Вхід | Реєстрація

Ліки вітчизняного виробництва для гіпертоніків подешевшали. Та не скрізь

Ліки вітчизняного виробництва для гіпертоніків подешевшали. Та не скрізь

Відтепер хворим на гіпертонію доведеться частіше навідуватися до поліклініки. Адже ліки за зниженими цінами продаватимуться в аптеках лише за рецептом лікаря.

В Україні близько 30-40 відсотків людей страждає на гіпертонічну хворобу. Ліки від гіпертонії їм необхідні. Але чи багатьом по кишені щомісяця, і, найчастіше протягом багатьох років поспіль, платити за них, щоразу викладаючи немалі кошти.

Наприкінці квітня цього року Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про реалізацію цільового проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

У основі згаданого проекту — європейський підхід до ціноутворення на лікарські засоби, який полягає у використанні референтних цін для внутрішнього ринку. Що таке референтна ціна? Це, по суті, середня вартість якогось одного препарату в п’яти різних країнах, що близькі за своїми соціальними та медичними показниками. Дорожче від цієї ціни ліки продавати не можна. Тобто, референтні ціни — це єдині, узгоджені ціни на однотипні ліки різних виробників, згідно з якими відбувається державне відшкодування витрат на них. З досвіду європейських країн, такий захід повинен на 25-30 відсотків знизити вартість ліків.

Реалізація проекту відбуватиметься у два етапи. Перший — продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних, референтних цін. Другий етап — запровадження механізму часткової компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонії за рахунок державних та місцевих бюджетів.

У постанові Кабміну йдеться про групу монокомпонентних препаратів для лікування гіпертоніків. У переліку: «Еналаприл», «Лізиноприл», «Блокатори бета-адренорецепторів», «Бісопролол», «Метопролол», «Небіволол», «Антагоністи кальцію», «Амлодипін» та «Ніфедипін».

До речі, усі препарати вітчизняного виробництва. Можливо, саме таким чином держава підтримує українського виробника. Та й ціни на них значно нижчі від імпортних.

Терапевти та кардіологи матимуть право виписувати рецепти зі знижкою лише на ці препарати, перелічені в постанові.

Проте, не дозволять цього робити лікарям «швидкої допомоги», хірургам, гінекологам, стоматологам та іншим вузькопрофільним спеціалістам.

Виписуватимуть на один рецепт — один препарат. І то лише в кількості, необхідній для місячного, можливо, двомісячного лікування. Отже, щоб зекономити на ліках, гіпертонікам доведеться часто навідуватися до поліклініки. Попри те, що черги під кабінетом дільничного лікаря навряд чи сприятимуть стабілізації тиску. Тішить лише одне: за звичайними, нереферентними цінами усі необхідні ліки, як і раніше, продаватимуть без рецепта.

84-річний кобелячанин Олександр Гомілко страждає гіпертонією вже досить тривалий час. Про зниження цін на ліки від цієї недуги почув уперше від нас.

— У мене тиск стрибає часто, — скаржиться чоловік, — буває, і до 180 піднімається. Ліки купую часто і в різних аптеках нашого міста. Різницю суттєву в цінах не бачу. Хіба що, в копійки.

А 64-річний Олександр Тихоненко восени лікувався у неврологічному відділенні з інсультом. Його тиск може сягати навіть 200 на 90.

— Лікування мені обійшлося дуже дорого, — каже чоловік, — і зараз потрібно кожного дня приймати відповідні препарати, які також не з дешевих. Зниження цін для мене не відчутне.

Вислухавши чоловіків, ми вирішили обійти аптеки нашого міста і поцікавитись, чи діє у них система знижок на ліки для гіпертоніків.

Для достовірності виділили зі списку два препарати і дізналися відпускні ціни на них. Для порівняння, ціна на «Еналаприл» у кобеляцьких аптеках коливається від 4,5 до 5,9 гривень. А «Бісопролол» можна придбати від 16,8 гривень за 30 таблеток до 21,9 гривень.

У приватній аптеці за адресою Дніпропетровська 1 а, завідуюча повідомила, що раніше націнка на препарати була 35 відсотків. То зараз, вже 25. Проте, табличку про зниження цін на препарати ми побачили лише у Центральній районній аптеці № 146.

Завідуючий аптекою Олег Безима підтвердив, що ліки зі знижкою від гіпертонії, які є у списку, продаватимуть лише за рецептом лікаря.

— Часткова компенсація вартості ліків від гіпертонії здійснюватиметься за рахунок державного бюджету. Різницю між роздрібною ціною препарату оплачуватиме хворий. Проте ми матимемо право видавати скільки препаратів за рецептами, на скільки нам виділять коштів. А скільки грошей виділять на район ще не відомо, — стверджує завідуючий.

До позитивів даного законопроекту, напевне, можна віднести підвищення відповідальності лікаря. Бо рецепт суворої звітності на ліки за референтними цінами — це все-таки не клаптик паперу, на якому лікарі часто записують назви призначених медикаментів, що більше схоже на дружню пораду. Інша справа — рецепт.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2012, 11:36 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації