Вхід | Реєстрація

10 мільйонів на дорогу, GPS на «швидких» і повернення мотоболу

10 мільйонів на дорогу, GPS на «швидких» і повернення мотоболу

На черговій щотижневій нараді у Новосанжарській райдержадміністрації говорили про капітальний ремонт дороги між Нехворощею і Шедієвим та реформування медичної галузі.

Почалася нарада тижневим зведенням надзвичайних подій від начальника райвідділу МНС Юрія Шила. Минулого тижня у районі сталося дві надзвичайні пригоди — 7‑го листопада у одному з сіл через несправність пічного опалення сталася пожежа у приватному будинку. А у суботу, 10 листопада, один з мешканців району виявив біля траси снаряд часів другої світової війни. Утім, як з’ясувалося після перевірки, це був не снаряд, а лише гільза від нього.

Продовжилася нарада виступом Шедіївського сільського голови Юрія Мовчана, який звітував про виконання програми соціально-економічного розвитку сільської ради. Він розповів про те, що бюджет виконаний на 133,5 %, що у сільській раді запроваджений соціальний облік житла, про роботу місцевого клубу і про допомогу з боку орендарів землі. Серед проблем згадав дорогу, яка через Шедіїве іде на Кобеляки.

— Чомусь вона ніде не включена. Ніколи узбіччя ніхто не косить, тобто, ми косимо. І якось випадає вона, — зауважив Юрій Іванович.

Сільський голова завершив свій виступ демонстрацією слайдів, кожен з яких прокоментував. За допомогою проектора присутні на нараді змогли побачити, як Шедієве живе, працює і святкує.

— Ось так живе село. Ви побачили реальну картину, — прокоментував голова райдержадміністрації. — Але так, на жаль, не скрізь. Наприклад, у одному з сіл, не буду називати якому, якщо вірити звіту, то на 23 лютого сільський голова у клубі читав лекцію. Ви можете у таке повірити? І я не міг. Але він мене ще й запевнював: «Так. Читав!».

Щодо дороги, то голова РДА попрохав прокоментувати ситуацію начальника «Райавтодору» Володимира Скубія. Той підвівся зі свого місця у залі і повідомив просто приголомшливу новину.

— На дорогу від Нехворощі до Кобеляцького району виділять близько 10 мільйонів гривень, — заявив Володимир Михайлович, — Це значить, що на цій ділянці дороги буде прокладено близько 8 кілометрів нового покриття!

Також Володимир Скубій повідомив, що дорога Реше­тилівка — Санжари — Нехвороща віднедавна має статус дороги державного значення, а отже, буде фінансуватися на рівні траси Полтава — Олександрія.

Такі новини приємно здивували і присутніх у залі, і Юрія Мовчана, який стояв за трибуною. Йому ще належало відповісти на питання, які мали до нього члени президії. Питань цих було багато.

— Скільки ви віддали під заліснення держлісгоспу? — поцікавився голова районної ради Володимир Левицький.
Юрій Мовчан пояснив, що таке питання не піднімалося, але він готовий обговорити його із директором держлісгоспу Василем Красюком і у разі потреби передати частину вільних перелогів під заліснення.

— А що отримав ваш бюджет від оренди сінокосів і пасовищ? — задав наступне питання голова районної ради.

— У цьому році люди взяли під сінокоси всього 29 гектар. У минулі роки було по 200. Сіна просто цей рік не було, — пояснив сільський голова.

Далі виник досить цікавий діалог між Юрієм Мовчаном та членами президії. Ті зауважили, що він у своїй доповіді зазначив — водопостачанням село забезпечене, але у створенні комунгоспу немає потреби.

— Хто у вас подає воду? — поцікавився Володимир Левицький.

— Люди платять за електроенергію, — ухильно відповів Юрій Мовчан.

— Кому? — РЕСу! — За що?

— Хто у вас має ліцензію на право подачі води? — задав конкретне питання заступник голови РДА Володимир Борт.

— Сільська рада не має права подавати воду. І якщо ви не вирішите це питання, потім можуть бути великі проблеми!

Викликала зауваження членів президії також інформація про суми, які надійшли до бюджету сільської ради за соціальними угодами.

— У вас скільки землі орендують? — уточнив Сергій Шовкопляс.

— Близько 1400 гектар, — відповів Юрій Мовчан.

— Давайте порахуємо. Якщо брати по 50 гривень з гектара, як рекомендував губернатор, вийде сума у 70 тисяч гривень. А ви отримали лише 16 тисяч, — констатував голова РДА.

Юрій Мовчан пояснив, що 16 тисяч — це не все, що сільська рада отримує від орендарів землі. Є ще послуги, вартість яких не входить у цю суму, підтримка місцевої футбольної команди і так далі. Члени президії такою відповіддю лишилися задоволені і сільського голову з трибуни відпустили.

Натомість до мікрофону вийшла директор районної бібліотечної системи Лариса Бесараб. Вона розповіла, що у районі нараховується 32 бібліотеки. Більшість із них розташовані у приміщеннях сільських клубів. Розповіла Лариса Миколаївна про те, що районний книжковий фонд має тенденцію до зменшення внаслідок вилучень застарілої літератури. Так, якщо у 2008 році у бібліотеках району нараховувалося 348 тисяч книг, то у 2011‑му їх залишилося 307 тисяч. Утім, з фондів не лише зникають старі книги, але і з’являються нові. Як за рахунок нових надходжень з області, так і завдяки виділенню коштів з місцевих бюджетів. Так, Лівенська, Малоперещепинська, Руденківська, Лелюхівська та Драбинівська сільські ради разом виділили 12408 гривень на придбання нових книг у місцеві бібліотеки. Розповіла Лариса Бесараб і про організацію акції «Подаруй книгу бібліотеці», після якої мешканці району принесли до бібліотек району чимало домашніх книг.

Після завершення свого виступу Лариса Бесараб також отримала кілька питань із президії. Деякі були доволі несподіваними.

— Проаналізуйте склад книжкового фонду. Який відсоток, приміром, займає історія? — запитав Володимир Левицький.

Директор відповіла, що близько 30 відсотків. Також значну частину фонду складає класика.

— А хто у залі знав, що проходить така акція і подарував бібліотеці книгу? — запитав голова районної ради.

Руку підняла одна людина — начальник відділу культури Зінаїда Киричок.

— Ясно. Одна. І то тільки тому, що ви там разом працюєте. А у мене, наприклад, було що дарувати! Але я про таку акцію не знав! Як, напевно, більшість із тих, хто тут сидить!

Далі Володимир Левицький почав цікавитися кількістю платних послуг. Їх у бібліотеці виявилося всього дві — ксерокопіювання та сканування.

— Мало, — констатував голова ради. І керівники району почали міркувати — як би іще можна було заробляти бібліотекарям? Згадавши, що у бібліотеці є Інтернет, голова райдержадміністрації озвучив просто геніальну пропозицію.

— А за Wi-Fi ми можемо плату брати? — поцікавився Сергій Шовкопляс. — Поставити код і брати гроші за доступ!

Ідея Сергія Миколайовича була, безумовно, цікавою. Але, водночас, і дивною. Адже Інтернет у бібліотеці з’явився практично безкоштовно — завдяки програмі «Бібліоміст», яку фінансує фонд славнозвісного Білла Гейтса та його дружини Мелінди. І провели його якраз для того, щоб зробити бібліотеки популярнішими у нинішніх сучасних умовах. А тепер зробити там платним Інтернет? Сумнівно.

Утім, представники влади і не стали наполягати на введенні платного Wi-Fi. Але над розширенням переліку платних послуг у бібліотеці Ларисі Бесараб радили замислитись.

Далі на нараді озвучили важливі новини, які стосувалися важливих галузей району — сільськогосподарської та медичної.

Зокрема повідомили, що з 2013‑го року у кожного сільгосппідприємства повинна бути схема внутрішньогосподарського планування. Вона повинна містити у собі план розвитку посівних площ терміном не десять років. Розробка проекту коштуватиме від 15 до 30 гривень за гектар. У Новосанжарському районі даної схеми немає у жодного господарства. Поки що лише «Аршиця» зібрала і подала документи.

Одним із найбільш актуальних питань продовжує залишатися реформування медицини. Про це розповідала головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря. Вона повідомила, що до кінця 2012‑го року повинна бути реформована Нехворощанська лікарня. Також на найближчій сесії районної ради повинні прийняти статут та призначити керівника новоствореного Центру медико-санітарної допомоги. Розповіла Ольга Гиря і про деякі зміни, які торкнуться «швидкої допомоги». З нового року диспетчерської у районній лікарні вже не буде. Усі дзвінки на номер 103 тепер ітимуть у Полтаву. А вже звідтіля координуватимуть рух «швидких допомог». Кількість машин при цьому не зменшиться і фельдшери працюватимуть ті самі. Нововведенням є також те, що кожну «швидку» обладнають GPS-навігатором, що значно полегшуватиме пошуки місця призначення.

Наприкінці наради також повідомили кілька вже традиційних приємних новин. Так, у Нових Санжарах планують найближчим часом відкрити філіал Полтавської швейної фабрики «Ворскла». Про це розповіла директор районного центру зайнятості Лариса Палько. Вона повідомила, що зареєстрували вже 26 чоловік, які пройдуть відповідне навчання у обласному центрі. Можливо, вже до кінця року ці люди почнуть працювати. Відкрити філіал попередньо планують у приміщенні колишньої типографії.

Завершили нараду інформацією Сергія Шовкопляса про стан відродження мотоболу. Голова райдержадміністрації повідомив, що у район вже прибули 4 нових німецькі мотоцикли. Тобто вже теоретично можна проводити матчі. Але для підготовки новосанжарським мотоболістам потрібні будуть спаринг-партнери. Тому районна влада ставить перед собою мету забезпечити команду вісьмома мотоциклами. За п’ятий уже нібито заплатили гроші. Також одразу після наради делегація з Нових Санжар мала вирушити до Хорола, де перейняти досвід створення та утримання місцевої мотобольної команди «Нива».

— Як ми і обіцяли, мотобол у районі буде. Точніше, він уже є! — зауважив наприкінці наради Сергій Шовкопляс.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 листопада 2012, 18:32 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації