Вхід | Реєстрація

Національному природному парку «Пирятинський» бути!

11 грудня 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ №1046/2009 «Про створення національного природного парку «Пирятинський».
З цієї нагоди минулої п’ятниці в районній раді проведено прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації, в якій взяли участь голова районної ради Олексій Рябоконь, доцент Київського державного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Подобайло та завідувач Пирятинського сектора охорони навколишнього природного середовища Володимир Миленко.
Нагадаємо, рік тому, 1 грудня 2008 року, було підписано Указ Президента України «Про розширення мережі й територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів». До розширення цієї мережі долучилася і Полтавщина, природа якої вражає своєю неповторною красою, багатством та розмаїттям. 5 парків планувалося створити на території нашої області, але на сьогодні лише у Пирятинському районі вдалося провести за рік необхідну роботу та домогтися того, аби був виданий Указ Президента про створення національного природного парку «Пирятинський». Тож саме цей парк і стане первістком у полтавському краї.
“Як вдалося цього досягти за такий відносно короткий, як для такої справи, термін?” – таким було перше запитання від журналістів. Відповідаючи на нього, Анатолій Подобайло зазначив: «Пройшов рівно рік відтоді, як у районній раді відбувалася презентація національного природного парку «Пирятинський». Тоді ж з цього приводу збирався актив району, сільські голови. Говорили про саму ідею створення парку, перспективи, планували, що треба зробити. Зокрема, потрібно було створити робочу групу, виготовити картографічні матеріали, підготувати наукове обґрунтування, погодити вилучені частини земель, визначитися з приміщенням тощо. Завдяки чіткій і злагодженій роботі районної ради, яка взяла на себе основний тягар підготовчої роботи, вдалося протягом року зібрати повний пакет документів. Як повідомив перший заступник начальника державної служби заповідної справи Микола Стеценко, на його пам’яті (а він у заповідній справі уже більше 30-ти років) таких темпів створення заповідників чи національних природних парків ще не було».
Володимир Миленко розповів представникам місцевих ЗМІ про ту роботу, яка передувала створенню парку: «Парк виник не на голому місці, йому передувала велика кропітка робота. Ще 8 років тому районна рада підтримала ідею розширення природо-заповідних об’єктів. Було проведено наукові експедиції, екологічні конференції, створено цілий ряд природо-заповідних об’єктів на території району тощо. Це і дало змогу створити підґрунтя для утворення національного природного парку «Пирятинський».
«Якою буде співпраця між новоствореним парком та районною радою?», - таким було наступне запитання, адресоване Олексію Рябоконю. Він, зокрема, зазначив: «Ми активізували громаду, провели еколого-просвітницьку роботу в напрямку створення національного природного парку “Пирятинський” і отримали результат - є відповідний Указ Президента. Тепер можемо говорити про налагодження співпраці з новоствореним парком. Перш за все, хотілося б, щоб він виправдав наші очікування та сподівання. Бо ми розглядаємо функціонування парку як один із чинників, який би забезпечив збереження того навколишнього середовища та природного різноманіття, що ми на сьогодні маємо. До того ж, сподіваємося, що цей парк дасть можливість розвинути ці природні багатства і використати їх на благо наших територіальних громад. Мається на увазі створення рекреаційних зон, зон відпочинку, зеленого сільського туризму, створення нових робочих місць тощо. Розраховуємо і на реалізацію програми розширення поголів’я ВРХ та безкоштовне надання худоби молодим сім’ям. Потребує вирішення і проблема безпечного випасання та сінокосіння з тим, щоб підтримати баланс луків, бо без їх помірної експлуатації неможливо зберегти рідкісні рослини, занесені до Червоної Книги. Ми розраховуємо на співпрацю з керівництвом парку та на підтримку громади і в питаннях екологічного благополуччя, чистоти довкілля, боротьби з браконьєрством. Тож роботи вистачить усім - місцевим територіальним громадам, активам сіл, депутатам та іншим. Районна рада у свою чергу не зупиниться на досягнутому – і надалі буде продовжувати проводити екологічні експедиції, науково-практичні конференції, вестиме природоохоронну і просвітницьку роботу та всіляко підтримуватиме й у подальшому новостворений національний природний парк «Пирятинський». До речі, приєднатися до нього виявили бажання окремі територіальні громади Чорнухинського та Гребінківського районів”.
Тож на черзі – призначення керівника цього парку та конкретна робота по створенню природо-заповідної території на Пирятинщині.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 13:35 | Пирятин | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації