Вхід | Реєстрація

У Оріль повернулася вода

У Оріль повернулася вода

Протягом листопада на місці прориву на відвідному каналі зводять захисну дамбу.

Стався цей прорив у квітні 2007-го року. Після цього рівень води у річці катастрофічно впав. Там, де раніше Оріль потрібно було перепливати, стало можливим перейти її убрід, не замочивши колін. Вода пішла, залишивши на сухому очерет та його коріння, у захисті якого зазвичай відкладали ікру риби та раки. Наслідки екологічної катастрофи намагалися ліквідувати у 2008-му році. Якраз наприкінці листопада того року новомосковська організація ДП ПМК-36 «Дніпроводбуд» почала ліквідовувати наслідки прориву. Тоді ми також писали про це у «ЕХО». За словами працівників ПМК, очікувалося, що до нового — 2009-го — року усі роботи завершать і Оріль знову стане повноводною. Але тоді поставити крапку в історії з екологічною катастрофою не вдалося — банально закінчилися гроші…

Три роки мешканці Нехворощі, Шедієвого та інших сіл, якими протікає Оріль, чекали на відновлення фінансування та повернення річки у межі колишнього русла. Зведену працівниками ПМК дамбу розмило. А до прориву додалася аномальна літня спека, внаслідок якої рівень води у річці впав іще більше. У деяких місцях у межах Нехворощі Оріль уже легко переїжджали тракторами та автомобілями.
І ось, нарешті, більше ніж через п’ять років після виникнення прориву (і рівно через чотири роки після нашої попередньої публікації) у Оріль почала повертатися вода. Звичайно ж, не сама по собі. Юрій Любимський, нехворощанський сільський голова, повідомив нам, що засновник «Чистої криниці» Юрій Лебедин виділив на порятунок річки 150 тис. грн. З початку листопада на місці прориву працює дніпропетровська ПМК. Вода з річки нарешті перестане витікати і рівень Орілі відновиться. Це вже сьогодні помітно неозброєним оком.

— Після того, як почали робити, вода піднялася метрів на два! — повідомив нам один з жителів Нехворощі. — Якщо раніше плив на човні і бачив тільки очерет, то зараз його більше ніж на половину покрила вода!

Хочеться вірити, що до питання екологічних проблем на Орілі повертатися більше не доведеться. І коли значна частина мешканців району приїздитиме влітку, щоб відпочити у Нехворощі, то бачитиме не кволий, майже пересохлий потічок, а повноводу, красиву і прозору Оріль.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 грудня 2012, 09:24 | Нові Cанжари | Суспільство
1. водій / 11 грудня 2012, 13:03
У літку 2011-го, коли у чорному морі весь сезон була прохолодна вода (це коли у теплому азовському ніби то чума водилася), після моря приїхавши додому, вирішили відвідати Орільку, а відвідавши - не зрозуміли, чого нас поперло за тридевять земель. Правда на тому пляжі де ми валялись була солідна яма, метра три. Було таке діло.
2. водій / 11 грудня 2012, 13:08
Прорив на котрому звели дамбу, про котрий у статті, безумовно ключовий момент у рівні води Орелі. Та всеж таки це ще не все... правильно я кажу, чи ні?

"Чего хочет ето бидло?" Згадали?
3. Кбатом / 17 лютого 2016, 23:40
Так хто ініціював порятунок Орілі? Дякуючи Дубовичу за неї взялися управління водних ресурсів Полтавської та Дніпрпетровської областей.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації