Вхід | Реєстрація

Про пенсії і «нагрудну жабу»

Про пенсії і «нагрудну жабу»

Минулого четверга відбулась чергова зустріч ради ветеранів. На ній говорили про пенсійне забезпечення та проблеми серцево-судинних захворювань.

Першим узяв слово лікар-кардіолог Вадим Броховецький. За його словами, на сьогодні серцево-судинні захворювання випереджають онкологію і займають перше місце у світі по кількості хворих, як в Україні, так і в усьому світу. Досить великий відсоток хворих, які мають ускладнення внаслідок цього захворювання: це інфаркт, інсульт, ниркова недостатність. Відсоток смертності від серцево-судинних захворювань також високий.

Лікар-кардіолог, перш за все, розповів присутнім про ішемічну хворобу серця. За його словами, хворий може навіть не помічати симптомів цього захворювання. Саме тому воно і є досить небезпечним. Клінічною формою ішемічної хвороби серця є стенокардія, яку в народі ще називають «нагрудною жабою». Симптоми захворювання — це напади раптового болю. Хвороба протікає хронічно. Напади можуть бути рідкими і тривають протягом 20-30 хвилин. Іноді й довше. Якщо біль не зникає протягом 30 хвилин, то вже можна підозрювати розвиток гострого інфаркту міокарда. За словами лікаря-кардіолога, у хворих, довгий час страждаючих стенокардією, розвивається кардіосклероз, порушується серцевий ритм та з’являються симптоми недостатності серця.

Вадим Броховецький повідомив, що не менш серйозною є гіпертонічна хвороба серця. Це підвищений артеріальний тиск. На сьогоднішній день, незалежно від віку, нормальним тиском вважається 120 на 80. Якщо йде мова про верхню межу тиску, то це 140 на 90, не більше.

— Сьогодні, це досить велика проблема, як для лікарів, так і для всієї країни. Адже за підрахунками 45-50 відсотків населення мають підвищений артеріальний тиск. Якщо говорити про цифри нашого району, то це 33-35 відсотків, — стверджує лікар.

Також Броховецький наголосив присутнім про небезпеку інфаркту міокарда. Причиною цього захворювання є тромб у серці. Це ускладнення ішемічної хвороби серця, адже хворий лікується стаціонарно в реанімації. За словами лікаря, інфаркт може траплятися не лише у людей старшого віку. Він може статися і в тридцятирічної людини. На завершення, Вадим Броховецький наголосив, що у разі виникнення інфаркту хворому можна допомогти протягом двох-трьох годин.

Наступним узяв слово начальник головного Управління пенсійного фонду Полтавської області Валерій Руденко. За його словами, на сьогодні в Україні співвідношення кількості працюючих і пенсіонерів майже один до одного. А в деяких районах нашої області пенсіонерів навіть більше, ніж працюючих. А пенсії фінансуються за рахунок третьої частини відрахувань із фонду заробітної плати найманих працівників.

— Звісно, чим гірший стан на ринку праці, чим менше зайнятого населення, тим обмеженішими будуть фінансові ресурси для належної та своєчасної виплати пенсій, — стверджує Валерій Костянтинович.
Саме для цього, за його словами, і була проведена пенсійна реформа, яка підняла межу пенсійного віку.

Та в першу чергу, начальник обласного Управління пенсійного фонду зупинився на пенсійному забезпеченні ветеранів війни в нашому районі. Зокрема, з 15 тисяч пенсіонерів, які перебувають на обліку пенсійного фонду, майже 2 тисячі ветеранів війни. За його словами, середня пенсія в районі складає 1449 гривень. По області цей показник складає 1341 гривню. Мінімальні розміри пенсій інвалідам війни встановлені в підвищених розмірах. Для інвалідів війни І групи 285 відсотків прожиткового мінімуму, інвалідів ІІ групи — 255 відсотків, ІІІ групи — 225 відсотків, учасників бойових дій — 165 відсотків.

Щоквартально підвищується рівень пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Враховуючи, що прожитковий мінімум є базою для нарахування отримуваних ветеранами війни надбавок до пенсій, щоквартальний ріст їх пенсій є вищим у відношенні до інших категорій пенсіонерів.

За словами Валерія Руденка, кількість людей в області, які отримують пенсію менше тисячі гривень скоротилася в три рази. Для прикладу, зараз в області їх нараховується близько 20 тисяч.

У начальника обласного Управління пенсійного фонду поцікавились, чи співпадають розміри пенсій у інвалідів війни та чорнобильців. Він відповів, що ці категорії регулюються різними законами. І чорнобильці отримують більшу пенсію. Та ця різниця не в тисячу гривень, а близько 200-300 гривень. І запевнив, що цей дисбаланс поступово буде усунутий.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 жовтня 2012, 14:36 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації