Вхід | Реєстрація

Захист дітей чи засіб маніпуляції?

Захист дітей чи засіб маніпуляції?

Уже цього року в Україні планують запровадити нову форму правосуддя для дітей — ювенальну юстицію. Суперечки стосовно цього питання точаться вже не один рік і набувають все ширшого розголосу серед населення.

По всій Україні час від часу проводяться акції протесту, активісти надсилають у Верховну Раду листи, в яких просять можновладців не приймати ЮЮ.

А от у Нових Санжарах про ювенальну юстицію… нічого не знають. У службі у справах дітей Новосанжарської РДА, як і в центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, куди ми зверталися з цього питання, відповіли, що вперше чують термін «ювенальна».

Отже, надивившись-начитавшись в Інтернеті жахіть про сучасний фашизм та свідчень батьків, у яких безцеремонно відбирають дітей, логічно виникає питання: що таке ювенальна юстиція та які наслідки можуть бути в разі її запровадження в Україні? Це ми й спробуємо з’ясувати, спираючись на різні точки зору експертів.

Спочатку уточнимо, що ж означає цей термін. «Ювенальна юстиція — це система, що складається з ювенальних судів, поліції, прокуратури, виправних установ, соціальних служб, які покликані захищати права дітей». Наприклад, у разі скоєння злочину неповнолітньою особою, її справу будуть розглядати не у звичайному суді, а в ювенальному, де зважатимуть на права дитини та їх гарантії. Щоб запобігти насильству в сім’ї, дитина зможе поскаржитися на своїх батьків, якщо ті її ображають. В Україні вже розпочалося запровадження ювенальних технологій. У деяких школах Вінниці серед учнів розповсюджують анкети з наступними запитаннями: «Чи буває так, що батьки б’ють тебе? Чи доводилось тобі чути від батьків нецензурні слова?»

Здавалося б, що тут може насторожити, коли взяти до уваги те, скільки дітей довкола страждає через недбалість і жорстокість батьків-алкоголіків або наркоманів? Або як молоді люди, відбувши через якийсь «необачний» вчинок термін покарання в колонії, вже не можуть повернутися до нормального життя?

Але в Україні і на сьогодні існує чимало державних та громадських структур, які захищають та представляють інтереси дітей та сім’ї: Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров’я, дитячі кімнати міліції, органи опіки та піклування та ін. Зовсім інша справа — наскільки ефективно вони працюють. Тут слід згадати високий рівень корумпованості, халатність працівників, зловживання службовим становищем і таке інше. Усі ці чинники безпосередньо впливають на «добросовісну» роботу державних установ.

Що ж чекатиме нас у разі запровадження ювенальної юстиції? Коли соціальні працівники почнуть втручатися у процес виховання та догляду за дитиною навіть у цілком благополучні сім’ї, нав’язуючи батькам свої підходи до дитини, це навряд чи змінить сучасну ситуацію на краще, швидше навпаки. Такий висновок можна зробити, керуючись досвідом Росії, в якій ЮЮ вже запроваджена. Наприклад, через втрату роботи або низьку зарплатню, батьки не в змозі забезпечити свою дитину достатньою кількістю фруктів, іграшок, власною кімнатою тощо. Через це держава вилучає її з родини (часто безповоротно), замість того, щоб забезпечувати громадян роботою та гідною зарплатою. Тоді хто ж тут винен насправді?

Ще одна проблема — нечітко сформовані та дещо розмиті засади ЮЮ, а це може призвести до їх перекручування і дій соцпрацівників на власний розсуд: зловживаючи посадою, маніпулювати людьми, залякуючи або безпідставно вилучаючи в них дітей.

Декілька рекомендацій батькам від експертів про те, як уберегти свою сім’ю від недобросовісних «захисників» дітей:

1. Уважно стежте за тими службами чи людьми, які виявляють увагу до ваших дітей.

2. Щоб уникнути більшості претензій з боку ювенальних служб, найкраще забезпечте дитину всім необхідним — одягом, гарним здоровим харчуванням. Стежте, щоб вона завжди мала охайний і доглянутий вигляд.

3. Підтримуйте порядок і чистоту в помешканні. Якщо соціальні служби виявлять бажання оглянути ваше житло, не поспішайте їх впускати. Адже за статтею 30 Конституції України, проникати в житло чи інші володіння особи, проводити огляд можна лише за рішенням суду.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2012, 15:25 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації