладах Кобеляччини.

А для апогею чи апофеозу була вибрана міська школа №2. Напевне, через те, що до неї із височайшим візитом прибуло начальство. На чолі аж із самим, страшно й вимовляти, головою Полтавської облради Іваном Момотом. Напевне, саме для нього й влаштували дійство, яке швидше за все мало засвідчити, що Кобеляцький район вірний із вірних, найблакитніший із блакитних.

Для цього на шкільне подвір’я приперли три великих партійних знамена. І облаштували їх вельми символічно. Поряд із трьома височезними біло-блакитними прапорами гнувся до землі благенький державний. Напевне, автори інсталяції прагнули показати всім — ось хто і що головне в Україні. Державний символ — то так, тьфу, сьогодні є, а завтра… А три прапори, то певно, натяк на Трійцю? А що?! Над державою вже піднялись, а там і до Бога недалеко.

Для довершеності дійства школярам роздали біло-блакитні кульки і пакети із відповідною символікою. У пакети вклали подарунки. Скромні такі, вартістю менше, ніж 3 відсотки мінімальної зарплати. Щоб ніяка сука, вибачте, журналіст не причепилася.

Не придерешся за законом і до того факту, що партійну символіку вщучили у руки нічого не підозрюючої дітвори. Закон забороняє розміщувати політичну рекламу в громадському транспорті, на будівлях органів влади і так далі, і тому подібне. А таке майно, як діти, там не згадане. От їх і використали. Ну, а відчуття міри? До чого тут це — вибори на носі.

Що й говорити — події 1 вересня у Кобеляках жваво обговорюють. Одні — обурюються, інші — приречено мовчать. Хтось певно радіє — номер відбули, галочку поставили. Дехто трактує подібні дії, як  чиюсь упевненість у вседозволеності і безкарності. Хоча можна сказати й по-іншому: «Згоріла хата, гори й сарай». Майже ніхто не відчув покращення життя вже вчора? Наплювати на них! Не йдуть без вазеліну реформи? Неважливо! Головне — вчасно поділитися нажитими «непосильною» працею грошима із членами виборчих комісій. Саме про це написав у свій час Йосип Сталін (схоже, що саме так деякі політичні сили збираються вигравати вибори).

 

Доживем і до фалоімітаторів?

Один із кобелячан, коментуючи біло-блакитний День знань, сказав: «Навіть комуністи у радянські часи до такого не додумувались. Правильно — бо були розумніші, сильніші і впевненіші у власних силах. А нинішні «камсамольці» — так, дрібнота у порівнянні із тими комуністами. Ті «дарували» Дніпрогес, БАМ, а ці «дарять» автобуси за кошти платників податків та канцелярське приладдя. І кричать про це на всіх кутках, як про подвиг.

Мимоволі згадуються події кількарічної давнини. Тоді у Кобеляцькому районі помаранчева влада безуспішно проштовхувала проект під умовною назвою «курники». І дехто з перших осіб під час агітації використовував своїх онуків. Мовляв, їм буде комфортно жити серед курячого гімна. Біло-блакитні тоді нещадно і потрібно віддати їм належне, справедливо, критикували тодішню владу. Зараз крісла і портфелі у них. І виявляється, що їм використовувати діток, як носіїв реклами, можна. При цьому, не питаючи згоди ні у неповнолітніх, ні у їх батьків.

Безумовно, у будь-якій країні, яку прийнято вважати нормальною, подібні явища неможливі. Тому що там є певні правила гри. Ні Барак Обама, ні Ангела Меркель, ні їх однопартійці не будуть перетворювати загальнодержавний захід на шоу своєї, нехай і правлячої, партії.

При подібному «прогресі» українські партійні бонзи можуть додуматись і до взагалі екстремальних варіантів пропаганди. Ось, приміром, уявімо, що одні з наступних виборів виграє партія сексменшин. І тоді на 1 вересня чиновники побіжать роздавати діткам фалоімітатори та іншу трясцю з партійною символікою. Згідно із законом же можна! Скажите, маразм? А ми не до нього котимось?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 вересня 2012, 13:48 | Кобеляки | Редакційна
1. Чудо Юдо / 7 вересня 2012, 09:25
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Їбанутися можна. Все, святого вже немає, провладна партія впевнена, що ухопила Бога за бороду і тримає міцно. А я то думав що це тільки на Східній Україні отакі маразми з прапорами "регіоналів" на всіх заходах, концертах та відкриттях дитячих майданчиків... Виявляється у нас пішли ще далі - почали використовувати дітей як халявну робочу силу по ПР-кампанії.

Зовсім вже залишки совісті втратили, уроди.
2. New York / 8 вересня 2012, 13:50
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Да-а-а... Роботи для снайпера — непочатий край.
Я уявив, як він розклав свій вогнепальний інструментарій десь на даху п’ятиповерхівки. І по черзі "снімає" усіх тих мудаків і мудачих із пакетиками "молодих регіонів". А потім настає іділія — дітвора цинічно бавиться їхніми мозгами. Грає пісня "Регіони України, наша па-а-а-артія єди-и-и-ина!"
Регіони, задумайтесь! Після такого дійства ваш рейтинг охуєнно підніметься.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації