Вхід | Реєстрація

«Пропала грамота!»

«Пропала грамота!»

Минулого понеділка відбулась чергова апаратна нарада Кобеляцької райдержадміністрації. На ній обговорювали роботу в галузі тваринництва і епізоотичну ситуацію у районі.

Розпочали апаратну нараду з урочистостей. Голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич оголосив, що нещодавно свій 50-річний ювілей святкував начальник Кобеляцького райвідділу міліції Микола Подобрий. Його запросили на трибуну і оголосили, що окрім вітальної адреси та квітів для нього підготували ще й грамоту. Та коли Микола Миколайович піднявся на трибуну, грамоти на столі не знайшлося.

— Пропала грамота! — засміявся голова РДА. — Та неодмінно ми її вам вручимо наступного разу.

Голова районної ради Юрій Тагадюк зачитав вітальну адресу ювіляру та вручив букет квітів.

Ще один приємний момент був для працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які днем раніше святкували своє професійне свято. Голова РДА, в особі Валентини Семиног, привітав їх квітами та гарними словами.

Далі Анатолій Таранушич розповів про ціни на молоко у районі.

— Ситуація з цінами на молоко у районі стабільна. Нижче 2 гривень 20 копійок закупівельної ціни немає. В основному, 2,30-2,50 гривень, — каже голова РДА. — Скарги не надходять.

Після чого приступили до розгляду питань у порядку денному. Наталія Пивовар доповіла про роботу тваринницької галузі за підсумками дев’яти місяців 2012 року.

Вона розповіла, що станом на 1 жовтня у сільськогосподарських підприємствах району утримується 2632 голови великої рогатої худоби. А це на 255 голів більше, ніж було на початку 2012 року. Значно покращилась ситуація з утриманням свиней. Поголів’я в сільгосппідприємствах у порівнянні з початком року збільшилось на 38,8 тисяч голів. Також відзначається позитивна динаміка відтворення поголів’я худоби та збільшення виробництва тваринницької продукції.

За словами Наталії Леонідівни, на даний час проводиться робота з підготовки тваринницьких приміщень до зимово-стійлового утримання худоби, здійснюються поточні роботи та дезінфекції. Після чого тваринництво буде повністю переведене у закритий режим утримання. Однією з проблем тваринницької галузі Наталія Пивовар назвала кількість сіна, якого через несприятливі погодні умови заготовлено недостатню кількість. Та цей дефіцит буде перекрито за рахунок силосу, якого заготовлено на 3 тисячі тон більше потреби.

Наступне питання стосувалося епізоотичної ситуації в Кобеляцькому районі. Заступник начальника управління ветеринарної медицини Руслан Баранник у своїй доповіді зазначив, що у 2012 році у світі та, зокрема, в Україні, продовжує ускладнюватися епідеміологічна ситуація викликана хворобою африканської чуми, на яку хворіють свині. У зоні ризику знаходиться Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська області.

— Беручи до уваги складну епізоотичну ситуацію в Україні та Росії, — каже Руслан Олексійович, — через транспортні шляхи, які проходять Кобеляцьким районом, та можливість міграції дикого кабана, який є природнім носієм вірусу африканської чуми, є загроза занесення інфекції й на територію нашого району.

За словами Баранника, одним із важливих заходів попередження виникнення вірусу є закритий режим утримання свиней у господарствах усіх форм власності. У групу ризику потрапляють господарства, у яких утримується поголів’я від п’яти і більше голів та мисливці, які через контакт з дикими тваринами-вірусоносіями можуть занести збудник захворювання до власних господарств.

Руслан Олексійович також розповів, що наш район останні роки залишався стаціонарно неблагополучним по сказу диких та домашніх тварин. Хоча останнім часом ситуація трішки покращилася. З початку року зареєстровано лише один випадок сказу диких тварин.

За словами начальника управління ветмедицини, однією з найважливіших ланок протиепізоотичних заходів попередження виникнення сказу є стовідсоткове охоплення антирабічними щепленнями домашніх тварин. На жаль, проведення планових профілактичних щеплень виявляє низьку свідомість населення щодо цього небезпечного захворювання.

— Як правило, реєструється велика кількість відмов власників тварин проводити щеплення, — стверджує Баранник, — Також значно ускладнює проблему сказу в районі ситуація з бродячими тваринами. Їхнє неконтрольоване розмноження складає неабияку загрозу для пересічних громадян, а особливо, дітей. З початку 2012 року в книзі реєстрацій покусів собаками та іншими тваринами зареєстровано аж 43 випадки.

Перший заступник голови РДА Микола Шабалтій поцікавився, як просувається ідея з організацією притулку для бродячих собак.

Руслан Олексійович відповів, що притулок планували утворити на базі мисливського господарства. Та зараз це питання так і залишається у стадії обговорення.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 жовтня 2012, 09:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації