Вхід | Реєстрація

Розчищення річки: добра справа із домішками політики та бізнесу

На останньому засіданні кобеляцького міськвиконкому було людно і гамірно. Небувалий ажіотаж викликав розгляд одного єдиного питання повістки денної. Мова йшла про продовження розчищення річки Кобелячок.

Ця, нібито добра і корисна для довкілля та людей як її частини, справа за кілька років обросла чисельними конфліктними ситуаціями, чутками, скандалами. Навіть одна кримінальна справа у зв’язку із розчищенням була відкрита. Читачі повинні ще пам’ятати історію із вирубкою дерев та затриманням вантажівки з деревиною. Почалося із дерев, а закінчилось тотальною перевіркою діяльності підприємства. Як це часто буває, кримінальна справа, відкрившись, благополучно і закрилась. Нібито за дерева підряднику таки перепало на горіхи, а ось під час самого розчищення Кобелячка правоохоронці ніякого криміналу не виявили. Увесь цей час, тобто майже три роки, на мальовничих берегах річки височіли досить непривабливі відвали із вийнятого ґрунту. Згідно із проектом, їх через рік мали розгорнути. Причому розгорнути прямо тут, на березі. Натомість тривала перевірка, фінансування було заморожене, посадовці міськради, облдержадміністрації та підрядник давали покази, а гори грунту заростали амброзією та іншими бур’янами. Звичайно, така неприваблива картина, м’яко кажучи, не викликала ентузіазму у кобелячан, котрі неодноразово пред’являли претензії міській владі.

А тут ще оливи у вогонь підкинула історія із пересиханням Кобелячка у районі так званої Бабенкової ями. Частина жителів міста, особливо тих, хто живе у вказаному мікрорайоні, вирішили, що причина подібного екологічного форс-мажору криється саме у невдалому, на їх думку, початку робіт з розчищення річки. Відбулося кілька сходок. Ініціативна група у складі Юрія Срібного, Віктора Савенка та Гарольда Турченка навіть провела своєрідне соціологічне опитування серед земляків. У кінці-кінців все це було сформоване у ряд побажань, висловлених керівництву міста, проектантам та підряднику — підприємству «Полтавахімбуд». Серед них — вивезти грунт з берега, а не розгортати його, укріпити бутовим камінням частину річища, продовжити проведення робіт у районі Бабенкова яма, а не нижче за течією. Пікантності ситуації додала обставина, що в перший рік проведення робіт розчищення закінчилось якраз навпроти садиби міського голови Олександра Ісипа. І, нібито, там їх і збирались продовжувати.

Саме тому група кобелячан, дізнавшись, що на засіданні виконкому буде розглядатись питання про продовження гідромеліоративних робіт на Кобелячку, висловили бажання бути присутнім на ньому. Перед цим кількох членів виконкому запрошували на берег річки, де вони аргументували свою позицію. Говорили й про те, що, якщо не буде прийняте рішення, на якому наполягає ініціативна група, то фінансування проекту припинять взагалі.

Питання щодо розчищення стояло на повістці денній виконкому першим. Коли міський голова запропонував почати його розгляд, то Юрій Срібний та депутат міськради Володимир Рева попрохали запросити на засідання голову РДА Анатолія Таранушича. На що Олександр Ісип відповів: «Позицію Анатолія Олексійовича я знаю. І обов’язково озвучу її перед членами виконкому».

На цьому й почали. Міський голова озвучив пропозицію кобелячан, додавши, що її підтримали члени спеціальної комісії у складі посадовців облдержадміністрації, проектантів і виконавців робіт. Після цього надав слово землевпоряднику Підгорянської сільради Наталії Рябокуль. Адже Кобелячок, як і будь-яка річка, має два береги. Один із них — кобеляцький, інший — підгорянський. Землевпорядник повідомила, що члени сільського виконкому проголосувала за вивезення грунту.

Ісип запитав: «А не боїтеся, що бульдозери, екскаватори і машини затопчуть землю, перемісять мокрий після дощу грунт?

— Ні, не боїмося. Ми були на березі. Там, де грунт вивезли, вже й трава росте.

Натомість землевпорядник кобеляцької міськради Віталій Савенко зауважив: «Вивезення грунту — це порушення українського законодавства. Це, по-перше. А, по-друге, я сам живу на Підгорі. І знаю іншу думку. Частина громади виступає саме за розгортання ґрунту».

У дискусію включився міський депутат Віктор Фесюра: «Щось ми ніяк не знайдемо тут спільної точки зору. Як за проектом? Розгорнути?».

— Так, розгорнути.

— А ось 55 чоловік підписалися за те, щоб вивезти.

Далі сторони дискусії кілька хвилин доводили один одному, як же класифікувати грунт, котрий виймають із дна річки. Олександр Ісип та Віталій Савенко наполягали, що це родюча субстанція — мул. А ось Володимир Рева і Юрій Срібний стверджували, що його аж ніяк не можна класифікувати як верхній родючий шар ґрунту. При цьому, на жаль, ні одна, ні інша сторона не продемонстрували жодного документа, який би підтверджував їх аргументацію. Після цього виступили ще кілька чоловік.

Юрій Срібний: «Заперечень щодо вивезення ні з боку «Водгоспу», ні від проектантів не було. Нашу ініціативу підтримала і депутат облради, голова екологічної комісії Тетяна Корост. Скажу більше, за її словами, для Кобеляк — це тест. Ефективно використаємо 290 тисяч — дадуть ще мільйон».

Гарольд Турченко: «Чому міська рада так довго не направляла наше звернення та відповідні документи в Полтаву? Чому міська рада проти вивезення? Усім же зрозуміло — в іншому випадку берег заросте амброзією».

Олександр Ісип: «Рішення, пов’язані із продовженням робіт, приймаються колегіально. Я, як міський голова, не маю права зробити це одноосібно. Тому й чекали засідання міськвиконкому, після якого папери направимо у Полтаву.

По-друге. Є законодавство, яке нікому не можна порушувати. Нікому не дано права вивозити грунт і потім торгувати ним. Це — кримінал. Більше того, вивезення обійдеться у десять разів дорожче. Ми розмовляли із підприємцем, який може розгорнути відвали по обох сторонах Кобелячка. Він сказав, що роботи триватимуть 8 днів і коштуватимуть 25 тисяч гривень. А вивозитимуть кілька місяців, і в осінній період перемісять на багно берег річки.

Погано, що в цю справу домішується політика. Тим більше, на рівні «хтось комусь сказав, що комусь слово дав». Під час використання бюджетних коштів — так робити не можна. Хтось дасть слово сьогодні — я підпишу документ завтра. А післязавтра прийдуть правоохоронці, і з кого вони спитають? З того, хто невідомо кому і яке слово давав, чи з посадової особи, котра поставила свій підпис і несе відповідальність?

У мене немає підстав не довіряти людям, які пропонують свої варіанти продовження робіт. Вони патріоти, вони вболівають за Кобеляки, вони мають право висловлюватись і пропонувати. А ось нести відповідальність — мені. Тому грунт ми вивозити не будемо».

Володимир Рева: «Олександре Михайловичу, раз ви боїтеся персональної відповідальності, виносьте питання на сесію, депутати проголосують, а з них вже ніхто не спитає».

Сергій Галушко, секретар міськради: «Можу підтвердити, що й мене запрошували для дачі свідчень по кримінальній справі щодо розчищення річки. Боятися було нічого, але часу це забирає дуже багато. Крім того, виконавці робіт невипадково залишають відвали на березі. У такому випадку досить легко перевірити, скільки грунту вони вийняли і чи не «зекономили» на бюджетних коштах. А якщо грунт вивезуть? Де, по яких хатках його шукати?».

Віктор Савенко: «Влада повинна захищати інтереси людей. А люди знають, що коли грунт розтягнуть по берегу, то луки на два роки випадуть з обороту. Там тільки амброзія виросте. Чому влада не хоче послухати людей?».

Іван Дяченко, член виконкому, директор «Водоканалу»: «Я на цю тему вчора годину говорив зі своїм батьком. Він — фахівець, він десятки водойм чистив. Так от, фахівець однозначно заявив — лише розгортати грунт. Його досвід свідчить, що це ідеальний варіант. Тут дехто говорить, що землю з берега можна вивезти за тиждень. Це — утопія. У Кобеляках немає техніки, яка це може зробити».

У результаті члени виконкому одноголосно прийняли рішення. У ньому виконані майже всі прохання ініціативної групи. Крім одного — вивезення грунту.

Уважний читач, прочитавши статтю, запитає: «А до чого тут політика і бізнес, слова, винесені у заголовок?». А давайте подумаємо разом: «Чи можна заробити на десятках тисяч кубометрів нехай і неродючого грунту?». А політики… Не за горами вибори міського голови. І в Кобеляках все більше і більше говорять про те, що дехто із учасників «річкової епопеї» буде в них брати участь.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 вересня 2012, 14:52 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації