Вхід | Реєстрація

Кременчужани тікають за кордон

Другий рік так званої світової кризи розставив крапки над «і» щодо економічних потенціалів країн. Якщо старенька Європа поволі стає на ноги, то Україна – у занепаді за всіма показниками. Чимало наших громадян всерйоз замислюються над тим, щоб залишити Батьківщину, інші – реалізовують задумане.
Офіційна статистика кременчуцького ВВІРу свідчить – упродовж останніх 2-х років поїхати з Кременчука на постійне місце проживання за кордон зважилася практично однакова кількість городян. У 2008 р. за кордон ви­їхали 114 кременчужан, цього року на постійне місце проживання вирушило трохи менше – 97 осіб. За словами працівників імміграційної служби, ця статистика стосується лише тих, хто офіційно залишив місто з метою постійного проживання в іншій краї­ні. Важче простежити шляхи трудових іммігрантів – як легальних, так і нелегальних. Видача їм документів відбувається безпосередньо у посольствах цих країн.
За різними даними, загальна кількість українських робітників за кордоном становить 4,5 млн осіб. За даними Міністерства праці і соціа­льної політики України, ця цифра нижча – приблизно 2 млн осіб. Проте політики називають значно більші цифри – близько 7 млн іммігрантів.
Сьогодні українцям не так легко отримати роботу за кордоном, особливо в Європі. Тут планомірно посилюють вимоги до трудових іммігрантів, а також вводять додаткові санкції проти нелегалів. Усе складніше нашим остарбайтерам стає легалізувати своє перебування у Шенгенській зоні. Наразі при наймі на роботу працівників з інших країн від роботодавців вимагають офіційного дозволу. Тому вони віддають перевагу легальним працівникам.
А з 16 жовтня 2008 р. голови держав країн Євросоюзу затвердили Пакт про загальну імміграційну політику. Документ передбачає посилення контролю на зовнішніх кордонах ЄС, зокрема з Україною.
За даними соцопитування Інституту соціології НАН України, найбільший досвід роботи за кордоном мають мешканці західних областей – 36,8%, жителі центральних і східних регіонів – 26,4% та 21,4%, мешканці південних областей – 15,4%.

А от кому працівничків?
Росія. Потрібні здебільшого чоловіки будівельних професій і некваліфіковані робітники. Термін перебування на заробітках різний.
Італія. Потрібні переважно жінки старшого віку для роботи хатніми робітницями, нянями, гувернантками, для догляду за хворими і людьми похилого віку. Характерне тривале перебування (2-3 роки).
Португалія. Здебільшого необхідні кваліфіковані працівники робітничих спеціальностей (будівельники, промислові робітники). Характерні тривалі терміни перебування.
Іспанія. Переважно сільськогосподарські роботи, будівництво. Перебування тривале.
Польща і Чехія. Різні види робіт, де задіяні як чоловіки, так і жінки. Характерне нетривале перебування (2-3 місяці).
Туреччина й Угорщина. Задіяні так звані «челноки». Характерні багаторазові поїздки з метою закупівлі товарів.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 12:59 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації