Вхід | Реєстрація

Нові Санжари. Вибори онлайн

Нові Санжари. Вибори онлайн

День 28-го жовтня ми провели на виборчих дільницях Новосанжарського району. Тепер пропонуємо вашій увазі розширений репортаж — від відкриття дільниці до підрахунку голосів.

28.10.2012, 7:30. Ще до початку голосування перевіряємо онлайн-трансляцію з камер на сайті http://vybory2012.gov.ua. Там досі йде рекламний ролик. Напевно, трансляція розпочнеться о 8:00.

8:00. Дільниця, розташована у кінотеатрі, відкривається точно у визначений час. Першим голосувати заходить селищний голова Андрій Река. За ним інші виборці отримують свої бюлетені. На цих виборах їх два. Один — короткий — із списком мажоритарників, інший — довгий — із списком політичних партій.

Першими проголосувати поспішають переважно пенсіонери. Деякі з них — дуже поважного віку. Дві бабусі, на вигляд років вісімдесяти, нерішуче тупцюють біля членів комісії. Ті видають бюлетені спочатку одній, потім іншій.

— Так я ж без очок не бачу! — бідкається одна з бабусь.

— А я зовсім неграмотна! — зізнається друга і оглядає довжелезний список партій на бюлетені. — А їх тут таких!!!

Бабусі заходять до кабінок, але проголосувати самостійно не можуть — одна не бачить, куди ставити позначку. Інша не знає — проти кого. Їм допомагає жінка-виборець, яка одній роз’яснює — де потрібна бабусі політична партія та мажоритарний кандидат, а другій зачитує список партій, який міститься у бюлетені.

За кілька хвилин обидві бабусі виходять зі своїх кабінок і прямують до урн з голосуванням. Один із членів комісії підбадьорливо посміхається їм і хвалить стареньких.

— От молодці, що прийшли! Вам скільки років?

— Мені — 85, а їй — 90! — говорить старенька, яка вкидає свої бюлетені першою.

— Ви на наступні приходьте! — запрошує член комісії.

— Та ми може вже й не дійдемо! — посміхається одна з бабусь, прямуючи до виходу з дільниці. — У мене ноги вже не ті. Я їх і глиною лікую та не дуже помагає.

Старенькі виходять із дверей кінотеатру, а за кілька хвилин у ті ж двері заходять юнак і дівчина із якимись папками у руках. Підходять до голови комісії Миколи Призова і щось запитують.

— Це серйозні спостерігачі. З ОБСЄ, — пояснює хвилиною пізніше Микола Іванович. — Цікавились кількістю виборців та наявністю маленьких скриньок.

За словами голови комісії станом на 8:30 на дільниці проголосували близько п’ятдесяти людей. Найбільшого напливу очікують після десятої.

9:00. Перевіряємо роботу камер, встановлених на дільницях. Заходимо на сайт http://vybory2012.gov.ua та знаходимо щойно відвідану нами дільницю у кінотеатрі. Після кількох секунд очікування з’являється картинка і звук. Не дуже високої якості, варто зауважити. До того ж, камери переплутані. Та, що підписана «Комісія», насправді демонструє скриньки (і то не всі). Та, що підписана «Скриньки», показує членів комісії і частину скриньок.

9:05. Картинка з камери на дільниці зникає. Замість неї з’яляється запис «Вибачте, на даний момент трансляція технічно неможлива. Здійснюється запис, збереження інформації.»

9:35. З’ясовується, що картинка з камер зникла через те, що на дільниці на півгодини зникло світло. Зараз обидві камери працюють. Імовірно, вимкнення світла було спровоковане дощем, який розпочався близько восьмої. Хоча ні вітру, ні великої зливи не було. Представники деяких опозиційних партій, які телефонують до нас, не виключають, що мала місце якась провокація.

10:00. Руденківка. Виборча дільниця розташована у місцевій школі. Голова комісії Галина Фролова говорить, що голосування проходить нормально — без якихось надзвичайних подій. Одночасно з її словами у двір школи заїздить «Таврія» з написом «оперативно-рятувальна». МНСники також перевіряють, чи все гаразд на виборчих дільницях.

Голосування проходить у великому коридорі школи. Люди по одному, по двоє підходять до членів виборчої комісії та простягають паспорти.

— А що, у цьому році списки по вулицях? А я думав пофамільно, — дивується дядько середніх років та йде шукати своє прізвище у іншого члена комісії.

Двоє жінок підходять до стіни, на якій розвішані партійні списки учасників виборчих перегонів. Уважно їх вивчають. Очевидно, ще не визначились, за кого голосувати. Неподалік на стільці сидить дідусь і уважно вивчає довжелезний бюлетень, який щойно отримав у члена комісії. Після кількох хвилин читання прямує до кабінки. Напевно визначився. Проголосувавши, дідусь виходить надвір. Ми прямуємо за ним. І на виході з дільниці зустрічаємо молодого чоловіка, який деяким виборцям задає якісь запитання. Нам юнак представляється Романом і пояснює, що він із соціологічної групи «Рейтинг». Проводить екзит-полл на Руденківській дільниці.

— Кожному 17-му виборцю я пропоную список, у якому він може відмітити партію, яку підтримав на цих виборах. Усе цілком добровільно. Якщо людина відмовляється, пропоную наступній. Тут працюватиму до 17:00. О 20:00 результати повинні бути вже у Києві.

11:00. Пристанційне. У цьому селі, як, напевно, і у більшості маленьких сіл, виборці з’являються із періодичністю 1 на 5 хвилин. Тому кожного зустрічають як дорого гостя. Голова комісії Наталія Баля розповідає, що на 10-у годину проголосували 90 чоловік із 609, які внесені до списків.

11:30. Писарівка. Нам повідомляють, що на дільниці вже проголосували 160 виборців із 472. Переважним чином зранку йдуть люди похилого віку, але виконує свій громадянський обов’язок і молодь.

— У нас уже були сьогодні ті, що голосують уперше! — радісно повідомляють члени комісії.

12:10. Мала Перещепина. Тут уже підбили цифри станом на 12:00. На дільниці поки що проголосували лише 340 виборців із 1502. Великого пожвавлення після обіду в комісії не прогнозують.

— Основна частина йде з базару. Вони вже пройшли, — пояснює голова комісії Наталія Демченко, — до вечора, сподіваємось, проголосує більша половина. Так, у нас все нормально. Камери працюють. Моя донька заходила в Інтернет, то бачила трансляцію з нашої дільниці.

Далі заступник голови комісії розповіла про деякі робочі моменти. Так, кілька разів траплялося, що у списках була вказана неправильна адреса виборця. У цьому випадку члени комісії передивлялися списки і знаходили цього громадянина. Людині доводилося лише трохи почекати і вона таки голосувала. Гірше, коли виборець взагалі не внесений до списку.

— Приходила одна бабуся і її не виявилося у списку, — розповідає заступник голови комісії. — Їй потрібно їхати до Нових Санжар і звертатися до суду. Якщо той приймає рішення на її користь, ми включаємо її за рішенням суду. Але вона, напевно, нікуди не поїде…

13:00. Пологи. Місцева дільниця видається нам найбільш затишною та привітною. Тому що розташована у приміщенні дитячого садка. Голова комісії Інна Бровко повідомляє, що станом на 12:00 проголосували 113 виборців з 420.

— І старші, і молодь. У нас у списках 16 чоловік таких, які на цих виборах голосуватимуть уперше.

У цей час на дільницю заходять дві дівчини. Підходять до членів комісії та по черзі простягають паспорти.

— Шановні члени комісії та спостерігачі, у нас на дільниці молода людина, яка вперше голосує на виборах! Давайте привітаємо її оплесками! — пропонує Інна Бровко присутнім. Усі аплодують.

Дівчина, яка голосує вперше, отримує свої бюлетені та зникає за шторкою однієї з кабінок. Виходить, вкидає їх в урну та разом із подружкою поспішає на вулицю. Ми прямуємо за нею і задаємо кілька запитань. Дівчину звати Мальвіна Борута. Їй 18 років. І вона дійсно голосує вперше. Вважає, що молодь повинна ходити на вибори, тому що від кожного голосу залежить життя у країні. Ми цікавимось, за кого вона віддала свій.

— За Комуністичну партію України, — охоче відповідає дівчина. — За кого з мажоритарників? За Коваля. Того, що з Карлівки.

16:20. Клюсівка. Йде сильний дощ. На дільниці, до якої ми заходимо, виборців немає — лише члени комісії та спостерігачі. Хоча голова комісії Олег Охрей говорить, що виборці ще підходять. Станом на 16:00 на дільниці проголосували 245 з 425 внесених до списків. Із 44, які мали проголосувати на дому, змогли скористатися своїм виборчим правом 37.

16:50. Дубина. На місцевій дільниці також, м’яко кажучи, не людно. На час нашого візиту тут перебуває лише один виборець. Та й той уже хвилин десять не виходить із кабінки.

— А законом про вибори не обмежена кількість часу, який виборець може проводити у кабінці, — посміхається голова комісії Андрій Дігтяр.

Він же розповідає, що явка на дільниці досить висока: на 16:00 проголосували 312 з 467 виборців.

— Проблем із списками не виникало. Навіть виправлень не було, — зауважує голова комісії.

Подумки більшість членів комісії вже підраховують бюлетені та відправляють гінців із протоколами на Карлівку — до ОВК. Але це буде пізно ввечері. Поки що до 20:00 усі чекають останніх виборців, у яких громадянський обов’язок виявляється сильнішим, ніж небажання намокнути.

17:20. Зачепилівка. Одна з найкомфортніших дільниць, розташована у приміщенні місцевого клубу. У залі тепло, затишно, ще й плазмовий телевізор працює. Голова комісії Ірина Зуйкова відзначає, що, незважаючи на дощ, виборці активно йдуть голосувати і увечері. Переважно це молодь. На підтвердження її слів до зали заходять двоє хлопців років двадцяти на вигляд. Як з’ясовується, один з них голосує вперше.

— Я вважаю, молода людина обов’язково повинна прийти на вибори, — говорить 18-річний Антон Малько, — Чи може мій голос щось змінити? Хто знає, може й змінить. Проголосував за «Батьківщину». І за Реку.

Ірина Зуйкова розповідає, що станом на 17:00 на дільниці проголосувала менша половина виборців — 308 з 676. Із тих, хто голосує вдома, — 44 з 47.

— Протягом дня звернулися дві людини, які не були включені до списків, — говорить голова комісії, — більше ніяких проблем із голосуванням не було. Уночі їхатимемо на Карлівку. По такому дощу доведеться добиратися довго — швидко не поїдеш.

20:00. Нові Санжари. Дільниця № 530606, розташована у центральній районній бібліотеці, зачиняється. Із 812 чоловік, внесених до списків, 28-го жовтня тут проголосували 490, 18 з них — вдома.

Голова комісії Наталія Кисіль розповідає, що вранці на дільниці зникало світло. Але камери у цей час нібито працювали. Стосовно самої процедури голосування члени комісії повідомили, що були деякі неточності у написанні прізвищ, але у цьому одразу розбиралися на місці. Щодо людей, які не були включені до списків, то проголосувати на цих виборах вони вже не могли.

— Суд сьогодні не приймав рішення про внесення до списків. Останній день був у п’ятницю, — пояснили на дільниці.

Після того, як дільниця зачиняється, члени ДВК звіряють свої протоколи. Перш ніж приступити до перерахунку, займаються погашенням невикористаних бюлетенів. Роблять це, відрізаючи один з кутів бюлетеня.

Після цього переходять до виймання бюлетенів зі скриньок. Спершу — з маленьких. Один з членів ДВК розрізає пломби, відкриває скриньку і висипає вміст на стіл. Інші члени комісії сортують бюлетені за розміром — одномандатні в одну купку, багатомандатні — в другу. Потім таким самим чином розкривають велику скриню. Її доводиться підіймати двом чоловікам з числа членів комісії. Бюлетені великою купою висипаються на стіл. Один прилипає до скляної стінки скриньки і не випадає. За ним одразу ж «пірнає» один з чоловіків. Інші члени комісії сміються.

Кілька хвилин усі підраховують бюлетені з різних скринь. Підбивають суму.

— Кричіть «ура»! У нас все зійшлося — 490! — оголошує секретар.

Після усіх необхідних приготувань нарешті переходять до найцікавішої частини — підрахунку. Спочатку рахують «довгі» бюлетені — по багатомандатному виборчому округу. Найбільшу купку збирає член ДВК, біля якої лежить табличка з написом ВО «Батьківщина» Також часто звучать назви «Партії регіонів», «Комуністичної партії України» та «УДАРу».

Доки бюлетені розкладають по купках, деякі члени комісії відверто веселяться.

— Дайте мені хоч одного Віктора Андрійовича! — прохає член комісії Петро Гавега. Нібито на замовлення йому дають кілька бюлетенів за партію колишнього президента «Наша Україна».

Під час підрахунку члени ДВК знаходять кілька зіпсованих бюлетенів. На деяких взагалі немає позначок, на одному — аж дві. Навпроти «Батьківщини» та «УДАРу».

— Так і не визначився хтось, — констатує один з членів комісії.

Коли із купи дістають черговий порожній бюлетень, одна з жінок жалібно зітхає:

— Пропав голос…

— Ні за цапову душу! — весело додає Петро Гавега. Підрахунок продовжується.

Коли усі бюлетені розкладені, члени комісії кілька разів перераховують кожну із купок. І оголошують результати: ВО «Батьківщина» — 234; «Партія регіонів» — 85; «Комуністична партія України» — 54; «УДАР» — 51; ВО «Свобода» — 35. 8 голосів набирає «Наша Україна», 5 — «Україна Вперед!», 3 — «Зелена планета», по 2 — «Соціалістична партія», «Зелені», «Партія зелених», по 1 — «Українська національна асамблея», «Нова політика», «Партія пенсіонерів України», «Україна майбутнього» та «Радикальна партія Олега Ляшка». 4 бюлетені визнають недійсними.

Деякі виборці псували бюлетені і обираючи кандидата по «мажоритарці». Так, у кількох бюлетенях стояли позначки навпроти двох головних суперників — Андрія Реки та Олексія Лелюка.

— Дивись, які любвеобільні! — сміються члени комісії.

Підрахунок «менших» бюлетенів закінчують набагато швидше. До його закінчення вже зрозуміло, що на цій дільниці перемагає Река. За кілька хвилин оголошують і точні результати: Река — 320; Лелюк — 90; Кулик — 54; Грищенко — 11; Коваль — 4; Кулічковський, Таран — по 2. 7 бюлетенів — недійсні.

Бюлетені запаковують, протоколи підписують. І кілька членів ДВК разом із головою та працівниками міліції вирушають на Карлівку — до окружної виборчої комісії. Звідтіля дані направлять до ЦВК. І вже за кілька днів Україна, область і район знатимуть результати виборів-2012.

29 жовтня 2012 року. Уже до кінця дня стає відомо, що перемогу в одномандатному виборчому окрузі № 149 здобуває регіонал Олексій Лелюк. Він набирає 35,67 % голосів, за нього проголосували 29405 виборців. Кандидат від об’єднаної опозиції Андрій Река відстає від головного конкурента більш, ніж на 4 відсотки. Його результат — 31,06 %. За мера Нових Санжар проголосували 25605 виборців. Велику частину голосів відтягує на себе редактор «Полтавської думки» самовисуванець Олександр Кулик. За нього голосують 15912 виборців, що складає19,3 %.
Прихильників опозиції заспокоює хіба що той факт, що по 149-му округу перемогу здобуває «Батьківщина» із результатом 33,25 % (27655). «Партія регіонів» набирає 26,72 % (22223). Третій результат показує «УДАР» — 14,02 % (11663). Четверте місце по округу демонструють комуністи — 12,9 % (10733). Замикає п’ятірку «Свобода», яка набирає 4,72 % (3931).


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 жовтня 2012, 07:38 | Нові Cанжари | Політика
1. Чудо Юдо / 30 жовтня 2012, 09:46
11. Майстер пише:
«Посилання на www.cvk.gov.ua Усі результати з дільниць нашого округу.»

Знову державний сайт, який хтось сракою робив, а не руками. Чорт його пойми яка дільниця саме та, яка тебе цікавиться (прийшлося шукати номер потрібної на "сайті відеокамер"), а таблиця взагалі жахлива. Хоч би кольорами переменжували їх, та підсказки спливаючі поставили. А то приходилося ганяти вгору-вниз щоб подивитися за за яку партію ця цифра
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації