Вхід | Реєстрація

Пестициди лякають. І зникають

Пестициди лякають. І зникають

Минулої п’ятниці села Великий Кобелячок і Попове облетіла тривожна звістка: у хімсклад під сусіднім Бечевим завозять якісь отруйні хімікати. Місцеві жителі занепокоїлись — із маленького села хочуть зробити сховище небезпечних речовин?! Люди вийшли на акцію протесту, а місцева сільська рада прийняла рішення про заборону ввезення хімікатів на свою території. Утім, вже у понеділок причина для занепокоєння зникла. До складу приїхали дві фури, які вивезли хімікати за межі району.

На одній із чергових щотижневих нарад у Новосанжарській райдержадміністрації її голова, Сергій Шовкопляс, повідомив хорошу новину. До району дійшла черга позбавлятися від пестицидів, які зберігалися у складах на територіях сільських рад іще з колгоспних часів. Голова РДА зауважив, що роботами з вивезення цих речовин із району буде займатися група працівників МНС з Кіровоградської області. Але на нараді ніхто ні слова не сказав про те, що забравши пестициди з складів по усьому району, кіровоградці будуть звозити їх до старого хімскладу, який розташовується неподалік маленького села Бечеве.

Cаме таку картину побачили мешканці Попового, які проїздили повз хімсклад 12-го жовтня. Якісь люди у протигазах розвантажували великі білі мішки просто на асфальт посеред розваленого складу. Звичайно, місцеві жителі занепокоїлись. Більшість із них навряд чи чули про утилізацію пестицидів у районі. І, напевно, ніхто з тамтешніх мешканців навіть не міг припустити, що ця утилізація може відбуватися неподалік їхнього села. Далі слід уточнити одну важливу географічну деталь. Село Бечеве знаходиться на території Попівської сільської ради. І жителі саме цього села (яких, варто зауважити, лишилося зовсім небагато — авт.) могли б першими відчути на собі усі «переваги» сусідства з невідомими речовинами. А сам склад розташовується метрів за 300 від села — уже на території Великокобелячківської сільської ради. Тому хвилюватися про появу «ядів» почали люди в обох сільрадах. За словами місцевих жителів, вони одразу звернулися до сільських голів — Ольги Волоської з Попового та Івана Царенка з Великого Кобелячка. Утім, ті ніякою інформацією про причини розміщення пестицидів (а пізніше з’ясується, що це були саме вони — авт.) у Бечевому не володіли. Із представниками районної влади схвильованим жителям, за їх словами, зв’язатися не вдалося.

— Ми зараз збираємося туди до складу. І якщо влада нам нічого не пояснить, будемо перекривати дорогу! — пояснив у телефонній розмові один з жителів Попового, який зателефонував у суботу до редакції «ЕХО».

Того ж дня великокобелячківські депутати скликали позачергову сесію сільської ради і прийняли на ній рішення «про заборону завезення отрутохімікатів з інших сільських рад на територію Великокобелячківської». Засідаючі доручили сільському голові Івану Царенку «вжити заходів щодо вивезення завезених отрутохімікатів на протязі 24 годин на попереднє місце захоронення».
Жителі також написали скаргу до голови райдержадміністрації Сергія Шовкопляса, а група селян зупинила автобус із працівниками МНС, які приїхали виконувати якісь роботи на території хімскладу під Бечевим.

Того ж дня, у суботу, на місце приїхали представники районної влади на чолі з Сергієм Шовкоплясом. Він запевнив жителів обох сіл — Великого Кобелячка і Попового, що пестициди на склад завезли тимчасово і незабаром їх звідтіля вивезуть. Люди вірити на слово відмовлялися і вимагали якихось гарантій чи, принаймні, оголошення конкретних строків вивезення. Вони пояснювали, що не хочуть дихати «ядами» з усього району. І хвилюються, що отрутохімікати, які стоять під відкритим небом, після першого ж дощу потечуть на село у ґрунтових водах. Представники влади обіцяти щось конкретне не стали. При цьому перший заступник голови РДА Володимир Тараненко нібито додав:

— Якщо заважатимете виконувати роботи — самі потім будете ложками вичерпувати!

Утім, історія із пестицидами вирішилася навіть швидше, ніж цього очікували селяни. Уже в понеділок біля складу під Бечевим з’явилася фура, на яку почали вантажити величезні мішки із пестицидами.
Поруч стояв легковик начальника райвідділу МНС у Новосанжарському районі Юрія Шила. Він погодився поспілкуватися із журналістами і пояснив, що майданчик хімскладу у Бечевому був обраний як тимчасове місце розміщення відходів. Це місце найближче по відстані до села Підгора у Кобеляцькому районі, у якому також зібрані усі пестициди із сусіднього району.

— Фура завантажиться у нас, якщо залишиться місце — довантажиться у Підгорі, — пояснив Юрій Шило. — Одна фура забирає 20-22 тони пестицидів. Везуть їх до Іллічівська у порт, вантажівку заганяють на пароплав і вона пливе у Польшу. Там водій відвозить вантаж до підприємства, яке займається утилізацією.

За документами у Новосанжарському районі мало зберігатися 10600 кілограмів пестицидів. Але коли почали їх вивозити, зрозуміли, що ця цифра майже учетверо більша і складає 37700 кілограмів. Ця кількість отрутохімікатів умістилася у двох фурах. І вже 15-го жовтня вони вирушили на Іллічівськ.

Голова Новосанжарської райдержадміністрації Сергій Шовкопляс, з яким нам вдалося поспілкуватися наступного дня, 16-го жовтня, пояснив, що причиною непорозуміння стала недостатня поінформованість жителів обох сільських рад. І винні у цьому, передусім, районні сільські голови.

— Завезенню відходів передувало засідання надзвичайної комісії. І Іван Якович про це знав, і рішення те бачив. Але людям пояснити не зміг! Та, власне, і причини для хвилювань не було. Тридцять років у тому складі лежали 3 тонни відходів — і нікого вони не турбували. А коли завезли тимчасово мішки, які були надійно закриті, люди підняли такий шум.

Голова РДА запевнив, що пестициди із хімскладу вивезли б і без акції, влаштованої жителями сусідніх сіл. Але погодився, що протест місцевих селян дещо прискорив процедуру вивезення.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 жовтня 2012, 16:40 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації