Вхід | Реєстрація

Димоходи також плачуть

Димоходи також плачуть

До редакції надіслав листа інженер-теплотехнік Анатолій Соколов.

Цитуємо: «Мої візуальні спостереження за станом димоходів приватних будинків (і не тільки приватних) у Кобеляцькому районі і в області, загалом, викликають занепокоєння й тривогу. Наголошую, що відповідні служби, на превеликий жаль, за цим не слідкують належним чином. І, якщо чесно сказати, мають низький рівень знань».

До свого листа чоловік додав поради для людей, котрі мають газові опалювальні котли, аби ті, в свою чергу, мали змогу зекономити свої кошти за рахунок збереження газу чи димоходу від руйнувань. Його поради стосуються і тих власників, які змонтували сучасні металеві теплоізольовані димоходи без «кишень» для відводу конденсату й очищення сміття.

Інженер-теплотехнік пише:

«Населення нашої країни активно проводить заміну старих опалювальних котлів. Практика використання європейський, а також сучасних вітчизняних котлів, показала, що існуючі старі димоходи зараз опинились в інших теплових режимах. Такі димоходи не відповідають своєму призначенню і тому потребують модернізації. Пояснюється це тим, що при роботі старих неекономічних котлів типу КС, КЧМ, АГВ та інших багато тепла йшло в атмосферу, і димоходи, нагріваючись, не дозволяли утворюватись росі. Сучасні котли, ККД яких вище 85 відсотків, мало тепла викидають в атмосферу, і вони не можуть прогріти тонкі стіни димоходів. Ось чому при морозах на стінках димоходів утворюється конденсат. Часто автоматика безпеки (датчик тяги) відключає котли. У такому випадку власники котлів і, бувають випадки, газівники блокують автоматику безпеки, не розуміючи і не усуваючи причин зупинки котла. Конденсат, стікаючи вниз, змішується з потоком чадного газу, перетворюється в агресивну рідину і руйнує димоходи із цегли, труб із різних сплавів і оцинковки. Не пропадають тільки димоходи із нержавіючої кислотостійкої сталі. Від конденсату в димоходах утворюються парові пробки, які визивають в котлі ефект зворотної тяги. Полум’я виходить назовні котла. Це може призвести до загорання предметів, які знаходяться поруч, а також до загазованості приміщення чадним газом і сажоутворенню в теплообміннику. Отже, такий димохід веде до перевитрат природного газу. Треба знати, що при слабкій ізоляції йде повне промерзання стінок димоходу, і при згоранні 1 метра кубічного газу утворюється конденсат в обсязі до 0,8 літрів, який за 1-2 сезони виводить повністю з ладу димохід».

 

Що треба робити власнику?

1. Збільшити товщину зовнішньої стінки димоходу за рахунок цегляної кладки. За «ПРАВИЛАМИ», при температурі -20 °C товщина кладки повинна бути 1,5 цеглини; при-30 °Cг — 2 цеглини. Варто утеплити димохід сучасними теплоізоляційними матеріалами (пінопласт чи іншим).

2. Утеплити азбоцементну трубу теплоізоляційним матеріалом.

3. Усунути тріщини і щілини в приставних димоходах, особливо в місцях примикання до стін, а також усунути підсос від щілей «кишені».

4. Наростити висоту труби вище зони вітрового підпору.

5. Зняти зонти і навіси з димоходів.

6. Очистити димохід від сажі та сміття.

7. Викликати пічника та отримати акт.

Пам’ятайте, хороший димохід збереже Вам життя й дозволить заощадити газ до 10 %.

 

Як виживати далі?

Усім відомо, що більшу частину сімейного бюджету доведеться витратити за спожите тепло чи газ. Відомо, що ціни на газ будуть підніматись кожен рік, а з листопада 2012 року знову на 30 %!? На превеликий жаль, одержання субсидії для жителів сільських районів маловірогідне. У законі дуже багато обмежень. Не важко здогадатись, що те населення, яке отримає субсидії, не відшкодує в повній мірі реальних затрат. Що ж робити, і як вижити населенню?

Спираючись на зарубіжний і на власний досвід пропоную:

1. Для багатоповерхових будинків:

1.1. За можливості провести індивідуальне опалення;

1.2. Теплоізолювати зовнішні стіни, вікна, підлогу;

1.3. Між радіатором і стіною встановити відбивачі тепла (втрата до10 %);

1.4. Якщо у вас останній поверх, то теплоізолювати стелю (матеріал — пінопласт, його теплопровідність у 30 разів менша від бетону, в 15 разів від цегли і в 7 разів від глини).

2. Для приватних будинків і для власників індивідуального опалення:

2.1. Негайно міняти старі котли на ощадливі сучасні. Є методика вибору;

2.2. Встановлювати котли з двома контурами. Вартість гарячої води з котла в 2 рази дешевше, ніж від колонки, і в 3 рази дешевше, ніж від електронагрівача. Термін служби електронагрівача — до 5 років, котла — до 15 років;

2.3. Беручи до уваги, що найголовніший фактор витрати газу залежить від об’єму води, в системі опалення необхідно міняти стальні регістри або радіатори чавунні на сучасні стальні радіатори (в 4 рази менше води). Треба усвідомити, що імпортні сучасні котли ощадливі не тому, що «дуже мудрі», а тому, що вони потребують обов’язкової пластикової розводки і сучасних радіаторів з метою зменшення води в системі опалення;

2.4. Встановити циркуляційний насос. При площі близько 70 м.кв. монтаж насоса окупається за два сезони. Насос працює безшумно і споживає електроенергії 30-60 Вт за годину (менше лампочки!);

2.5. Між радіаторами встановити відбивачі тепла;

2.6. По можливості проводити теплоізоляцію стін. Найбільший витік тепла — через стелю.

Теплоізолювати вікна, підлогу. Вся Європа і весь світ теплоізолюють будинки. Цей захід дає можливість зекономити до 40 % природного газу.

Необхідно мати на увазі, що найекономічнішим у світі газовим опалювальним прибором є конвектор (недолік — відсутність гарячої води). За конвектором слідує парапетний котел (без димоходу). Родоначальником цих котлів є Україна. ККД до 92 %!!! Котел має найвищу досконалість теплообмінника, який вважається кращим у Європі (підлового типу).

Треба відмітити, що наше населення буде бідним до тих пір, поки не усвідомить, що найвигіднішими витратами є і будуть витрати, направлені на економію енергоресурсів. Ваші хлопоти окупляться, і вже через рік-два зекономлять сімейний бюджет. Увесь світ давно живе за цим правилом. І тому є пряма вигода населенню відложити інші сімейні покупки, брати гроші в кредит, позичати у близьких людей і проводити всі можливі заходи для забезпечення економії, в першу чергу, природного газу.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 жовтня 2012, 15:10 | Полтавщина | Суспільство
1. водій / 7 жовтня 2012, 16:26
відповідні служби, на превеликий жаль, за цим не слідкують належним чином. І, якщо чесно сказати, мають низький рівень знань»
а у тебе самого є ті знання якщо пишеш отаке:
Сучасні котли, ККД яких вище 85 відсотків
чи ось таке:
Необхідно мати на увазі, що найекономічнішим у світі газовим опалювальним прибором є конвектор .... ККД до 92 %!!!


Це ти мабуть у книжечці (інструкції) прочитав, чи де? Там справді так і пишуть.

Якщо комусь цікаво дізнатися реальний показник КПД вашого газового обігрівача, візміть градусник, вставте його у димохід одразу на виході котла (а не на подвір"ї), поміряйте температуру вихідних газів, і знайдіть пропорцію між температурою води у системі. А потім прийдете сюди, і напишете отому умному, яким виявився істинний КПД. Заодно погодившись що на температурі вихідних газів із самого сучасного котла, можна за лічені хвилини зажарити яєшню.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації