Вхід | Реєстрація

У черзі на освітлення — Валявський садок

Із настанням зими жителі Кобеляк усе більше переймаються проблемою вуличного освітлення.

Осінь і зима характерні не лише зменшенням температури, снігом і ожеледицею, а ще й коротким світловим днем. Тому й не дивно, що з настанням цієї пори все більше жителів Кобеляк нагадують владі про необхідність освітлити всі вулиці міста. Надто тривожаться люди, де вуличне освітлення поки що відсутнє.

Міський голова Олександр Ісип визнає, що за останній рік темпи відновлення вуличного освітлення дещо знизилися. Але відзначає, що цьому є об’єктивні причини. «Вуличне освітлення — це той лантух, який з кожним роком стає нести все важче і важче, — говорить Олександр Михайлович. — Але ми нестимемо його. На те ми й влада». За його словами, зараз у Кобеляках задіяні 1000 вуличних ліхтарів та 29 пунктів обліку. Усе це господарство споживає чимало електроенергії, за яку влада платить із бюджету. Так, за 9 місяців на освітлення місцевих вулиць використано 172 тисячі кіловатів електроенергії. У грошовому еквіваленті — це 65 тисяч гривень. До кінця року ця сума зросте, швидше за все, до 80 тисяч. «Потрібно ж не тільки встановити ліхтарі, а й обслуговувати їх, платити за електроенергію. Тобто, розраховувати потреби з можливостями міського бюджету», — резюмував міський голова. Друга причина, яка пригальмовує електрифікацію всіх Кобеляк — це сумнозвісні особливості українського бюджетоутворення. У нашій державі бюджетний рік триває не 12, а 4 місяці. Саме протягом них органи місцевого самоврядування можуть фінансувати різні проекти. «То у нас грошей немає, то бюджет не прийнятий, то казначейство гроші не пропускає — так триває вісім місяців, — відзначив Ісип. — Третя причина — довгий період узгодження документів. Роботи з встановлення вуличного освітлення тривають 3-5 днів, а документи для цього збирають від трьох до дев’яти місяців».

Та все ж, не дивлячись на об’єктивні та суб’єктивні чинники, освітлення кобеляцьких вулиць буде продовжуватися. «Але не так, як дехто хоче, заявляючи: «Он, на сусідній вулиці все світиться, а нам хоча б один ліхтар поставили, — наголосив Олександр Михайлович. — Працювати будемо системно: освітлювати місто район за районом, квадрат за квадратом».

У найближчих планах міської влади — продовжити освітлення мікрорайону Валявський садок, а також центру Кобеляк: вулиць Жовтневої, Московської, Пушкіна, провулку Пушкіна. При оптимальному розвитку подій, ці райони освітлять протягом грудня. Якщо це не вдасться, то закінчать у першій половині 2013 року. Потім вуличне освітлення відновлюватимуть у районі підприємства Олександра Бистрякова. А коли освітлюватимуться вже всі міські вулиці, ліхтарі почнуть встановлювати на цвинтарі та в парках.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 грудня 2012, 15:40 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації