Вхід | Реєстрація

Тюнери обіцяють роздати до Нового року

Тюнери обіцяють роздати до Нового року

Хоча дехто з жителів Кобеляцького району вже сумнівається в тому, що отримає безкоштовно доступ до цифрового телебачення.

Як відомо, ще 21 березня 2010 року український Уряд видав постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення».

Згідно з цим рішенням, Кабміном були визначені категорії громадян, які мають право на отримання безкоштовних телетюнерів. Це — інваліди І та ІІ групи (у тому числі й інваліди війни), інваліди війни ІІІ групи, особи, які виховують дитину-інваліда, малозабезпечені сім’ї, котрі отримують державну соціальну допомогу, та люди, котрі мають право на субсидію у 2011-2012 роках. Урядовці також передбачили, що на одну сім’ю, навіть якщо в ній кілька пільговиків, видаватиметься один тюнер.

Подати заявки на отримання цих приладів було необхідно до 1 серпня 2012 року. У Кобеляцькому районі цей процес розпочався досить активно. Працівники органів місцевого самоврядування оперативно склали списки пільговиків і подали їх в управління праці та соціального захисту. Дані заявки були відіслані в облдержадміністрацію.

Процес видачі тюнерів розпочався ще влітку. Люди отримували їх на пошті. А засоби масової інформації, особливо державні і комунальні, активно пропагували і рекламували цю акцію, наголошуючи, що вона проводиться в рамках соціальних ініціатив Президента України. У програмах обласного телебачення раз по раз демонстрували сюжети, у яких вдячні пенсіонери та інваліди розповідали про високу якість зображення у своїх телевізорах після підключення їх до «цифри». Особливого розмаху подібна рекламам набула у переддень парламентських виборів. Хоча скептики вже тоді висловлювали побоювання, що дана акція є нічим іншим, як прихованою передвиборчою агітацією.

Вибори відбулись. Із їх завершенням зникли з екранів телевізорів і сюжети про вдячних інвалідів. А до сільських голів та в органи соціального захисту один за одним почали телефонувати і заходити пільговики з питанням: «А де ж наші тюнери?».

Так лише в Кобеляцькому районі у списки на отримання цифрової техніки були включені 2594 чоловіки. А отримали її, згідно з неофіційними даними, менше половини пільговиків.

Микола Денисюк (на фото), житель села Підгора, також був внесений у список пільговиків. Чоловік розповідає, що дізнався про це випадково. «Якось влітку я задумав звалити свою антену, — говорить Денисюк. А тут поряд сільський голова Анатолій Няйко проходив. І каже: «Не спішіть це робити. Ви маєте право на тюнер». Микола Дмитрович пішов у сільську раду, де йому допомогли написати заяву. Це сталося ще в червні. З того часу минуло п’ять місяців, але тюнера чоловік так і не отримав. «Ви знаєте, я не дуже й переймаюся цим, — каже Денисюк. — Не дадуть, і не нада. Мене й моє кабельне влаштовує. Мені нада 3-4 канала, щоб кіно подивитись і новини дізнатись, та внучці мультик показати. А їх у мене більше тридцяти». А ось Лідія Савченко, жителька села Єднання, тієї ж підгорянської сільської ради, не приховує свого обурення. Вона розповідає: «На чоловіка я тищу отримала, а на дитину — ні. Хоча заявку подавала в один день з людьми, які вже получили. Усе, як завжди — після виборів забули про нас».

Ми зателефонували за номером спеціальної «гарячої лінії», щоб дізнатись про ситуацію з наданням телетюнерів. Дозвонились із першого разу. Співрозмовник повідомив, що видача тюнерів продовжується. А певні затримки можуть бути пов’язані з фінансовими та організаційними проблемами. Він запевнив, що до кінця року всі пільговики отримають цифрові прилади.

Між тим, нам вдалося дізнатися, що протягом листопада посилки з тюнерами на пошту не надходили. Дивно, а може й закономірно, перерва збіглась у часі з закінченням виборів. До кінця року залишився місяць. Наприкінці грудня ми знову повернемось до цієї «цифрової» теми. А всім пільговикам, які не отримали тюнери, повідомляємо номер телефону «гарячої лінії» — (044)239-61-09.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2012, 18:10 | Кобеляки | Суспільство
1. Вадім / 4 грудня 2012, 09:47
Відповідно Постанови № 245 від 21. березня 2012 року п. 5 громадянин до 1 липня 2012 р. надсилає заяву уповноваженому органові поштою або подає особисто чи через уповноваженого представника.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації