Вхід | Реєстрація

А ми змогли б так?

У продовження теми Дня визволення нашого краю від окупантів хочеться додати. Велика Вітчизняна війна залишила болісний слід і  в нашій сім’ї.

Мій прадід Ілля воював у складі Другого українського фронту. Пройшов всю війну і зустрів перемогу в Празі. А молодший брат моєї бабусі, Григорій, пішов на війну двадцятирічним юнаком, одразу ж після першого курсу інституту. У 23 загинув у одному з боїв. За ці роки йому вручили орден «Червоної зірки» та медаль «За відвагу». Бабуся часто розповідала про свого брата. Згадуючи сьогодні її розповіді, думаю: а якщо завтра раптом війна? Ні, не третя світова, коли нашого світу уже не стане. Адже в ядерно-планетарній війні цивілізація згорить, і ветеранів не буде. А така ж, як Велика Вітчизняна. З бомбардуваннями мирних міст, з ворожими літаками, які прицільно розстрілюють санітарні потяги, з пошуками євреїв, комуністів та офіцерів в шеренгах полонених.

Змогли б ми так, як наші діди, встати в атаку, закрити грудьми амбразуру, витягти пораненого з бою чи піти на таран у палаючому винищувачі? А нинішнє покоління 16-17 річних, однолітки тих, хто в 41-му пішов добровольцем. Стали б вони приписувати собі декілька років, аби мати змогу воювати? Чи йшли б вони в партизани або в підпілля на окупованих територіях, знаючи, що за це їх, у випадку провалу, чекає смерть.

Ні, я не заперечую, хтось, безсумнівно, пішов би. Адже в тому ж Афгані багато наших офіцерів перед обличчям страшної смерті свідомо йшли на бій. Не шкодуючи себе, гинули в боях, рятували товаришів. А решта, основна частина нашої молоді, пішли б? Чи стали відкуплятись від призовних комісій, купуючи собі теплі місця в евакуації. Чи може масово почали б здавались в полон?

Як би вчинили ті, хто заради декількох тисяч гривень готовий продати дідівські медалі? Або ті, хто посьорбуючи пиво, може насміхатись над ветераном в орденах або смажити сосиски на Вічному вогні? Думаю, для них Батьківщина — пустий звук. Але у цьому, безперечно, є і наша вина.

Це ми допустили, що ветерани-переможці стали жити значно гірше переможених.

Підручники історії, у яких повинні розповідати про героїзм нашого народу і виховувати на цьому прикладі підростаюче покоління, переписуються під ту владу, яка стоїть у керма.

Ми, виховані на подвигах дідів, упустили той момент, коли правнуки почали думати, що краще б ми здались Німеччині. Мовляв, жили б, як білі люди.

Як гадаєте, хіба не прийшов час щось змінювати? Звісно, я пишаюсь дідами. Та мені страшно… від правнуків.


Автор: Дарія Старостіна


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2012, 10:08 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації