Вхід | Реєстрація

Актуальне інтерв’ю

На сторінках нашого тижневика ми неодноразово піднімали питання опалювального сезону. Споживачі скаржаться на комунальне підприємство, зокрема, на КП «Гадячтеплоенерго», мовляв, вартість послуг росте, а якості немає. Працівники підприємства говорять, що всі проблеми через заборгованість.
Гостею нашої рубрики «Актуальне інтерв’ю» є директор КП «Гадячтеплоенерго» Тетяна Миколаївна Кучер.

КОР: Скажіть будь-ласка, які взаємовідносини склалися на сьогоднішній день між вашим підприємством та постачальником природного газу ДК «Газ України».
Т. К.: На сьогоднішній день єдиним постачальником природного газу для підприємств теплоенергетики є ДК «Газ України». Займаючи монопольне становище на ринку, ДК «Газ України» кожного разу встановлює нові й нові правила. Виробничі наради за участю керівників підприємств комунальної теплоенергетики з усіх областей України, що мають заборгованість за спожитий природний газ, на думку керівників ДК «Газ України», сприяють активізації погашення заборгованості за природний газ, вирішенню проблемних питань щодо проведення підприємствами-боржниками розрахунків. 9 грудня 2009 року така виробнича нарада була проведена з керівниками підприємств теплоенергетики і нашої області. За підсумками наради керівниками теплопостачальних підприємств були надані письмові гарантії щодо погашення заборгованості за природний газ, спожитий у листопаді 2009 року, а також надані графіки погашення заборгованості. Мною також було підписане зобов’язання, що в термін до 28 грудня 2009 року наше підприємство повністю погасить заборгованість за природний газ, спожитий у листопаді 2009 року. Сума заборгованості за природний газ на сьогоднішній день складає 332,0 тис. грн. а сума боргу населення за спожиті послуги централізованого опалення та постачання гарячої води становить 350,0 тис.грн. У разі непогашення заборгованості за спожитий у листопаді природний газ до 28 грудня 2009 року його подальше постачання буде під загрозою. Слід зазначити, що єдиним джерелом проведення оплати за природний газ є надходження коштів від реалізації послуг централізованого опалення та постачання гарячої води. Інших коштів підприємство просто не має.

КОР: Як проводиться робота з боржниками?
Т. К.: Підприємство спрямовує всі зусилля на роботу з боржниками. Насамперед, це численні звернення до свідомості споживачів через засоби масової інформації, а також звернення за захистом порушених прав підприємства, в частині отримання оплати за надані послуги, до судових органів влади. Наразі прийнято ряд рішень, по яких готуються виконавчі листи для передачі до відділу виконавчої служби Гадяцького РУЮ з метою примусового стягнення боргу. Використовуючи досвід інших регіонів, зокрема Вінниці, ми також плануємо у найближчому майбутньому (до речі, уже проводилися переговори з працівниками виконавчої служби, спрямовані на вирішення даного питання) створювати спеціальні робочі групи з представників державної виконавчої служби, теплопостачальної організації, інших комунальних підприємств міста (оскільки одні й ті ж споживачі є боржниками майже всіх комунальних підприємств) та дільничних інспекторів, які будуть працювати з тими, хто після винесення відповідного рішення ухиляється від сплати за спожиті послуги. Такі робочі групи згідно з чинним законодавством описуватимуть майно боржників, накладатимуть на нього арешт і вилучатимуть. Я розумію, що це крайні заходи, але іншого виходу у нас немає, адже ми змушені своєчасно розраховуватися за спожитий газ. Дуже прикро і те, що серед боржників міста дуже багато забезпечених громадян, які просто не хочуть ліквідовувати заборгованість або через свою недбалість не вважають за потрібне.

КОР: Щодня температура повітря на вулиці знижується, і у оселях споживачів також не дуже тепло. Чим це можна пояснити?
Т. К.: Температура теплоносія, що подається із котельні в теплову мережу, залежить від температури навколишнього середовища і регламентується тепловим графіком. Занижена температура повітря у деяких приміщеннях пояснюється недоліками внутрішньо-будинкової системи опалення у зв’язку зі змінами в системі опалення, які не відповідають проектному рішенню, відсутністю збереження теплової енергії самими мешканцями (утеплення дверей сходових клітин, вікон та балконів, огороджувальних конструкцій відповідно до норм енергозбереження).Температура в приміщенні, в залежності від його призначення, нормується відповідними санітарними нормами.

КОР: Досить часто звучить питання про опалення місць загального користування споживачами, які встановили індивідуальні системи опалення. Поясніть, будь ласка, чи потрібно проводити дані платежі.
Т. К.: Так, оплату місць загального користування, у разі встановлення індивідуального опалення у окремих приміщеннях багатоквартирних будинків, потрібно проводити обов’язково. Це передбачено п. 28 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 року (зі змінами та доповненнями) та Порядком відключення окремих житлових приміщень від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005 р. № 4 (зі змінами та доповненнями). Згідно з указаними нормативними актами «споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства». Внутрішньо-будинкові системи централізованого опалення та гарячого водопостачання належать до інженерного обладнання житлового будинку і є його невід’ємною частиною. У будинках, де проектом не передбачено встановлення опалювальних приладів на сходових клітинах (або їх було самовільно перекрито та відключено мешканцями будинку), та у житлових будинках, зведених за нестандартними проектами, підтримання температури вище 0 градусів Цельсія у місцях загального користування відбувається за рахунок теплопередачі крізь огороджувальні конструкції житлових приміщень. Отже, за послуги із централізованого опалення місць загального користування мешканці будинку повинні сплачувати згідно з умовами укладених договорів.

КОР: Тетяно Миколаївно, у Вас є можливість звернутися до споживачів напередодні зустрічі Нового року.
Т. К.: Шановні споживачі, прошу Вас з усією відповідальністю поставитися до проведення своєчасних розрахунків за отримані послуги, адже проблема платежів за енергоносії на сьогоднішній день у державі стоїть гостро. У разі відсутності оплати до 28 грудня 2009 року за природний газ, спожитий у листопаді, постачання природного газу припиниться, і у новорічні та різдвяні свята наше місто може залишитися без тепла.
Наближається Новий рік, і дуже хочеться всі ці питання вирішити у старому році, щоб новий розпочати без проблем. Зустрінемо Новий рік без боргів!

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 грудня 2009, 14:06 | Гадяч |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації