Вхід | Реєстрація

Будь-які ваги потрібно перевіряти

Про це редакції розповів Ігор Жорняк, головний спеціаліст Державної інспекції у справах захисту прав споживачів у Полтавській області.

Приводом для звернення до фахівця став телефонний дзвінок у редакцію. Одна з читачок «ЕХО» розповіла історію, яка сталася із нею на кобеляцькому ринку.

Жінка вирішила купити овочів. Для цього пішла на ринок. У Кобеляках таким крамом торгують десятки приватних підприємців, як виробників так і перекупників. До одного з них жінка і звернулась. У ході здійснення покупки вона помітила, що китайські електронні ваги, якими користуються практично всі підприємці, поставлені так, що покупець не може розгледіти цифри на табло, де вказана вага, ціна і сума до оплати. Жінка зауважила про це продавцеві. Усе закінчилось сваркою. Тому вона й звернулась до редакції з проханням внести ясність у цю ситуацію. А ми, у свою чергу, переадресували її прохання фахівцеві.

Ігор Жорняк одразу зазначив, що не може дати однозначний коментар з даної ситуації. Адже споживач до нього не зверталась. Водночас він наголосив, що, безумовно, покупці повинні мати можливість безперешкодно бачити покажчики вимірювальних приладів. А самі ваги, навіть такі примітивні, потрібно в обов’язковому порядку перевіряти в управлінні метрології. «І не важливо, які ті ваги — пружинні, механічні чи електронні. Нехай навіть на дровах працюють — їх потрібно провіряти», — пожартував Ігор Олександрович. А потім додав: «Жарти жартами, а правила, і особливо закони, потрібно виконувати». Нижче ми друкуємо витяги із законодавчої бази, підготовлені Ігорем Жорняком.

Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами від 11.07.2003 року № 195 розділ п. 7. Засоби вимірювальної техніки, які використовуються під час продажу товарів (що відпускаються на вагу) повинні бути у справному стані, мати повірочне тавро територіального органу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики і проходити періодичну повірку в установленому порядку (раз на рік).

Продавці повинні дотримуватись Правил користування засобами вимірювальної техніки у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг від 24.12.2001 року № 633.

Відповідальність за порушення правил використання засобів вимірювальної техніки передбачена ст. 1172 КУПП, а саме — адміністративна відповідальність, що застосовується по результатах перевірки, — від трьох до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 510 грн.)

Окрім того, у п. 11 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами зазначено, що всі харчові продукти і продовольча сировина повинні бути з документами, наявність яких передбачена чинними нормативними документами. Тобто, документи, що засвідчують якість та безпеку продуктів чи сировини (посвідчення про якість, ветеринарна довідка тощо).

Враховуючи зазначене, підприємцям необхідно відповідно облаштувати торгове місце, мати табличку з зазначенням суб’єкта господарювання, свідоцтва (номера) про державну реєстрацію, копію свідоцтва платника єдиного податку. Ваги необхідно встановлювати таким чином, щоб споживач (покупець) мав вільний доступ до табла, де зазначається вага, ціна та сума.

Щоб уникати можливих непорозумінь між суб’єктом господарювання та покупцем, рекомендуємо не придбавати товар на тих торгових місцях, де продавці належним чином не дотримуються вимог законодавства, оскільки навіть і при явному порушенні прав, споживач може не довести свою правоту. Необхідно поважати і працю підприємця, і вибір споживача.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2012, 10:38 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації