Вхід | Реєстрація

На підприємствах «Кернел-груп» селянам не платять за пай

На підприємствах «Кернел-груп» селянам не платять за пай

Саме цей факт примусив жителів села Морози Кобеляцького району у суботу, 20-го жовтня зібратися на сходку.

Уже кілька років землі, розташовані навколо Морозів, Світлогірського, Прощурадів, Просяниківки, орендує фірма «Агросвіт». Інший виробничий підрозділ цього підприємства працює на території Кунівської сільської ради. Дана фірма входить до агрохолдингу «Кернел-груп», власником якого є Андрій Веревський, один із найбагатших жителів України. У всякому випадку, авторитетний журнал «Forbes» оцінює його статки у мільярд доларів і відводить Веревському сьоме місце у списку вітчизняних багатіїв. Ну й звичайно ж, за українською традицією, і для того, щоб із повним правом носити сумнівний титул «олігарх», Андрій Михайлович кілька скликань поспіль є депутатом Верховної Ради України. На початку своєї депутатської кар’єри пройшов до парламенту як само висуванець, потім став «бютівцем», а два роки тому змінив свої політичні уподобання на користь Партії регіонів.

Звичайно ж, жителі Морозів у суботу говорили не про статки і політичні уподобання власника «Кернел-груп». Їх більше цікавили набагато прозаїчніші питання: низька заробітна плата у працюючих та затримка у розрахунках за оренду паїв.

На зібрання, крім жителів навколишніх сіл, а їх зібралося близько сотні, прибули представники «Агросвіту», сільський голова Наталія Синягівська та голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич. Для початку слово надали керівнику виробничого підрозділу агрофірми Олександру Ніколенку. Він повідомив, що «Агросвіт» орендує 973 паї, тобто близько 4 тисяч гектарів землі. Це лише на території Озірської та Світлогірської сільських рад. Доки що орендарі видали селянам по 700 кілограмів зерна. А потім призупинили розрахунки. Олександр Ніколенко спробував пояснити затримку процесом індексації орендної плати. Як відомо, вона повинна збільшитись. Почувши це, люди зашуміли і почали говорити про те, що сусідні господарства вже розрахувались із своїми пайовиками. Інформація, яку в подальшому надав керівник підрозділу, теж не викликала ентузіазму у присутніх. Він пообіцяв, що невдовзі пайовикам видадуть кукурудзу по ціні 1850 гривень за тонну. Селяни почали нагадувати, що їм обіцяли продукцію на 30 відсотків дешевше за ринкові ціни. І з розрахунку не менше 5 відсотків від вартості паю. Ніколенко пообіцяв, що виплата буде завершена до 15 грудня. І вибачився перед людьми за те, що змусив їх хвилюватися. Але вибачення прийняті не були. Люди кричали: «Ви що, найбідніші у районі?!», «Казав пан — кожух дам», «Платіть, а то не підемо на вибори!».

Бачачи, що атмосфера на зібранні «нагрівається», слова попрохав голова РДА Анатолій Таранушичу. Він розкритикував політику «Агросвіту» у плані співпраці з пайовиками. Нагадав, що більшість агропідприємств платять людям більше і розрахунки проводять влітку та на початку осені, не чекаючи 15 грудня. Як приклад, назвав інший великий агрохолдинг «Добробут». Там за паї платять від 5,5 до 9 відсотків. Крім цього, «Добробут» бере активну участь у вирішенні соціальних проблем як окремих сіл, так і всього Кобеляцького району. Чого не скажеш про виробничі підрозділи «Кернела». Там, щоб вирішити навіть найдрібніше питання, доводиться довго чекати дозволу із Києва. Нагадав Анатолій Олексійович про дану і забуту «Кернелом» обіцянку: будівництво у Морозах ферми з утримання великої рогатої худоби. Щодо підвищення оплати за пай і вчасності проведення розрахунків, голова РДА наголосив: «Ситуацію потрібно терміново виправляти. Я не допущу соціальної напруги у Кобеляцькому районі. Якщо орендарі не врахують зауваження, то на їх місце прийдуть інші, добросовісніші. Бажаючих взяти землю вистачає».

Судячи з реплік людей, які слухали виступ очільника РДП, він став для них приємною несподіванкою. Селяни очікували, що Анатолій Таранушичу захищатиме інтереси «Агросвіту». Упевнившись у зворотньому, селяни привітали голову РДА оплесками. Таранушич запропонував представникам «Агросвіту» та їх керівникам у Києві терміново розпочати розрахунки з пайовиками, а 30 жовтня зібратися на наступну сходку і підвести підсумки сьогоднішньої розмови. З ним погодились не одразу. Люди знову почали закликати бойкотувати вибори до Верховної Ради. Та врешті-решт заспокоїлись і погодились почекати до 30 жовтня.

Під час сходки селяни нагадали і про махінації з терміном дії договорів оренди, до яких вдаються недобросовісні орендарі. Вони беруть землю на обробіток, а далі два-три роки тягнуть час із реєстрацією. І потім селяни мають проблеми при розторгненні договорів. Скажімо, землю у них взяли у 2010-му році, а договір зареєстрували у 2012-ому. Термін його дії становить, як правило, п’ять років. А фактично землею користуються шість, сім, а то й вісім років. Анатолій Таранушич розповів, що на реєстрацію цього документу відводиться 14 днів. І якщо процедура порушена, то можна добиватися справедливості у суді.

Ось так дві години поговоривши, посперечавшись, сторони розійшлись і роз’їхались. Чи вдасться морозянам разом із головою РДА досягти компромісу з «Агросвітом», а точніше «Кернелом»? Питання залишається відкритим. Справедливість і закон нібито на стороні перших. Але ж… Андрій Веревський майже стовідсотково знову стане нардепом. Більше того, він проведе у парламент кількох своїх товаришів — Залужного, Макара та інших. І матиме у Верховній Раді власну депутатську групу. А як відомо, протистояти грошам і владі у сьогоднішній Україні дуже важко. Хоча не безнадійно. Слухаючи виступи селяни говорили: «Як один-два протестуватиме, то не послухають. А як гуртом зберемось, то, брехня, заворушаться». Із цією тезою неможливо не погодитись. Та в будь-якому разі — доживемо до 30 жовтня.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2012, 17:30 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації