Вхід | Реєстрація

46 відсотків школярів мають хвороби

46 відсотків школярів мають хвороби

На нараді директорів говорили про здоров’я учнів та вчителів, боротьбу зі шкідливим звичками та оцінювання школярів молодших класів.

Нарада директорів загальноосвітніх шкіл Новосанжарського району проходить у одному з класних приміщень Новосанжарського НВК. Веде її начальник відділу освіти Юрій Зінченко. Він зачитує порядок денний, у якому — понад десять питань. Директори зустрічають довгий перелік сумними зітханнями — сидіти доведеться довго.

Питання перше — актуальне і злободенне — медичний огляд школярів. Із ним присутніх ознайомлює завідуюча районною поліклінікою Віта Севериненко. Свій виступ супроводжує демонстрацією слайдів із графіками та діаграмами.

— Огляд школярів цього року проводився з 1-го червня по 31 липня. Станом на 1 вересня усі 3076 учнів пройшли медичний огляд, — відзначила Віта Іванівна. — Із усієї кількості оглянутих у 1441 дитини (або у 46 %) були виявлені патології. Перше місце займають хвороби кістково-м’язової системи (22,8 %); друге місце — хвороби органів травлення (20,3 %); третє — хвороби ока та його придатків (15,5 %).
Розповіла завідуюча поліклінікою і про пробу Руфьє, яку пройшли 99,6 % школярів (12 учням ця проба була протипоказана).

— Ця проба є приводом не вносити дитину до основної групи? — поцікавився старший методист відділу освіти Леонід Береза.

— Якщо дитина не виконує цю пробу, значить у неї низький запас міцності сердечного м’яза. Тому в основній групі вона перебувати не може, а має займатися по спеціальній програмі, — пояснила завідуюча поліклінікою.

Також Віта Севериненко розповідає про медичні огляди педагогічних працівників, які пройшли з 16-го липня по 29 серпня. Із 693 чоловік патології виявили у 283. Серед педагогів «найпопулярнішими» є серцево-судинні захворювання — 65 відсотків. З них 40 відсотків складає гіпертонічна хвороба.
Далі перед директорами виступає начальник служби у справах дітей Новосанжарської РДА Тетяна Медведєва. Розповідає вона про профілактику шкідливих звичок у школярів.

— Боротися складно, — констатує Тетяна Всеволодівна, — батьки, як правило, горою за своїх дітей. Хоча часто вони займають неправильну позицію. Ми проводимо спільні рейди по місцях відпочинку дітей, але згідно закону можемо хіба що повиховувати. Протокол має право скласти лише працівник міліції, та й то — не кожен, а лише дільничний інспектор.

Розповідає Тетяна Всеволодівна і про задумку повезти проблемних дітей на своєрідну «екскурсію» до Кременчука — у виховний заклад для неповнолітніх злочинців. Раніше такі поїздки вже практикувалися і ефект був позитивним. Діти, побачивши справжнє життя за ґратами, розповідали про це іншим. І, напевно, ніхто не хотів потрапити у таке місце не в ролі екскурсанта, тому і поводився краще. На жаль, цього року повезти дітей до Кременчука не вдалося — не знайшли транспорту.

Також Тетяна Медведєва повідомляє, що на обліку в службі у справах дітей перебуває 16 школярів, одна з них систематично залишає місце проживання.

Далі у ході наради методист відділу освіти Олександр Кульчинський прохає директорів ще раз провести у школах бесіди з учнями щодо правил дорожнього руху. Ці бесіди і так проводять, але прикрі випадки все одно трапляються.

— Ви всі знаєте, що на зупинці біля автостанції дитина поспішала, вставала із «шкільного» автобуса, оббігла його спереду і потрапила під колеса машини. Добре, що все обійшлося благополучно. Була перевірка у Руденківській школі, де вона навчається. Там усе було проведено, учні правила знають. Але випадок все одно стався!

У продовженні наради директорам роз’яснюють ситуацію з оцінюванням деяких предметів у школярів 2-4 класів.

— Так, спочатку нібито пройшла інформація, що «Фізкультура», «Музичне мистецтво» та «Малювання» не будуть оцінюватися у цих класах. Але потім прийшло спростування. Усе оцінюється, як і по інших предметах. І лише у 1-го класу вони не оцінюються, — пояснюють директорам.

Щодо навчання дітей у 1-му класі висловлюють зауваження на адресу директора Новосанжарського НВК Миколи Решетила.

— У 1-му класі домашні завдання не задаються! Так у всій країні. І лише Нові Санжари у нас — окрема держава! У них діти з 1-го класу дома старанно вчать уроки.

— А вірші де вони вчать — на уроці? — поцікавився Микола Решетило.

Йому відповіли ствердно. І вірші, і прозу «першачки» вчать на уроках. Вдома мають відпочивати.
Далі Юрій Зінченко та його заступник Тамара Кусайко обговорюють із директорами низку важливих питань, серед яких найголовніше — підготовка до опалювального сезону.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації