Вхід | Реєстрація

Дива з антресолей

Дива з антресолей
Надворі сніг та мороз, а на душі – передчуття свята. Вітрини виблискують гірляндами, яскравою мішурою, а на прилавках – Боже ж мій! Від різнобарв’я ялинкових прикрас затамовуєш подих, а серце наповнюється тихою радістю, як у дитинстві, коли мама діставала з антресолей коробку зі старими новорічними іграшками і наставала найщасливіша мить: можна було доторкнутися до крихкого дива. А ще вірилося, що кожна іграшка має свій секрет.
Готуючись до Нового року, кореспонденти «КП» обшукали антресолі не лише у своїх квартирах, а ще й завітали до друзів та знайомих. У результаті віднайшли чимало справжніх раритетів, за якими можна навіть складати історію новорічної іграшки.
Традиція прикрашати верхівку ялинки зіркою з’явилась у середні віки. Але у СРСР Віфлеємську зірку замінила червона рубінова, як на баштах Кремля. І досі п’ятикутні зірки займають почесне місце у вбранні ялинок. Зі старими прикрасами так просто розлучитися.

Кожній шишці – по серпу
Ця риба потрапила до Кременчука аж з Казахстану. Звідти ж картонна білочка, якісь кумедні фігурки, незрозуміло з чого зліплені. І справжній символ радянської епохи – серп та молот на сріблястій шишці. Радянська промисловість наприкінці 50-х рр. минулого сторіччя масово штампувала новорічну продукцію під умовною назвою «Фруктово-овочева колекція»: лимон, горошок, болгарський перчик, огірок, виноград, різноманітні гриби, полуниця і навіть волоський горіх, цибулинка, огірок і баклажан. Вони, напевно, вічні, бо з плином часу яскравість їх кольору не потьмяніла, майже немає подряпин, та й розбити їх неможливо.

Мода на космонавтів
60-ті рр. ознаменувалися першим польотом людини у космос. Відповідно, на честь Юрія Гагаріна на ялинках з’явилися ракети та космонавти. А ще – як відображення епохи Хрущова – початки кукурудзи та снопи пшениці. Характерна особ­ливість – прикраси не вішали на гілку, а чіпляли за допомоги спеціальної прищіпки. У 60-ті рр. з’явилися й перші гірлянди, були вони дуже простими – звичайні маленькі лампочки, пофарбовані у різні кольори. Реле для гірлянд тоді ще не винайшли, тож мерехтіти вони не могли.

Бурулька – хіт ялинкових прикрас
Мила кішечка та кумедне поросятко дісталися на згадку про 70-ті рр. А ще сила-силенна шишок, які коштували колись 20-30 коп. за штуку. У
80-ті рр. популярність здобули бурульки, дзвіночки, кульки різних кольорів та розмірів. Стало модним прикрашати ялинку дощиком, на згадку з тих часів дісталися чи то зірочки, чи то сніжинки. Їм вже за 30, а виглядають, як новенькі. Радянська якість.

Скарби старого будинку
Кременчужанка Олена розповіла «КП» дивну історію про старовинні новорічні іграшки, які абсолютно випадково дісталися їй у спадок. Коли зносили сусідній з Олениним старий будинок, один з мешканців, переїжджаючи, подарував жінці коробку з ялинковими прикрасами, вік яких становив, як мінімум, 50 років. У коробці нова власниця знайшла іграшку-годинник, шишку довжиною 20 см, цікаві незвичайні фігурки людей, Дідів Морозів, милого ведмедика і чудернацьку маску клоу­на. Олена була у захваті: «Уявляєте, яку історію мають ці іграшки, скільки Нових років зустріли, скільки разів прикрашали ними ялинки! Це ж так цікаво!».

Бурулька – ознака гармонії
Існує думка, що за формою та кількістю новорічних прикрас можна зробити висновок про уподобання та характер господарів оселі.
Бурульки і сніжинки. У цій хатині найголовніше – абсолютна чистота й бездоганний порядок. До того ж, між її господарями панують гармонійні стосунки.
Звірята. Якщо перед вами ялинка з безліччю лісових звірят: ведмежат, білочок, зайчат, то її прикрашала справді добра чиста душа. Вона зворушлива, обожнює все тепле й пухнасте, надзвичайно доброзичлива й дружелюбна.
Дід Мороз і Снігуронька. Хата рябить від Дідів Морозів та Снігуроньок у того, хто чекає від життя дива і щедрих подарунків. Їм, як правило, неймовірно щастить.
Кульки. Особливо обожнюють кульки, великі і малі, впевнені у собі люди. Їхнє свято буде веселим, щасливим, перетвориться на справжній бенкет.
Конфеті. Люди, які розкидають конфеті, вирізняються темпераментністю, люблять яскраве. Прагнуть зробити все краще за інших. За ними, як правило, тягнеться шлейф розбитих сердець.
Дощик. Грайливий дощик люблять ті, хто обожнює все загадкове і таємниче та ненавидить сіру буденність. Хоча вона їм і не загрожує!

Автор: Анна ЛІЩУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 12:52 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації