Вхід | Реєстрація

Педіатри – не гумові

Щонайменше на 60 викликів повинен відреагувати один дільничний педіатр під час епідемії ГРВІ. Робочий день більшості з них наразі не обмежується і 21-ю годиною. Дитячих лікарів-терапевтів катастрофічно не вистачає.
Кореспонденти «КП» чесно намагались особисто зустрітися з кимось з педіатрів, проте відмовилися від цього наміру, бо уваги дільничних потребують насамперед хворі діти. В один з днів кількість викликів педіатрів від мешканців нагірної частини у Третій дитячій поліклініці сягнула 460. Обійти всіх цих дітей мали упродовж, наголошуємо, одного дня 9 дільничних лікарів, які працюють у поліклініці. Наразі троє з них підхопили інфекцію від пацієнтів і перебувають на лікарняному. Тим часом захворюваність серед дітей не зменшується.
— Якщо завдяки карантинним заходам вдалося призупинити епідемію серед школярів, то тепер все частіше стали хворіти дошкільники, – розповідає завідувач поліклініки Галина Сивенок. – Лікарів не вистачає. Ми змушені залучати до обходів пацієнтів кабінетних медсестер і вузьких спеціалістів.
Проте таких фахівців у поліклініках також небагато. Більшість з них не працюють навіть на ставку. На якесь матеріальне заохочення за роботу в екстремальних умовах також сподіватися не доводиться. Це зважаючи на те, що середня заробітна плата лікаря вищої категорії становить 1200 грн, звичайного – від 700.
Мешканці міста часто нарікають на незадовільну роботу педіатрів, нібито вони не надають необхідної уваги пацієнту, а то й взагалі не з’являються. Проте, за словами Галини Сивенок, єдина причина, через яку лікар може не з’явитись у квартирі пацієнта – це фізична перешкода у вигляді зачинених металевих дверей або несправних домофонів.
— Є батьки, які не хочуть йти до поліклініки, телефонують до реєстратури і надають неправдиву інформацію, мовляв, у дитини температура, аби лише лікар прийшов додому. Ми не можемо ігнорувати жодної заяви, витрачаємо час на дитину, яка не потребує негайної допомоги, у той час, як дійсно хворий пацієнт дочекається свого лікаря значно пізніше, – розповідає завідувач про часті махінації, до яких вдаються батьки.

Карантин скасовують, а грип залишається
З 24 грудня у кременчуцьких школах відновлюють заняття. За парти сядуть учні всіх шкіл, окрім ліцею № 11, де навчання припинено з 22 по 28 грудня. Заступник начальника управління освіти Світлана Михайленко зазначає, що масковий режим у дитячих закладах не скасований, тому батькам рекомендують приходити на новорічні ранки у марлевих пов’язках.

Автомобіль – не розкіш
Практично всюди лікарі повинні діставатися самотужки, незважаючи на лютий мороз й ожеледицю. Поліклініка має автомобіль, але машині на день виділяють 5 літрів бензину, в середньому цього вистачає на 40 км шляху. Не так вже й багато, щоб об’їздити щонайменше 60 пацієнтів за зміну.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 13:04 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації